Un proiect care introduce pentru contribuabili termene extinse de depunere a declarațiilor la ANAF în situațiile în care procesul normal de depunere a formularelor fiscale a fost afectat de acțiuni ale autorităților, cum ar fi introducerea cu întârziere a unui tip de declarație, erori tehnice ale acesteia sau perioade mai lungi de nefuncționare a sistemului informatic de depunere, a fost adoptat astăzi de Senat. Senatul este prima cameră, va urma și un vot în Camera Deputaților, promulgare și publicare în Monitorul Oficial, înainte ca această modificare legislativă să producă efecte.
Proiectul a fost inițiat de 18 parlamentari USR, în frunte cu fostul ministru al Finațelor Anca Dragu, cărora li s-au alăturat doi parlamentari PNL, printre care fostul ministru al Finanțelor Alexandru Nazare, și a primit la votul de astăzi și sprijinul parlamentarilor de la alte formațiuni.
Modificarea ar rezolva situații incorecte cu care se confruntă acum contribuabilii, cum ar fi modificarea de către autorități a unor formulare cu numai o zi sau două înaintea termenului limită de depunere. Totodată, parlamentarii ar vrea să lase ANAF și fără posibilitatea de a sancționa nedepunerea la termen a declarațiilor timp de 5 ani de la comiterea faptei, conform datelor analizate de Profit.ro.
Cazuri în care nu s-ar mai aplica sancțiuni, dacă proiectul se adoptă
CITEȘTE ȘI Clarificare legislativă: Abonamentele la cluburi sportive și de fitness, inclusiv cu servicii medicale, deductibile fiscal pentru angajator și scutite de impozit pentru angajatNu se sancționează contravențional persoanele care, ulterior termenului legal de depunere, depun declarațiile fiscale în 15 de zile calendaristice în oricare dintre situațiile următoare:
- Formularele electronice nu sunt finalizate de Ministerul Finanțelor sau structurile sale cu cel puțin 7 zile lucrătoare înaintea termenului lor legal de depunere;
- Formularele au erori tehnice care împiedică declararea corectă a informațiilor solicitate de legislația fiscală și, în consecință, transmiterea lor în format electronic este imposibilă cu minim 7 zile lucrătoare înaintea termenului lor legal de depunere;
- Serverele Ministerului Finanțelor sau ale structurilor sale pe care trebuie transmise declarațiile fiscale nu funcționează o perioadă cumulată de minim 20 de ore, în intervalul orar 8 - 20, în cele 5 zile lucrătoare anterioare termenului de depunere;
- Serverele pe care trebuie transmise declarațiile fiscale nu funcționează fără întreruperi tehnice cumulate mai mari de 2 ore în cele 2 zile lucrătoare anterioare termenului de depunere.
Proiectul a fost inițiat și este susținut de 18 parlamentari USR, cărora li s-au alăturat și doi parlamentari PNL, inclusiv fostul ministru al Finanțelor Alexandru Nazare.
Inițiativa legislativă propune nesancționarea contribuabililor care nu depun în termenele stabilite de legislația aplicabilă declarațiile fiscale, din cauza problemelor tehnice sau de altă natură (lipsa declarațiilor electronice puse la dispoziție de Ministerul Finanțelor și structurile acestuia cu un minim de zile lucrătoare înaintea termenului de depunere), cu condiția ca declarațiile respective să fie depuse într-un anumit termen după ce a trecut limita legală de depunere.
"Suplimentar, inițiativa legislativă abrogă prevederea potrivit căreia organele fiscale pot sancționa contravențional contribuabilii care nu își depun declarațiile la termenele legale, prin excepție de la regula generală impusă prin Ordonanța Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor, cu modificările și completările ulterioare, în termen de 5 ani de la data săvârșirii faptei. Printr-o modificare recentă adusă Codului de procedură fiscală, dreptul organelor fiscale de a sancționa contravențional contribuabilii care nu depun declarațiile fiscale în termenul legal a fost prelungit de la 6 luni la 5 ani de la data nedepunerii declarației. în condițiile în care organele fiscale știu de la data la care contribuabilul nu și-a respectat obligația de depunere a declarațiilor fiscale, termenul de 5 ani pentru prescriere este nejustificat de lung și nepotrivit. Această măsură descurajează contribuabilii în ceea ce privește conformarea voluntară deoarece orice inițiativă de a depune de bună voie o declarație fiscală în afara termenului legal va atrage posibilitatea organului fiscal de a impune o amendă contravențională", argumentează parlamentarii USR.
Ce prevede proiectul
1. După art. 3371 se introduce un nou articol, art. 3372, care va avea următorul cuprins:
„Alt. 3372 Perioadele de nefuncționare ale sistemelor prin care trebuie transmise declarațiile fiscale și formulare electronice inexistente sau eronate
(1) Prin excepție de la art. 336, 337 și 3371, nu se sancționează contravențional persoanele care, ulterior termenului legal de depunere, depun declarațiile fiscale care se completează cu ajutorul programului de asistență pus la dispoziție gratuit de organul fiscal și care se transmit prin mijloace electronice de transmitere la distanță în termen de 15 de zile calendaristice în oricare dintre situațiile următoare:
a) Formularele electronice reprezentând declarațiile care se depun în format electronic nu sunt finalizate de Ministerul Finanțelor sau structurile sale subordonate cu cel puțin 7 zile lucrătoare înaintea termenului lor legal de depunere;
CITEȘTE ȘI ANRE le-a ″turnat″ senatorilor încă o categorie de jucători din energie de supraimpozitatb) Formularele electronice reprezentând declarațiile care se depun în format electronic au erori tehnice care împiedică declararea corectă a informațiilor solicitate de legislația fiscală și, în consecință, transmiterea lor în format electronic este imposibilă cu minim 7 zile lucrătoare înaintea termenului lor legal de depunere;
c) Serverele Ministerului de Finanțe sau ale structurilor sale subordonate pe care trebuie transmise prin mijloace electronice de transmitere la distanță declarațiile fiscale nu funcționează o perioadă cumulată de minim 20 de ore, în intervalul orar 8 - 20, în cele 5 zile lucrătoare anterioare termenului legal de depunere;
d) Serverele Ministerului de Finanțe sau ale structurilor sale subordonate, pe care trebuie transmise prin mijloace electronice de transmitere la distanță declarațiile fiscale nu funcționează fără întreruperi tehnice cumulate mai mari de 2 ore în cele 2 zile lucrătoare anterioare termenului legal de depunere.
(2) Perioadele de nefuncționare ale serverelor Ministerului de Finanțe sau ale structurilor sale subordonate pe care trebuie transmise prin mijloace electronice de transmitere la distanță declarațiile fiscale vor fi publicate pe paginile de internet ale Administrației Naționale de Administrare Fiscală și Ministerului Finanțelor.
(3) Termenul de 15 de zile calendaristice se calculează de la termenul la care formularele electronice reprezentând declarațiile care se depun în format electronic erori tehnice care împiedică transmiterea lor, pentru situațiile de la alin (1), lit a și b.
Termenul de 15 de zile calendaristice se calculează de la termenul de depunere pentru situațiile de la alin (1), lit c și d.
CITEȘTE ȘI DOCUMENT ANAF reduce numărul contribuabililor mijlocii la 15.000. Cei scoși de pe listă vor putea opta să depună D406 (SAF-T), dar ulterior nu mai pot renunța2. Alineatul 1 al art. 339 Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare, se abrogă.