Președintele Senatului, liderul ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat, joi, după o reuniune a formațiunii politice pe care o conduce, că susține eliminarea din legislație a prevederii potrivit căreia muncitorii străini din România trebuie plătiți cu salariul mediu. Tăriceanu a susținut și necesitatea majorării contingentului anual de muncitori străini acceptați în țara noastră.
Liderul ALDE a arătat că legislația ar trebui să prevadă că plata muncitorilor străini ar trebui să pornească de la salariul minim, așa cum prevede legislația în cazul cetățenilor români.
Tăriceanu a arătat că va promova în cadrul coaliției luarea acestor măsuri pe fondul deficitului de forță de muncă pe care îl înregistrează România.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Declația liderului ALDE vine după ce, în iunie anul acesta, chiar ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a declarat că susține eliminarea respectivei prevederi. "E o prevedere care trebuie schimbata imediat. (...) Este o diferență care trebuie să dispară. Piața este cea care trebuie să decidă. Noi, ca stat, impunem un salariu minim pe economie, după aceea piața este cea care trebuie să aleagă", a spus ministrul Finanțelor.
Pe fondul lipsei de lucrători români, care pleacă să lucreze în alte state europene, antreprenorii sunt obligați să recruteze personal inclusiv din țări asiatice, precum Vietnam, China, Sri Lanka sau Filipine.
Această situație a determinat autoritățile române să crească din nou, ca și anul trecut, numărul muncitorilor străini care pot fi înregistrați pe piața locală chiar în acest an. Astfel, Guvernul a decis recent dublarea numărului maxim de angajări, respectiv o limită de 8.000 lucrători permanenți și de 4.000 lucrători detașați.
Potrivit datelor înregistrate de către Inspectoratul General pentru Imigrări, până în luna iulie au fost eliberate 4.395 de avize de angajare/detașare, cele mai multe pentru cetățeni din Vietnam (1.520), Turcia (568), Nepal (358), Serbia (275), Sri Lanka (261), China (253) și Moldova (181).
Un angajator care recurge la muncitori străini este obligat să le asigure salariul mediu brut pe economie, care în iunie a urcat la 4.527 lei. Comparativ, un român poate fi plătit cu salariul minim de 1.900 lei brut.