Costul orar al forței de muncă în formă ajustată (după numărul zilelor lucrătoare) a înregistrat o rată de creștere de 6,73% în trimestrul IV din 2021, comparativ cu perioada similară din 2020, și cu 2,49% raportat la trimestrul precedent din 2021, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS).
În trimestrul IV 2021, comparativ cu trimestrul III 2021, cele mai semnificative creșteri ale costului orar al forței de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au regăsit în construcții (8,80%), activități de servicii administrative și activități de servicii suport (7,86%) și activități profesionale, științifice și tehnice (7,53%), scrie Agerpres.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Cea mai mare scădere a costului orar al forței de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-a înregistrat în învățământ (-17,57%), ca urmare a creșterii timpului efectiv lucrat față de trimestrul precedent (fenomen caracteristic acestei activități în trimestrul al IV-lea al fiecărui an, cauzat de reînceperea anului școlar).
Potrivit datelor INS, la o distanță considerabilă, cu scăderi ale costului orar al forței de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au situat administrația publică (-3,66%), respectiv producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (-0,49%). Față de trimestrul anterior, componenta cheltuielilor directe (salariale) cu forța de muncă a crescut cu 2,48%, iar cea a cheltuielilor indirecte (non-salariale) cu 2,72%.
Comparativ cu același trimestru al anului precedent, cele mai semnificative creșteri ale costului orar al forței de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au regăsit în hoteluri și restaurante (13,49%), învățământ (11,59%), respectiv în activități de servicii administrative și activități de servicii suport (10,33%). Față de perioada analizată, ușoare diminuări ale costului orar al forței de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au observat doar în tranzacții imobiliare (-0,55%), respectiv în sănătate și asistență socială (-0,50%).
CITEȘTE ȘI Emanuel Poștoacă, Nordis Group: Oferim servicii complete, la cel mai înalt standard, pentru turiști, proprietari și investitoriFață de același trimestru al anului precedent, componenta cheltuielilor directe (salariale) cu forța de muncă a crescut cu 6,76%, iar componenta cheltuielilor indirecte (non-salariale) cu 6,14%.
INS menționează că indicele trimestrial al costului orar al forței de muncă este un indicator pe termen scurt care reflectă evaluarea tendințelor costurilor orare suportate de angajator cu forța de muncă salariată.