ULTIMA ORĂ Guvernul se pregătește să amâne cu cel puțin 1 an noul mod de calcul al impozitului pe case și clădiri nerezidențiale

ULTIMA ORĂ Guvernul se pregătește să amâne cu cel puțin 1 an noul mod de calcul al impozitului pe case și clădiri nerezidențiale
scris 30 aug 2022

Guvernul, la cererea autorităților locale și în urma unei decizii în coaliția de guvernământ, va amâna aplicarea noului mod de calcul al valorii impozabile pentru clădirile rezidențiale și nerezidențiale, a anunțat premierului Nicolae Ciucă.

Potrivit primarului din Cluj-Napoca, Emil Boc, noul sistem poate fi amânat cu cel puțin 1 an.

Urmărește-ne și pe Google News

De ce este important: Printr-o ordonanță cu cele mai importante modificări fiscale din ultimii ani, anunțată în premieră de Profit.ro, Guvernul a introdus un nou mod de calcul al valorii impozabile pentru clădirile rezidențiale și nerezidențiale, pe baza valorilor cuprinse în Studiile de piață referitoare la valorile orientative privind proprietățile imobiliare din România, astfel: a) în cazul clădirilor rezidențiale cota minimă  să fie de 0,1%, iar b) în cazul clădirilor nerezidențiale cota minimă să fie de 0.5%.

ANUNȚ Taxă de solidaritate impusă pentru companiile din energie: Toată această gaură între furnizori și consumator intră în buzunarele unor firme care nu fac decât să plimbe niște hârtii CITEȘTE ȘI ANUNȚ Taxă de solidaritate impusă pentru companiile din energie: Toată această gaură între furnizori și consumator intră în buzunarele unor firme care nu fac decât să plimbe niște hârtii

De asemenea important: Cum a explicat Profit.ro, în cazul impozitării clădirilor, planul este să se treacă de la impozitul în funcție de zonă și materialele de construcție folosite la impozitul pe valoarea proprietății stabilită în funcție de grila notarială. În acest caz, în timp ce în București impozitul pe locuință ar crește astfel, probabil, cu până la 60% (63% pe un caz calculat de Profit.ro), iar în alte orașe cu prețuri mari la case ar rezulta, de asemenea, majorări, în orașele cu piețe imobiliare neatractive, impozitele ar putea chiar să scadă. Chiar și cu astfel de majorări, impozitele pe clădiri ar rămâne destul de mici.

Acum, după ce a avut întâlniri cu reprezentanții Asociației Orașelor din România și ai Asociației Comunelor din România, cât și cu reprezentanții Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România și ai Asociației Municipiilor din România, premierul Ciucă a arătat că a acceptat amânarea majorărilor de taxe și impozite locale.

”Fiecare din ei (reprezentanții autorităților locale - n. red.) au ridicat această problemă, prin care au scos în evidență că mecanismul care ar trebui pus în funcțiune odată cu acea prevedere din ordonanță este cât se poate de complicat și practic nu există timpul necesar astfel încât să existe corelare între normele care sunt prevăzute în structurile notariale, cele care sunt prevăzute și după care lucrează administrativ (...) în interiorul primăriilor,la nivelul autorităților locale. Ca atare, am preluat propunerea și a rămas ca împreună cu ceilalți membri ai coaliției să analizăm și în funcție de decizia pe care o vom lua în coaliție, să prorogăm, nu să o anulăm, este vorba de o prorogare de termen”, a declarat Ciucă.

CONFIRMARE FOTO Fressnapf, cel mai mare retailer european de produse pentru animale de companie, începe deja extinderea în România pentru a intra în concurență cu Animax. Planul lansărilor pentru acest an, potențial de 100 de magazine CITEȘTE ȘI CONFIRMARE FOTO Fressnapf, cel mai mare retailer european de produse pentru animale de companie, începe deja extinderea în România pentru a intra în concurență cu Animax. Planul lansărilor pentru acest an, potențial de 100 de magazine

Ordonanța elimina și sintagma ”clădire cu destinație mixtă”, pentru simplificarea modului de calcul al impozitului pe clădiri.

De asemenea, se propunea ca în situația în care Studiile de piață referitoare la valorile orientative privind proprietățile imobiliare din România, administrate de Uniunea Națională a Notarilor Publici din România nu conțin informații despre clădirile sau terenurile acoperite de aceste clădiri de pe raza unei unități administrativ-teritoriale, la calculul impozitului pe clădiri  să se aplice următoarele reguli: a) în cazul unei clădiri rezidențiale, impozitul pe clădiri de calculează  prin aplicarea cotei de minim 0,1% asupra valorii impozabile determinate conform art. 457, din Codul fiscal, în vigoare  la data 31 decembrie 2022; b) în cazul unei clădiri nerezidențiale, impozitul pe clădiri de calculează  prin aplicarea cotei de minim 0,5% asupra ultimei valori înregistrată în baza de date a organului fiscal, la data de 31 decembrie 2022.

Se propunea ca informațiile cuprinse în Studiile de piață referitoare la valorile orientative privind proprietățile imobiliare din România, administrate de Uniunea Națională a Notarilor Publici din România, să se  publice  pe site-urile  oficiale ale Ministerului Finanțelor Publice și  Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației Clarificări privind modalitatea de calcul a impozitului pe teren înregistrat în registrul agricol la categoria de folosință curți construcții prin scăderea de la impozitare a suprafețelor acoperite de clădiri.

Conform ordonanței, pentru terenul amplasat în extravilan, impozitul/taxa pe teren se stabilește prin înmulțirea suprafeței terenului, din care se scad suprafețele de teren acoperite de clădirii, exprimată în hectare, cu suma corespunzătoare categoriei de folosință și cu coeficientul de corecție corespunzător zonei și rangului localității.

viewscnt
Afla mai multe despre
impozit
locale
imobil
rezidențial
nerezidetial
calcul
valoare
impozabil. guvern
amânare
ciuca