Prima reacție a economiștilor după căderea Cabinetului Dăncilă. Goldman Sachs: Un guvern interimar, tehnocrat sau minoritar nu va face schimbări semnificative în politicile economice și fiscale ale României

Prima reacție a economiștilor după căderea Cabinetului Dăncilă. Goldman Sachs: Un guvern interimar, tehnocrat sau minoritar nu va face schimbări semnificative în politicile economice și fiscale ale României
scris 11 oct 2019

Un guvern interimar, tehnocrat sau minoritar nu va face schimbări semnificative în ce privește politicile fiscale și economice ale României, atrag atenția analiștii grupului financiar american Goldman Sachs. Guvernul PSD, condus de premierul Viorica Dăncilă, a fost demis ieri prin moțiune de cenzură. Partidele parlamentare care au demis guvernul au vehiculat diverse variante, printre care pași cât mai rapizi către alegeri anticipate, guvern tehnocrat sau chiar un nou guvern PSD-ProRomânia, propunere a liderului ProRomânia, Victor Ponta. USR pare să fie partidul care insistă cel mai mult pentru alegeri anticipate cât mai urgent.

ULTIMA ORĂ Nouriel Roubini, "Dr. Doom", vine în România. Detalii AICI

Economiștii avertizează de mai mult timp că majorarea salariilor bugetarilor, prea mult și prea repede, și planurile de a crește pensiile la un nivel care nu poate fi susținut de buget pun presiune extrem de mare pe finanțele țării, cu un risc major ca deficitul bugetar să treacă anul acesta de pragul maxim de 3% admis în UE. În acest context, în care cheltuielile statului sunt prea mari comparativ cu veniturile, devin necesare măsuri de corecție, dar care pot fi luate cu greu de un guvern fără o bază politică solidă în Parlament.

Urmărește-ne și pe Google News

"Nu este clar dacă o schimbare de guvern, mai ales cu unul interimar, va conduce la o schimbare semnificativă a politicilor economice. Sondajele sugerează că popularitatea scăzută a guvernului (Dăncilă, n.r.) este legată în principal de ceea ce s-a petrecut în contextul condamnării fostului lider PSD (Liviu Dragnea, n.r.) pe motiv de corupție și mai puțin de politicile economice. În iunie, Camera Deputaților au aprobat schimbări la Legea pensiilor - implicând o majorare de 61% a pensiilor până în 2020 - cu o majoritate covârșitoare și sprijin din multe partide. În consecință, nu ne așteptăm ca vreun guvern interimar, tehnocrat sau minoritar să introducă schimbări semnifictive ale politicilor fiscale cu atât de puțin timp înainte de alegeri anticipate sau de alegerile la termen", potrivit unei note transmise către investitori și analiști de către Goldman Sachs.

După căderea Guvernului, Teodorovici insistă: Cei care vor să vină la guvernare nu au soluțiile pentru a închide bugetul CITEȘTE ȘI După căderea Guvernului, Teodorovici insistă: Cei care vor să vină la guvernare nu au soluțiile pentru a închide bugetul

Cursul euro-leu, dobânzile la titlurile de stat și bursa nu au reacționat ieri semnificativ la căderea guvernului. O licitație a Guvernului pentru a împrumuta ieri 300 (+45) milioane de lei prin vânzarea de titluri de stat a eșuat, după ce investitorii au propus numai 184 de milioane de lei. Eșecul nu semnalează o schimbare majoră de atitudine a acestora față de România și se datorează faptului că licitația se desfășura în paralel cu votul din Parlament.

Piețele financiare așteaptă ceva

Căderea guvernului ar putea fi privită cu ochi buni de piețele financiare în cazul în care duce la o stabilizare a finanțelor țării și la o așezare a acestora pe baze mai stabile.

Bugetul general consolidat, care include atât bugetul de stat, cât și bugetele de pensii și de șomaj, a încheiat primele opt luni cu un deficit de 21,9 miliarde lei (4,61 miliarde euro), 2,1% din Produsul Intern Brut (PIB), cu 50% mai mare față de cel din aceeași perioadă a anului trecut, în condițiile în care cheltuielile de personal au crescut cu 20,9%, arată datele publicate, joi, pe site-ul Ministerului Finanțelor.

Câștigul salarial mediu nominal net a scăzut CITEȘTE ȘI Câștigul salarial mediu nominal net a scăzut

Recent, agențiile de rating au atras atenția că vor fi necesare corecții.

S&P a reconfirmat la finele lui august ratingul suveran al României, foarte important pentru dobânzile la care se împrumută statul, dar a avertizat că guvernul care se va forma după alegerile parlamentare va avea de luat decizii dificile de consolidare fiscală, printre care și inversarea unor majorări prevăzute de Legea pensiilor.

La începutul lui septembrie, agenția de rating Fitch a transmis că ieșirea ALDE din coaliția guvernamentală cu PSD, de la momentul respectiv, creștea incertitudinile politice în contextul unui calendar electoral aglomerat și al amplificării dezechilibrelor macroeconomice.

Destrămarea coaliției are un impact negativ asupra încercărilor Guvernului de a ține deficitul bugetar sub control, dar incertitudinea politică ar putea avea și un efect pozitiv, anume că devine nesigur dacă Guvernul mai poate continua cu planurile de a majora pensiile cu 40% în septembrie anul următor, după creșterea de 15% de luna aceasta. Dacă nu va mai avea loc majorarea de anul următor, atunci s-ar reduce presiunea uriașă asupra bugetului de stat pentru o creștere a veniturilor care să acopere aceste cheltuieli, explica agenția de rating.

viewscnt
Afla mai multe despre
goldman sachs
guvern
economie
fiscalitate