Pensiile în cuantum lunar pornind de la 7.000 lei și până la 10.000 lei vor avea un impozit de 30% aplicat asupra diferenței cu care este depășit acest plafon, iar pensiile în cuantum de peste 10.000 lei vor avea un impozit de 50% aplicat tot asupra diferenței, afirmă surse oficiale.
Impozitul va fi unul temporar, pe 5 ani.
Noul sistem urmează să fie aprobat de Guvern prin ordonanță.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
”Diferența între pensia cea mai mică și cea mai mare este foarte mare, este obligatoriu pentru noi să propunem astfel de măsuri. Este un act de dreptate socială, cei cu pensii mici nu vor fi afectați”, a comentat ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, aceste informații.
Anterior, însă, Consiliul Superior al Magistraturii a comentat intenția Guvernului de a plafona pensiile speciale și de a le impozita pe cele mai mari de 10.000 de lei și susține că este o formă mascată de eliminare a acestora. Măsurile preconizate contravin principiului independenței justiției, fiind neconstituționale, mai spun magistrații, care anunță că vor sesiza organismele internaționale și CCR.
CSM susține că măsurile preconizate ”contravin principiului independenței justiției” și ”ar diminua beneficiul și cuantumul pensiilor magistraților, reprezentând o eliminare mascată a acestora”.
Ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, anunțase atunci, după ședința Comitetului Executiv al PSD, că s-a convenit ”de principiu” să se impoziteze pensiile speciale mai mari de 10.000 de lei, dar și să se limiteze numărul de călătorii gratuite cu trenul de care beneficiază studenții din România.
Forma finală a măsurilor va fi stabilită înainte de rectificarea bugetară.
Teodorovici susține că aceste măsuri nu se iau din lipsă de bani.