Firma Tel Drum, intrată în insolvență la începutul anului, va trebui să achite datorii de peste 70 milioane lei, în principal către bănci, Fisc, dar și către Primăria Craiova, conform tabelului preliminar de creanțe.
Pe lista băncilor creditoare figurează Intesa (2,69 milioane lei), Libra Internet Bank (1,3 milioane lei, Tel Drum fiind garant pentru un credit al Gransiloz) și Unicredit (9,3 milioane lei), la care se adaugă plăți de achitat către ANAF (5,3 milioane lei), Primăria Craiova (10,8 milioane lei) și Compania Națională de Investiții (1,6 milioane lei), lista totală incluzând peste 120 de creditori, inclusiv acționari ai firmei.
Tel Drum și-a cerut insolvența într-un moment în care procurorii DNA au impus sechestru pe averile persoanelor implicate în Dosarul Tel Drum, ca și pe bunurile firmei, măsura vizându-l și pe liderul PSD, Liviu Dragnea.
"Luarea măsurilor asiguratorii a pus societatea în imposibilitate de a-și onora obligațiile contractuale și plățile", a arătat atunci pentru Profit.ro avocatul firmei.
Firma de construcții Tel Drum a fost prezentată în presă ca fiind "patronată din umbră" de actualul președinte al PSD, Liviu Dragnea, ipoteză negată repetat de acesta.
Cu puțin înaintea cererii de insolvență, procurorii DNA au anunțat extinderea urmăririi penale în cazul societății Tel Drum, firma fiind cercetată pentru constituirea unui grup infracțional organizat, evaziune fiscală în formă continuată și complicitate la abuz în serviciu. Cererea de insolvență a fost depusă în aceeași zi.
În cauză a fost dispusă instituirea măsurilor asigurătorii asupra tuturor bunurilor mobile și imobile ale firmei Tel Drum, precum și poprire asupra sumelor de bani existente sau care urmează a fi virate de terți, cu orice titlu, în conturile bancare deținute aceasta, până la concurența sumei de 32.118.589,51 lei (reprezentând suma foloaselor necuvenite și suma cu care s-a sustras de la plata obligațiilor fiscale către stat).
De asemenea, în luna decembrie, societatea Tel Drum și doi dintre directorii acesteia - Petre Pitiș și Mircea Vișan - au fost trimiși în judecată de procurorii anticorupție pentru folosirea de documente false, având ca rezultat obținerea ilegală de fonduri europene în cazul achiziționării unei stații de asfaltare. De asemenea, un alt director al firmei, Florea Neda, precum și S.C. WFA Impex SRL și un reprezentant al acestei societăți, Ion Florian, au fost trimiși în judecată pentru complicitate.
Procurorii DNA au impus sechestru pe averile persoanelor implicate în Dosarul Tel Drum, măsura vizându-l și pe liderul PSD Liviu Dragnea.
În dosarul Tel Drum, Liviu Dragnea este acuzat de constituirea unui grup infracțional organizat, de două infracțiuni de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene și de două infracțiuni de abuz în serviciu cu obținere de foloase pentru sine sau pentru altul, fapte comise în perioada în care era președintele Consiliului Județean Teleorman.