Acciza pe băuturi răcoritoare cu conținut ridicat de zaharuri va fi aprobată în Guvern doar după ce Ministerul Sănătății, inițiatorul măsurii, va discuta cu mediul de afaceri, asigură ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici. Celelalte măsuri care, alături de această acciză, completează un plan redatat la nivelul Guvernului precum reducerea cu 50% a posturilor de secretari de stat și blocarea angajărilor în amdinistrație, vor trebui la rândul lor aprobate de coaliția de guvernământ înainte să fie avizate de Executiv.
Guvernul a anunțat anterior că intenționează să introducă acciza din 1 septembrie, intenție care a generat puternice critici din partea industriei de profil.
”Pe această taxă va discuta Ministerul Sănătății și când această discuție cu mediul economic se va definitiva, va fi inclusă într-un act normativ”, a spus astăzi Teodorovici, care a adăugat că și comisiile de sănătate din Parlament vor să dezbată această propunere.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În ce privește acciza la țigarete, propusă spre majorare de la 1 septembrie, Teodorovici susține acum că va fi majorată, dar termenul limită, conform calendarului european, poate fi 1 ianuarie 2020.
Celelalte măsuri anunțate vor fi subiecte la nivelul coaliției, iar ”cele care vor rămâne” vor fi cuprinse într-un act normativ fie la final de august, fie în septembrie. În plus, a mai spus Teotorovici, reducerea de posturi în administrație ar putea fi decisă de fiecare minister în parte.
MĂSURILE AVANSATE DE GUVERN
Taxa pe zahăr și acciză mai mare la țigări
Guvernul a informat că introduce de la 1 septembrie o acciză nearmonizată pe băuturile răcoritoare cu conținut ridicat de zahăr și majorează, de la aceeași dată, acciza pe produse din tutun.
Din ambele măsuri, Finanțele estimează că vor aduce la buget aproape jumătate de miliard de lei încasări în plus la accize, potrivit proiectului de rectifiare bugetară. Astfel, băuturile cu un conținut de zahăr de 5-8 grame la 100 de mililitri (50-80 grame la 1 litru) vor avea o acciză de 0,8 lei pe litru, iar cele cu un conținut de peste 8 grame la 100 de militri (80 de grame pe litru) de produs vor fi taxate cu 1 leu pe litru. Acciza va fi datorată de producători, importatori sau cei care achiziționează intracomunitar, potrivit proiectului unei Ordonanțe cu măsuri fiscal-bugetare.
Executivu propunes majorarea, tot de la 1 septembrie, acciza pe produse din tutun, de la 483,74 lei/1.000 de țigarete în prezent la 503,97 lei/1.000 de țigarete. Impactul la nivelul consumatorului va fi de circa 40 de bani pe pachet.
Reacția prducătorilor de băuturi răcoritoare
O astfel de suprataxă ar putea aafecta sectorul băuturilor răcoritoare, care are în proporție de peste 90% furnizori autohtoni, susțin companiile: creșterea inflației, stoparea investițiilor, disponibilizări sau chiar închideri de fabrici. Pe lanțul valoric al băuturilor răcoritoare sunt peste 60.000 de angajați, dintre care 6.500 ar urma să își piardă locurile de muncă.
CITEȘTE ȘI DOCUMENT Guvernul a adoptat rectificarea bugetară - Pierd bani ministere precum Educația, Fondurile Europene și Transporturile, în timp ce bugetele locale cresc cu 4,4 miliarde leiSuspendarea angajărilor. Doar un post vacant din trei mai poate fi scos la concurs
"La data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe se suspendă ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante sau temporar vacante din instituțiile și autoritățile publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002, cu modificările și completările ulterioare și la art. 2 alin. (1) pct. 39 din Legea nr. 273/2006 privind finanțele publice locale, cu modificările și completările ulterioare", prevede proiectul de act normativ.
CITEȘTE ȘI De ce nu-și respectă Guvernul promisiunea neimpozitării venitului medicilor: Gaura calculată la bugetInterzicerea achizițiilor de servicii de telefonie mobile pentru angajați în tot sistemul public, cu o singură excepție: demnitarii
Autoritățile și instituțiile publice nu vor mai putea plăti angajaților abonamentele pentru telefoanele mobile, potrivit unui proiect de ordonanță care urmează a fi supus aprobării Guvernului odată cu rectificarea bugetului de stat și a bugetului asigurărilor sociale de stat. Interdicția vizează toate instituțiile publice, chiar și pe cele finanțate integral din venituri proprii, ce nu primesc bani de la buget. Ocolește, însă, o categorie de angajați la stat, personanele care ocupă funcții de demnitate publică.
Numărul total de posturi de secretar de stat, subsecretar de stat și de funcții asimilate - tăiat cu 50%