Partidele ar putea să finanțeze, din sumele primite ca subvenții de la buget, proiecte în domeniul sănătății sau asistenței copiilor cu nevoi, a declarat vineri ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, întrebat de ce în proiectul de buget pe anul în curs bugetul Autorității Electorale Permanente (AEP) a fost mărit substanțial în ce privește finanțarea partidelor.
Subvențiile alocate partidelor s-au majorat de câteva ori după ce anul trecut a fost adoptat un proiect de lege prin care suma alocată anual partidelor politice de la buget poate ajunge la 0,04% din PIB. În cazul mandatelor obținute de femei, subvenția este dublă. O lege care prevedea același lucru, dar și eliminarea confiscării banilor ilegali folosiți de partide în alegeri sau la referendum, a fost declarată neconstituțională.
Inițiatorul acestor propuneri, preluate de majoritatea parlamentară, a fost ex-ministrul Justiției Florin Iordache, autorul celebrei OUG 13, care redefinea abuzul în serviciu și dezincrimina favorizarea infractorului prin decizii ale demnitarilor.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Până anul trecut, legislația stabilea că suma alocată anual partidelor politice nu poate fi mai mare de 0,04% din veniturile prevăzute în bugetul de stat, putând însă fi majorată proporţional cu numărul mandatelor obţinute în alegeri de candidaţii femei.
Parlamentarii au stabilit însă că ”suma alocată anual partidelor politice de la bugetul de stat este de cel puţin 0,01% şi cel mult 0,04% din produsul intern brut”.
În urma acestor modificări, conform datelor publice ale AEP, dacă în ianuarie 2018, PSD primea o subvenție de 2 milioane lei, în ianuarie 2019 această sumă a ajuns la 7,5 milioane lei. Totodată, PNL primea o subvenție de 1 milion de lei în ianuarie 2018, iar anu acesta, în aceeasși lună, subvenția a fost de aproape 3,5 milioane lei.
”Nu au cerut partidele, aceea a fost solicitarea de la AEP, fiecare ordonator de credit și-a făcut solicitarea, discuțiile au fost purtate la nivel tehnic, cu colegii, asta a fost cifra care a rezultat, nu a fost un partid care a fost favorizat. M-aș bucura chiar dacă partidele, să vadă dacă legea pe permite să facă o alocare de aceste fonduri către zona de interes a României, sănătate. Pot face anumite proiecte dedicate copiilor din România, cu anumite nevoi, și din sumele pe care le primesc, să le ducă în această zonă, sper că legea să permită, dacă, nu, o putem modifica”, a propus ministrul Finanțelor, întrebat despre alocarea în buget acordată AEP.