O inițiativă legislativă prevede scutirea de impozitul pe venituri din chirii și de impozitul pe locuință pentru persoanele vârstnice care oferă spre închiriere spații de locuit elevilor, studenților și tinerilor care părăsesc sistemul de protecție. De măsură ar urma să beneficieze pensionarii pentru limită de vârstă, pensie anticipată sau pensie anticipată parțială și tinerii din categoriile amintite anterior, cu vârste de până la 26 de ani.
Proiectul a fost inițiat de deputata independentă Oana Bîzgan, cu susținerea a 50 de deputați și senatori din toate formațiunile politice.
Conform proiectului, scutirea de la plata impozitului pe venit pentru pensionarii pentru limită de vârstă, pensie anticipată sau pensie anticipată parțială în sistemul public de pensii va fi acordată atunci când aceștia obțin venituri din închirierea spațiilor de locuit către elevi, studenți sau tineri ieșiți din sistemul de protecție al statului.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
De asemenea, proiectul prevede și scutirea de la impozitul pe locuință, proporțional cu suprafața închiriată conform contractului de închiriere.
În România, în anul 2018, trăiau peste 4,9 milioane de persoane cu vârsta de peste 60 de ani, conform estimărilor INS, arată autoarea proiectului.
”Acestea reprezintă un procent de 25% din populația României, conform aceleiași instituții. În baza acestor date, dar și în contextul îmbătrânirii accelerate a populației, statul trebuie să găsească soluții pentru una dintre cele mai mai presante probleme cu care se confruntă persoanele vârstnice – izolarea. În același timp, de multe ori, pensia pe care o primesc este mai mică decât veniturile salariale pe care le obțineau când erau activi pe piața muncii și, astfel, le este mult mai greu să aibă același stil de viață cu care au fost obișnuiți. Acest cumul de factori poate provoca probleme grave de sănătate, atât la nivel psihic cât și fizic”, susține Oana Bîzgan.
Inițiatoarea mai arată că tinerii, care migrează spre centrele universitare mari pentru continuarea studiilor, creează o cerere foarte mare de locuințe, provocând o creștere accentuată a prețurilor la chirii, dar prețurile ridicate nu reflectă și calitatea serviciilor oferite. În aceste condiții, România ocupa în 2017 primul loc în ceea ce privește numărul tinerilor cu vârste între 15 și 29 de ani care locuiau în spații supra-aglomerate (65% față de media europeană de 26,7%, conform Eurostat).