Secretarul american al Comerțului Wilbur Ross, acționar la Navigator Holdings, a negat luni orice legătură ”reprobabilă” între această întreprindere și societatea rusă Sibur, ale căror relații au fost dezvăluite în "Paradise Papers", relatează AFP.
El a adăugat, însă, că ”probabil” că va ceda restul acțiunilor sale la Navigator, scrie News.ro.
Potrivt informațiilor difuzate de Consorțiul Internațional al Jurnaliștilor de Investigație (ICIJ), din care fac parte 96 de publicații din 67 de țări, Ross dețone 31% din acțiunile Navigator Holdings prin entități offshore.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
El deținea anterior și mai multe acțiuni, însă și-a redus participarea după ce a preluat funcția de secretar al Comerțului, în februarie.
Întrebat de Bloomberg TV dacă își va păstra aceste acțiuni, Ross a răspuns că ”probabil nu”.
”Eram pe cale să le vând, oricum, însă nu din cauza asta”, a precizat el.
Unul dintre principalii clienți ai Navigator Holdings este societatea rusă de gaze naturale și produse petrochimice Sibur, printre proprietarii căreia se află Ghenadi Timcenko, un oligarh apropiat președintelui rus și sancționat de Trezoreria americană.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Corespondență din Londra: România va gândi programe turistice comune cu Grecia, Israel, Ungaria pentru a atrage indieni și chinezi”Nu este absolit nimic reprobabil” în asta, a declarat Ross pentru BBC, apreciind că presa ”înflorește mult” acest scandal. ”Navigator doar închiriază vapoare” Sibur, a precizat el.
”Nu există vreo legătură la nivel de Consilii de Administrație, nici la nivel de acționari. Eu nu am nimic a face cu negocieri ale acestui acord” comercial între Navigator și Sibur, a subliniat secretarul american al Comerțului, adăugând că acest contract a fost negociat înainte să ajungă în Consiliul de Administrație al Navigator.
Timcenko a fost sancționat de Trezoreriea americană după invazia Crimeei de către Moscova, iar alt apropiat al Kremlinului, Kiril Șamalov - soțul celei mai tinere fiice a lui Vladimir Putin - se află de asemenea între proprietarii Sibur.
Însă Ross a insistat supra faptului că întreprinderea rusă, Sibur, ”nu a fost sancționată”.
”Nu există nereguli, iar dacă oamenii trag o concluzie contrară este pentru că ziarele au deformat această poveste ca să o transforme în ceba diferit de realitate”, a conchis el.
Într-un comunicat transmis AFP, Departamentul american al Comerțului a subliniat că Ross ”nu a participat la decizia Navigator de a face afaceri cu Sibur”, care ”nu era vizată de sancțiuni la acea vreme și nici acum”.
În plus, el ”nu s-a întâlnit vreodată cu acționariii de la Sibur menționați”, a adăugat departamentul, dând asigurări că secretarul respectă normele de etică ale Guvernului lui Donald Trump.