LEGE Firmele aflate în concordat preventiv, înainte de jumătatea anului trecut, își pot prelungi cu încă 2 ani plata datoriilor

LEGE Firmele aflate în concordat preventiv, înainte de jumătatea anului trecut, își pot prelungi cu încă 2 ani plata datoriilor
scris 2 mar 2023

Firmele aflate într-o procedură de concordat preventiv, deschisă înainte de 17 iulie 2022, vor avea dreptul de a solicita prelungirea termenului pentru satisfacerea creanțelor stabilite prin concordat cu încă 24 luni, prevede un proiect de lege promulgat de șeful statului. Măsura se va aplica și operatorilor economici care au mai beneficiat de prelungiri ale concordatului preventiv, dar durată totală maximă a derulării concordatului, incluzând prelungirile, va fi de 60 luni calculate de la data omologării.

Cum pot depăși IMM-urile impactul crizei economice și dificultăți apărute în contextul războiului din Ucraina, soluțiile de finanțare, inclusiv pentru digitalizare, produsele bancare destinate IMM, cum pot fi atrase rapid fondurile europene, ce programe pot funcționa mai bine pentru IMM, exemple de succes în rândul IMM-urilor, cum au putut trece prin criză, soluțiile pentru dezvoltarea ecosistemului start-up vor fi anunțate la conferința Profit.ro programată, cu sprijinul Banca Transilvania, UniCredit Bank, Vodafone și Alpha Bank, pentru 13 martie și care va fi transmisă în direct și la PROFIT NEWS TV

De ce este important: Concordatul preventiv este o procedură judiciară de prevenire a insolvenței, a cărei deschidere suspendă executările silite, iar debitorul își redresează activitatea și își achită total sau parțial creanțele afectate în baza unui plan de restructurare votat de creditorii ale căror creanțe sunt afectate și care trebuie aprobat de un judecător.

Urmărește-ne și pe Google News

De asemenea important: O parte din măsurile aplicate în domeniul insolvenței pe perioada stării de alertă au fost menținute încă un an, conform unui proiect de lege intrat în vigoare anul trecut, la mijlocul lunii iulie.

ULTIMA ORĂ Guvernul ia și anul acesta aproape tot profitul companiilor de stat, dar poate stabili și excepții CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Guvernul ia și anul acesta aproape tot profitul companiilor de stat, dar poate stabili și excepții

Ministerul Transporturilor pregătise anul trecut o ordonanță de urgență prin care propunea prevederile respective, dar ulterior reprezentanții puterii au considerat că este mai simplu să le introducă sub formă de amendamente într-un proiect de lege pentru adoptarea unei ordonanțe deja în vigoare.

”Companiile care au accesat deja procedura de concordat preventiv înainte de intrarea în vigoare a Legii nr. 216/2022 beneficiază de termene mai scurte, ce se împlinesc în perioada imediat următoare, este necesar ca acestea să beneficieze de termene mai favorabile implementării procedurilor de concordat. Societățile care au accesat procedura de concordat preventiv înainte de intrarea în vigoare a Legii nr. 216/2022 au fost primele afectate de efectele crizelor care s-au succedat începând cu 2020, totuși ele beneficiază astăzi de prevederi mai puțin favorabile, spre deosebire de companiile din prezent, care nu au fost atât de afectate de crizele din 2020, dar astăzi beneficiază de prevederi de restructurare mai avantajoase”, sunt argumentele invocate pentru măsurile adoptate.

Scutire avizată la Codul Fiscal pentru construirea de spitale și livrări de echipamente medicale, TVA eliminată la proteze și produse ortopedice CITEȘTE ȘI Scutire avizată la Codul Fiscal pentru construirea de spitale și livrări de echipamente medicale, TVA eliminată la proteze și produse ortopedice

Noile prevederi

Astfel, legea promulgată acum prevede acordarea dreptului societăților aflate într-o procedură de concordat preventiv deschisă înainte de 17 iulie 2022 de a obține o nouă prelungire a concordatului cu încă 24 luni, pentru a beneficia de același termen aplicabil concordatului aplicabil și societăților ce accesează procedura ulterior acestei date.

Prevederile se aplică operatorilor economici care au mai beneficiat de prelungiri ale concordatului preventiv.

Durata totală maximă a derulării concordatului, incluzând prelungirile, va fi de 60 luni calculate de la data omologării.

Angajații ar putea primi contravaloarea în bani a tichetelor de creșă CITEȘTE ȘI Angajații ar putea primi contravaloarea în bani a tichetelor de creșă

Cererea de prelungire a termenului pentru satisfacerea creanțelor stabilite prin concordat poate fi formulată oricând de către administratorul concordatar, până la dispunerea închiderii procedurii.

Creditorii concordatari care au votat împotriva prelungirii concordatului preventiv își pot recupera creanța prin orice alte modalități prevăzute de lege.

Începând cu data prelungirii, creditorii concordatari care au votat împotriva prelungirii concordatului preventiv în condițiile, precum și creditorii neconcordatari vor putea formula cereri de deschidere a procedurii insolvenței față de debitor.

Pentru a intra în vigoare, modificările mai trebuie promulgate de șeful statului.

viewscnt
Afla mai multe despre
concordat
preventiv
prelungire
24 luni
2 ani
insolventa
creditori
parlament
proiect