Președintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), Lucian Heiuș, a declarat că vin deja date de la firmele de curierat, care încep să depună declarația 395 - existând "niște semne mari de întrebare, niște stegulețe roșii care s-au aprins acolo, că sunt încă multe lucruri care nu sunt în regulă" la comerțul online.
Ce așteptări au de la magazinele online din România clienții de pe piețele regionale de interes (Bulgaria, Grecia, Polonia, Slovacia și Ungaria), perspectivele economice ale comerțului online în anul 2023, răspunsurile pieței de curierat la cerințele tot mai specifice ale clienților, în contextul provocărilor anului, vor fi prezentate la Conferințele „Barometrul e-Commerce”, organizate de Profit.ro în parteneriat cu DPD România și devenite deja o tradiție. În acest an, conferința va fi organizată pe 7 martie, la Marriott Grand Hotel Bucharest, urmând să fie transmisă în direct și de PROFIT NEWS TV
"Nu pot și nu-mi permit, cu cei circa 600 de inspectori de antifraudă pe care-i am, să pierd vremea începând și numărând la un magazin din colț câți bani are în casa de marcat - și fără să mă uit, să văd dacă în RO-eTransport și-au luat sau nu și-au luat, cei care știm noi că fac evaziune fiscală, codul, dacă și-au înregistrat facturile, fără să ne uităm în datele, că deja ne vin, de la firmele care fac curierat și care deja încep să depună declarația 395. Deja avem niște semne mari de întrebare, niște stegulețe roșii care s-au aprins acolo, că sunt încă multe lucruri care nu sunt în regulă la acest comerț online, fără să ne uităm la alte zone unde este mare, mare evaziune fiscală - și unde, poate, din diverse motive, nu s-a făcut cât trebuia să se facă - și acolo trebuie să ne ducem. Dar, în același timp, să nu-și imagineze cineva că nu suntem cu ochii și pe restul, ce se întâmplă. Fiecare trebuie să înțeleagă că ești mai mic sau ești mai mare, trebuie să respecți legile din țara asta - și asta este bine și pentru tine, ca și companie", a menționat Lucian Heiuș, la Conferința Anuală de Taxe PwC România.
În opinia sa, cu cât actele de inspecție fiscală vor fi de o calitate mai bună, cu atât se va descuraja fenomenul de evaziune fiscală.
"Cu cât vom reuși noi să facem inspecția fiscală mai eficientă, cu cât actele de inspecție fiscală vor fi de o calitate mai bună, cu atât se va descuraja fenomenul de evaziune fiscală și, implicit, va crește conformarea voluntară. Nu sunt de acord cu modul în care s-a întâmplat sau se întâmplă în multe situații - noi să alergăm după cel care face evaziunea fiscală. El să tot facă, noi să tot alergăm să-l prindem, poate îl prindem, poate nu-l prindem. Nu-i normal așa. Trebuie să creăm niște mecanisme structurale care să descurajeze evaziunea fiscală și, în același timp, să înțeleagă cel care este predispus sau se gândește s-o facă că suntem pregătiți să-l prindem și fizic, atunci când se întâmplă - și când o face și să-l identificăm, fie prin mijloacele care ne permite codul fiscal, codul de procedură, fie controlând veniturile fiscale personale și identificând pe cei care nu pot să-și justifice veniturile obținute. Trebuie să mergem pe toate aceste trei canale ca să avem într-adevăr eficiență și să reducem acest fenomen care există. Eu nu cred, în schimb, că este așa mare cum ne place la toți să spunem că este", a mai spus Lucian Heiuș, potrivit Agerpres.