ANAF a suspendat cele 66 de concursuri pentru ocuparea de posturi de directori și șefi în cadrul regionalelor și apratului central din București al agenției, după ce anunțul organizării concursurilor, făcut public pe ultima sută de metri a guvernului demis Dăncilă, a generat critici dure. ANAF se află în subordinea Ministerului Finanțelor, iar de la începutul săptămânii este ministru Florin Cîțu. Profit.ro a scris la mijlocul lunii octombrie despre posturile scoase la concurs. Ulterior, într-o conferință de presă, ministrul Finanțelor a declarat că ouparea posturilor a fost amânată până î martie și că se intenționează inclusiv modificarea modului în care se desfășoară concursurile.
Șefii celor mai mari bănci din România vor dezbate cu celebrul economist Nouriel Roubini starea reală a economiei și perspectivele izbucnirii unei noi crize. Te așteptăm la eveniment! Click pentru detalii și înregistrare
CITEȘTE ȘI Black Friday cu mii de produse premium, pe SensoDays.roGuvernul Ludovic Orban a primit, luni, votul de învestitură din partea Parlamentului.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"ANAF suspendă organizaea concursurilor de promovare în funcțiile publice de conducere vacante în cadrul apartului propriu al Agenției, precum și de la nivelul direcțiilor regionale ale finanțelor publice organizate în data de 18 noiembrie (proba scrisă) în contextul măsurilor care vor fi dispuse cu privire la reorganizarea instituției. Reluarea procedurii de organizare și desfășurare a concursurilor pentru ocuparea posturilor vacante va fi reluată conform procedurilor", a anunțat astăzi ANAF.
Documentul prin care ANAF anunță suspendarea concursurilor este disponibil aici
ANAF a scos la concurs, la mijlocul lunii octombrie, potrivit unui document analizat de Profit.ro, 66 de posturi de directori în cadrul administrațiilor regionale, printre care directori de regională, directori juridici, directori de colectare, de servicii interne și șefi de administrații județene fiscale. Campania de ocupare de posturi este, ca amploare, fără precedent în ANAF, a declarat pentru Profit.ro, la momentul respectiv, fostul președinte al ANAF Gelu Diaconu. Guvernul era demis la momentul anunțării concursurilor, iar președintele desemnase deja un nou premier pentru formarea de guvern, astfel că asupra unui concurs de asemenea amploare plana o suspiciune justificată că era doar un efort de ultim moment al guvernului PSD de a umple posturile de conducere vacante din ANAF cu oameni apropiați partidului. "O asemenea operațiune de capturare politică a unei instituții este fără egal în istoria recentă", spune fostul șef al ANAF. ANAF a scos la concurs 58 de posturi, iar ulterior, în aceeași zi, a anunțat alte 8 posturi, la aparatul central din București, astfel că totalul a urcat la 66.
Merită menționat că toți candidații ar fi trebuit să depună documentele într-un "dosar cu șină", devenit în mentalul omului obișnuit sau al antreprenorului un simbol al încremenirii ANAF în timp în ce privește procedurile și tehnologia.
Concursul pentru numirea de șefi a fost anunțat, deși angajările pe posturile obișnuite de execuție sunt blocate de mai mulți ani, iar ANAF are un deficit de personal de circa 15% dintr-un total de 27.000 de posturi aprobate pe hârtie.
"O asemenea operațiune de capturare politică a unei instituții este fără egal în istoria recentă. Nici măcar la reorganizarea ANAF din 2013 nu au fost scoase la concurs pentru definitivare un asemenea număr de funcții de conducere. După ce au avut trei tentative de a obține «legal» o reorganizare ANAF care să permită instalarea «pilelor» baronilor PSD la conducere, acum au recurs la o ultimă metodă. Anterior au fost presiuni infernale pentru ca unii să renunțe la posturile obținute anterior prin concurs pentru a elibera locul piloșilor PSD. Cazul Direcției de Control Mari Averi este strigător la cer!! Au eliberat postul pentru a nu fi deranjate persoane care trebuia incluse în eșantionul de verificare!!! Imediat după ce «concurenții» se vor înscrie la examen voi face public cu nume și prenume cazuri concrete precum și cine vor fi «câștigătorii» acestui simulacru de concurs național. Până atunci, poate vor face un efort și alte instituții ale statului român pentru a bloca disperarea PSD de a ocupa ANAF", a declarat, contactat de Profit.ro, Gelu Diaconu.
CITEȘTE ȘI Cum funcționează majoritatea în Senat: După ce au adoptat 8 inițiative legislative ale ministrului Teodorovici, PSD și UDMR nu au mai asigurat cvorum, deși pe agendă erau 120 de proiecteToate posturile aunțate erau de funcționar public, astfel că după ocuparea prin concurs îndepărtarea ulterior a persoanelor respective, deși evident puse politic în aceste posturi, ar fi fost dificilă, dacă nu chiar imposibilă.
Înscrierile pentru aceste posturi erau programate în perioada 18 octombie - 6 noiembrie, urmând ca proba scrisă să aibă loc pe 18 noiembrie. Concursul constă în trei etape - selecția dosarelor, probă scrisă și interviul.
Documentul cu cele 58 deposturi poate fi văzut aici
Un al doilea anunț, pentru 8 posturi de conducere, este disponibil aici
Exemple de mai jos sunt doar o parte dintre posturile pe care ANAF încearca să le ocupe.
- director regional - DGRFP Brașov
- șef administrație - AJFP Bistrița-Năsăud
- director general - DGRFP Cluj-Napoca
- director executiv - DGRFP Cluj-Napoca - Servicii Interne
- șef administrație - AJFP Neamț
- director general - DGRFP Iași
- șef administrație - AJFP Bacău
- director executiv - DGRFP Timișoara - Servicii Interne
- șef administrație adjunct - DGRFP București - Inspecție Fiscală
- director general - DGRFP Timișoara
- director executiv - DGRFP București - Structura e Inspecție Fiscală
- drector executiv - DGRFP București - Structura juridică