Țigările provenite din contrabandă au reprezentat în luna ianuarie 15,6% din piața românească, sub media anuală a comerțului ilegal din 2017, potrivit unui studiu publicat duminică, realizat de compania de cercetare Novel Research și finanțat de companii din industria tutunului, potrivit News.ro.
”Piața neagră a țigaretelor a scăzut semnificativ în ianuarie 2018 (2,7 puncte procentuale față de noiembrie 2017), până la 15,6% din totalul consumului. Este cea mai importantă scădere înregistrată din martie 2016, iar procentul se află ușor sub media anuală a comerțului ilegal din 2017, de 16%”, se arată în comunicat.
Scăderea comerțului ilicit la nivel național se datorează scăderii în regiunile unde proponderent se comercializează cheap whites, sursă care în ianuarie a înregistrat o scădere semnificativă de 13,6 puncte procentuale, până la 50,2%, din totalul pieței negre.
”Astfel, cea mai importantă scădere se înregistrează în zona de vest, cu 14,5 p.p., față de noiembrie 2017, până la 17,7% și sud-vest, de 11,6 p.p., până la 14%. În continuare, nord-est rămâne și în ianuarie regiunea cea mai afectată de comerțul ilegal cu țigarete, cu o pondere de 37,6% și evoluție relativ constantă și prin prisma faptului că Moldova, ca sursă de proveniență a comerțului ilicit a înregistrat o creștere semnificativă de 15,4 p.p. în plus față de noiembrie, până la 32,3%. Celelalte surse de proveniență au ramas în ianuarie cu ponderi relativ constante”, a declarat Marian Marcu, director Novel Research.
Peste patru miliarde de țigarete au fost vândute anul trecut pe piața neagră din România, dar încasările anuale de aproape trei miliarde de lei ale contrabandiștilor vor începe să scadă doar atunci când vor fi îndeplinite două criterii fundamentale. Acestea sunt predictibilitatea fiscală pentru jucătorii onești și transformarea luptei cu rețelele de contrabandă într-o prioritate națională, consideră Ileana Dumitru, director juridic și relații publice în cadrul British American Tobacco Europa Centrală și de Sud.
”Deși au fost făcuți pași concreți în direcția predictibilității prin introducerea calendarului multianual de creștere a accizei, anii recenți au dovedit că acțiunile sporadice anti-contrabandă ale autorităților nu pot opri inundarea pieței românești cu produse netaxate și neverificate. British American Tobacco a lansat anul trecut proiectul ”Stopcontrabanda” (www.stopcontrabanda.ro), care prezintă singura evidență în timp real a capturilor și a zonelor afectate de traficul ilicit din România, dar și informații referitoare la costurile sociale ale contrabandei. Dar puterea de a lua măsurile necesare pentru diminuarea contrabandei este exclusiv a factorilor de decizie”, a declarat Ileana Dumitru.
Știrile referitoare la capturi importante și percheziții au fost mai dese ca de obicei în lunile decembrie și ianuarie, iar într-o singură operațiune, polițiștii de frontieră din Suceava au depistat peste 80.000 pachete țigarete, a declarat Gilda Lazăr, director corporate affairs & communications JTI Romania, Moldova și Bulgaria.
”La Halmeu, împreună cu lucrătorii vamali, aceștia au descoperit peste 200.000 de pachete, într-un automarfar care transporta cutii cu cereale… Poliția de frontieră raportează, pentru 2017, capturi însumând circa cinci milioane pachete de țigarete, în valoare de peste 10 milioane euro. Sunt rezultate impresionante și lăudabile. În realitate, însă, capturile reprezintă sub 5% din cantitatea de țigarete traficate, cantitate estimată la peste patru miliarde de țigarete provenite din spațiul extracomunitar. Asistăm la acțiuni disparate, realizate de autoritățile de aplicare a legii, în lipsa unei Strategii Naționale, care să ofere coerență și viziune, pentru un sector al economiei care contribuie anual la bugetul statului cu peste trei miliarde de euro”, a declarat Gilda Lazăr.
Echipele de supraveghere și control vamal de la nivel central, regional și local, au confiscat în anul 2017 un număr de 81,09 milioane țigarete și 7056,58 kg tutun, comparativ cu anul 2016, când au fost confiscate 22,16 milioane, potrivit datelor ANAF. Aceste confiscări se reflectă și în scăderea nivelului de contrabandă la 15,6% în luna ianuarie 2018 față de 18,3% în luna noiembrie 2017.