Ștampila, eliminată ca obligație și pentru stat. Actele de stare civilă, contractele publice și orice alte documente oficiale - fără ștampilă

Ștampila, eliminată ca obligație și pentru stat. Actele de stare civilă, contractele publice și orice alte documente oficiale - fără ștampilă
scris 13 mai 2018

Începând din iulie anul trecut, firmele și persoanele fizice nu mai sunt obligate să aplice ștampila pe niciun document necesar în relația cu instituțiile publice, nici chiar pe contractele încheiate cu statul, după cum a anunțat Profit.ro. Acum, un proiect de lege propune ca nici instituțiile statului să nu mai aplice ștampila pe acte de stare civilă, contracte sau orice alt document oficial. 

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Până în iulie 2017, legislația prevedea că ”persoanele fizice, persoanele juridice de drept privat, precum și entitățile fără personalitate juridică nu au obligația de a aplica ștampila pe declarații, cereri sau orice alte documente depuse la instituțiile sau autoritățile publice”.

Urmărește-ne și pe Google News

Guvernul a extins atunci sfera acestor documente, printr-o ordonanță de urgență, stabilind practic și în mod explicit că, de fapt, firmele și cetățenii nu vor mai avea nevoie de nicio ștampilă pentru actele din relația cu statul, inclusiv pentru contracte încheiate cu autoritățile sau instituțiile publice.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

”Persoanele fizice, persoanele juridice de drept privat, precum și entitățile fără personalitate juridică nu au obligația de a aplica ștampila pe declarații, cereri, contracte sau orice alte documente sau înscrisuri depuse la instituțiile sau autoritățile publice ori emise sau încheiate în relația cu instituțiile sau autoritățile publice”, stabilește noul text de lege.

DOCUMENT Guvernul modifică din nou Legea parteneriatului public-privat și promite că astfel elimină problemele semnalate de mediul de afaceri CITEȘTE ȘI DOCUMENT Guvernul modifică din nou Legea parteneriatului public-privat și promite că astfel elimină problemele semnalate de mediul de afaceri

Acum, un grup numeros de parlamentari, atât de la partidele de guvernământ, cât și din opoziție, susține un proiect de lege prin care este propusă eliminarea ștampilei și pentru stat.

”Un model de bună practică întreprinsă de Statul român este reprezentat de facilitarea interacțiunii între instituțiile statului și persoanele fizice și juridice de drept privat, precum și a entităților fără personalitate juridică, prin încetarea obligativității ștampilării contractelor, declarațiilor, cererilor etc. în relația cu autoritățile publice. Acest demers reprezintă un prim pas spre modernizarea și simplificarea raporturilor ce se stabilesc între subiectele de drept menționate anterior, dar nu suficient. Pentru o reală facilitare a acestor interacțiuni și pentru consolidarea efectivă a relației dintre cetățean și administrația publică, este esențială eliminarea obligativității aplicării ștampilei pe documentele emise sau solicitate de către cea din urmă”, se arată în document.

Argumentul este că, la ora actuală, ștampila nu mai reprezintă un garant al veridicității actelor, dată fiind multiplicarea mijloacelor prin care aceasta poate fi procurată. Inițiatorul amintește că semnătura electronică este promovată în Ununea Europeană ca mijloc de reducere a birocrației, în anul 2016 fiind adoptat și un regulament în acest sens.

Astfel, la propunerea Comisiei, a fost eliminată apostila pentru recunoașterea autenticității documentelor oficiale de tipul certificatelor de naștere, căsătorie, parteneriat civil, constatâbdu-se că obligativitatea autentificării actelor prin folosirea apostilei generează costuri și obstacole în activitatea cetățenilor și nu reprezintă neapărat un mijloc eficace de garantare și veridicității acestor documente.

DOCUMENT Noi reguli au fost adoptate astăzi pentru GDPR. Este introdus un plan de remediere. Soluțiile firmelor vor fi anunțate și detaliate la WeLoveDigital.forum CITEȘTE ȘI DOCUMENT Noi reguli au fost adoptate astăzi pentru GDPR. Este introdus un plan de remediere. Soluțiile firmelor vor fi anunțate și detaliate la WeLoveDigital.forum

Prin urmare, proiectul de lege completează legislația actuală prin adăugarea instituțiilor statului în cadrul categoriilor de persoane care nu sunt obligate să folosească ștampila.

”Persoanele fizice, persoanele juridice de drept privat, entitățile fără personalitate juridică precum și persoanele juridice de drept public nu au obligația de a aplica ștampila pe declarații, cereri, contracte sau orice alte documente sau înscrisuri depuse la instituțiile sau autoritățile publice ori emise sau încheiate în relația cu instituțiile sau autoritățile publice”, propune acum proiectul de lege. 

Aceleași entități nu vor avea obligația de a aplica ștampila pe orice documente emise în relația dintre ele, iar fapta de a solicita acestor categorii de persoane aplicarea ștampilei de către un funcționar din cadrul unei instituții sau autorități publice va constitui, ca și acum, abatere disciplinară și va atrage răspunderea disciplinară a respectivului funcționar sau angajat public.

Ștampila nu va fi eliminată în cazul persoanelor cărora prin legi speciale li se impune în mod expres folosirea ștampilelor în cadrul exercitării unor profesii reglementate, mai stabilește proiectul.

Profit.ro a relatat recent că și Guvernul promite că actele de stare civilă vòr fi obținute online de către români de la autorități peste 3 ani, promite Guvernul, în urma implementării unui sistem informatic integrat de emitere a acestora, cu costuri totale estimate la 185 milioane lei cu tot cu TVA, din care o parte vor fi acoperite din fonduri UE nerambursabile.

viewscnt
Afla mai multe despre
stampila
eliminare
obligatie
contracte
stat
autoritati
institutii
document
acte civile