Split TVA urmează să devină opțional în totalitate. CE analizează propunerile părții române. Din aproape 19.000 de firme aflate în acest mecanism, doar 300 au intrat opțional

Split TVA urmează să devină opțional în totalitate. CE analizează propunerile părții române. Din aproape 19.000 de firme aflate în acest mecanism, doar 300 au intrat opțional
scris 1 apr 2019

Mecanismul split TVA ar urma să devină în scurt timp opțional în totalitate, a declarat pentru Profit.ro Daniel Anghel, vicepreședinte al Consiliului Investitorilor Străini (FIC). Comisia Europeană a respins, încă de la începutul lunii noiembrie, solicitarea României de a-i fi acordată o derogare de la directiva de TVA pentru sistemul split. România a primit termen să transmită până pe 9 ianuarie ce va face, urmând ca în cazul în care nu renunță la split să fie declanșată procedura de infringement. Termenul a fost ulterior extins până pe 9 martie. Potrivit informațiior Profit.ro, autoritățile române au transmis Comisiei Europene un răspuns în termenul prevăzut, iar Comisia analizează acum propunerile părții române.

România a introdus plata defalcată a TVA de la 1 ianuarie 2018 fără să discute anterior cu executivul UE, deși Comisia a transmis Ministerului Finanțelor că ar fi mult mai bine să se consulte.

Urmărește-ne și pe Google News

Split TVA este în prezent obligatoriu pentru firme în insolvență și cele cu datorii la TVA, dar poate fi aplicat și opțional, caz în care firma care intră benevol în sistem primește o reducere de 5% din impozitul pe profit.

"Înțelegem că mecanismul split TVA va continua și va deveni în totalitate opțional. De exemplu, în Polonia sistemul split TVA este unul opțional", a declarat Daniel Anghel, întrebat de Profit.ro despre stadiul discuțiilor referitoare la split TVA. Anghel este partener și lider al departamentului de consultanta fiscală și juridică, PwC România.

Daniel Anghel, vicepreședinte al Consiliului Investitorilor Străini

Daniel Anghel, vicepreședinte al Consiliului Investitorilor Străini

Modificările necesare în legislația fiscală ar putea fi făcute în perioada următoare, posibil în câteva săptămâni.

Dacă mecanismul devine optional, de principiu ar trebui ca pentru firmele introduse obligatoriu să fie prevazuta posibilitatea de a ieși din acest sistem, spune Daniel Anghel. autoritățile vor trebui, probabil, să pregătească reguli de tranziție pentru aceste companii.

În privința stimulilor fiscali folosiți pentru a atrage opțional firme în mecanismul split TVA, nu este în preznt clar dacă vor fi menținuți.

ANAF - Un nou departament este în analiză pentru a trece la Finanțe, la cererea mediului de afaceri. După soluționarea contestațiilor, ar urma activitatea de emitere a soluțiilor fiscale anticipate și acordurilor de preț în avans CITEȘTE ȘI ANAF - Un nou departament este în analiză pentru a trece la Finanțe, la cererea mediului de afaceri. După soluționarea contestațiilor, ar urma activitatea de emitere a soluțiilor fiscale anticipate și acordurilor de preț în avans

Potrivit datelor Profit.ro, aproape de finele anului trecut, 18.700 de firme aplicau split TVA, din care

  • firme cu TVA restantă de plată la 31 decembrie 2017 - 8.333
  • firme cu TVA restantă de plată începând cu data de 1 ianuarie 2018 - 3.247
  • firme sub incidența legislației privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență - 6.783
  • firme care aplică plata defalcată prin opțiune - 329

Este important de evidențiat că din totalul firmelor care aplică split TVA, mai puțin de 2% au intrat prin propria decizie. Celor peste 98% obligate să intre în acest mecanism, putem presupune că vor dori, în mare parte, să renunțe la split TVA.

Trecerea la un sistem opțional pentru split TVA, ca soluție la obiecțiile Comisiei Europene, a fost înaintată ca potențială soluție de ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, încă din decembrie.

viewscnt
Afla mai multe despre
split tva
plata defalcata a tva
comisia europeana
ministerul finantelor
infringement