Statul își dă singur țeapă - Companiile de stat au datorii de peste 14 miliarde la buget, dar Fiscul poate executa silit pentru a recupera doar 3% din sumă

Statul își dă singur țeapă - Companiile de stat au datorii de peste 14 miliarde la buget, dar Fiscul poate executa silit pentru a recupera doar 3% din sumă
scris 15 iul 2018

Companiile de stat aveau la sfârșitul lunii aprilie arierate de 14,44 miliarde de lei către bugetul de stat, însă, din această sumă, Fiscul poate acționa prin executare silită pentru recuperarea a numai 468 de milioane de lei (3,2% din total), potrivit informațiilor obținute de Profit.ro. Pentru restanțe de aproape 14 miliarde de lei, Fiscul nu poate iniția sau continua executarea silită.

„Companiile în care statul este acționar majoritar sau integral înregistrau la 30 aprilie obligații fiscale restante în sumă de 14,44 miliarde de lei. Astfel, 13,98 miliarde lei (96,8% din total) reprezintă arierate asupra cărora ANAF nu poate iniția/continua măsurile de executare silită, deoarece se află sub incidența unor legi speciale care suspendă aplicarea prevederilor Codului de procedură fiscală. Din această sumă, 12,16 miliarde sunt arierate înregistrate doar de către contribuabilii cu capital de stat aflați sub incidența Legii privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, în timp ce 468,2 miliarde lei (3,2% din total) reprezintă arierate asupra cărora ANAF poate acționa prin aplicarea măsurilor de executare silită”, potrivit unui document recent al Ministerului Finanțelor.

Urmărește-ne și pe Google News

În ce privește structura arieratelor, cea mai mare pondere o dețin cele provenite din obligațiile restante la plata TVA și a impozitului pe profit.

După expirarea termenului legal de plată, se pun în aplicare procedurile de executare silită, începând cu emiterea somațiilor și continuând cu poprirea conturilor bancare și a veniturilor la terți, precum și cu valorificarea bunurilor mobile și imobile aflate în patrimoniul debitorilor.

LISTA Cele mai mari restanțe la contribuții le au companiile de stat. Guvernul ar trebui acum să își execute silit propriile companii și să-și bage în închisoare directorii CITEȘTE ȘI LISTA Cele mai mari restanțe la contribuții le au companiile de stat. Guvernul ar trebui acum să își execute silit propriile companii și să-și bage în închisoare directorii

Activitatea de recuperare a datoriilor la bugetul statului este un proces complicat pentru ANAF, în care inspectorii trebuie să urmărească veniturile sau activele datornicilor pentru a încasa restanțele fiscale. Situația este semnificativ îngreunată de faptul că mulți dintre marii datornici către stat intră în insolvență și chiar în faliment, de multe ori fără active care să asigure recuperarea restanțelor.

În 2017, din activitatea de executare silită per ansamblul ANAF a fost încasată suma de 14,4 miliarde de lei, cu 5,5% mai puțin față de anul 2016. Din somații – 10 miliarde lei; conturi bancare poprite – 3,8 miliarde lei; popriri venituri terți – 520,7 milioane lei; valorificări sechestre bunuri mobile/imobile – 64 milioane lei. Sumele încasate din ratele eșalonate la plată au scăzut cu 21,1% în anul 2017, la 1,5 miliarde lei.

Dificultatea cu care Fiscul recuperează banii este vizibilă mai ales în cazul marilor contribuabili, companii mari, administrate special de către ANAF prin DGAMC (Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili). Potrivit datelor analizate de Profit.ro, dintre marii contribuabili cu cele mai mari 50 de datorii către stat, 28 sunt în insolvență, 1 este insolvabil, iar în cazul a 4 companii din industria de apărare executarea silită este suspendată.

viewscnt
Afla mai multe despre
stat
arierate
anaf
datorii
executare silita