ULTIMA ORĂ ANAF verifică banii scoși din tranzacționarea criptomonedelor pe diferite platforme

ULTIMA ORĂ ANAF verifică banii scoși din tranzacționarea criptomonedelor pe diferite platforme
scris 29 iun 2022

ANAF se "adaptează evoluției tehnologiei și trendurilor pieței financiare" și verifică veniturile obținute din tranzacționarea criptomonedelor. Astfel, inspectorii Direcției Generale Antifraudă Fiscală, din cadrul ANAF, au inițiat controale pentru verificarea veniturilor obținute în perioada 2016-2021 din tranzacționarea criptomonedelor prin intermediul unor diferite platforme descentralizate, precum Binance, KuCoin, Maiar, BitMart, FTX și altele.

VEZI AICI ȘI VIDEO Fondatoarea OneCoin, poreclită “regina cripto”, inclusă pe lista celor mai căutați fugari de către Europol. Anterior, mediatizare în România

Într-o primă etapă au fost identificate venituri de peste 131 milioane euro obținute de către 63 cetățeni români. Până în prezent, inspectorii DGAF au identificat circa 48,67 milioane euro omise de la declarare, parțial sau integral. Pentru recuperarea obligațiilor fiscale nedeclarate au fost emise decizii de impunere pentru o sumă totală de 2,10 milioane euro.

Urmărește-ne și pe Google News
DECIZIE Moratoriul bancar. Persoanele fizice cu cheltuieli în creștere cu 25% pot cere amânarea ratelor pe 9 luni. Beneficiază și firmele cu rezultate în scădere cu 25%. Proiectul - aproape identic cu cel anunțat de Profit.ro și negat de Câciu CITEȘTE ȘI DECIZIE Moratoriul bancar. Persoanele fizice cu cheltuieli în creștere cu 25% pot cere amânarea ratelor pe 9 luni. Beneficiază și firmele cu rezultate în scădere cu 25%. Proiectul - aproape identic cu cel anunțat de Profit.ro și negat de Câciu

Au fost identificate și venituri de circa 15 milioane euro obținute din tranzacționarea criptomonedelor, care au fost declarate integral, pentru care au fost achitate impozitul pe venit și contribuțiile sociale aferente.

Inspectorii antifraudă fiscală vor continua să verifice veniturile obținute din activități specifice, precum minarea sau tranzacționarea criptomonedelor sau tokenurilor non-fungibile, pentru asigurarea creșterii gradului de fiscalizare și a conformării voluntare în rândul tuturor categoriilor de contribuabili. Direcția Generală Antifraudă Fiscală recomandă tuturor celor care desfășoară sau intenționează să înceapă o astfel de activitate, să se asigure că declară și achită toate obligațiile fiscale datorate bugetului de stat.

În urmă cu un an, Ministerul Finanțelor a întocmit un material informativ cu privire la regimul fiscal al criptomonedelor și al tranzacțiilor cu criptomonede. Plasamentele în criptomonede, deși lipsite de reglementare și cu risc ridicat de volatilitate și chiar fraudă, au atras în ultimii ani interesul și banii unor persoane care speră la câștiguri rapide.

Anterior, ANAF a modificat Declarația Unică, pentru a o pune în acord cu mai multe schimbări aduse Codului Fiscal. Modificările vizează, printre altele, modul în care persoanele fizice raportează câștigurile din criptomonede, susținerea entităților nonprofit, impozitul pe veniturile din jocuri de noroc. De asemenea, sunt eliminate sau actualizate unele secțiuni.

viewscnt
Afla mai multe despre
antifraudă fiscală
criptomonede