Discuțiile despre Pilonului II (pensii private obligatorii) din acest an au adus un plus de interes pentru Pilonul III (pensii private facultative), numărul de participanți nou-atrași fiind de aproape 40.000 de persoane în 2017, cel mai mare din ultimii 7 ani, potrivit datelor prezentate de Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR).
Pilonul II a fost subiectul unor discuții puternice inclusiv la nivel politic în acest an, pornind de la suspiciunile de naționalizare, care au generat amendarea directorului NN Pensii, și până la decizia Guvernului de a reduce în final contribuția la acest pilon.
De asemenea, numărul mai mare de participanți a condus la creșterea sumelor virate anual la Pilonul III. Astfel, contribuțiile au avansat de la 108 milioane de lei, în 2011, la 272 milioane de lei, în acest an, estimarea pentru anul viitor fiind de 300 de milioane de lei.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Pe de altă parte, dacă în 2017 au fost virate 7,1 miliarde de lei, reducerea procentului contribuției la Pilonul II, de la 5,1% la 3,75%, va avea ca efect diminuarea sumelor transferate de la bugetul de stat către participanți în anul viitor, potrivit estimărilor APAPR.
Reprezentanții asociației au afirmat, la o întâlnire cu presa, că anul 2017 a fost unul agitat pentru Pilonul II, dar toate analizele au arătat ca sistemul de pensii private funcționează în parametri, fără probleme.
“Fondurile de pensii private și-au făcut datoria și au produs randamente investiționale remarcabile pentru participanți, chiar și în perioada crizei economice și a climatului neprielnic post-criză. În 2018, arhitectura Pilonului II și Pilonului III rămân nemodificate. Reducerea contribuției poate și trebuie inversată în viitor”, a declarat Andreea Pipernea, vicepreședinte APAPR.
CITEȘTE ȘI APAPR: Reducerea contribuției pentru Pilonul II la 3,75% înseamnă pensii private cu cel puțin 20% mai miciEstimările asociației arată că activele fondurilor de pensii Pilon II și Pilon III vor depăși10 miliarde de euro în 2018.
“Fondurile de pensii au un rol important în susținerea economiei României și, în același timp, adresează o nevoie socială acută pentru economisire pe termen lung. Stabilitatea legislativă este crucială pentru dezvoltarea corectă a sistemului de pensii private în România”, a mai spus Pipernea.
Aproape 7 milioane de români aveau pensii private obligatorii (Pilonul II) la sfârșitul lunii septembrie a acestui an, în crestere anuală de 3,36%, iar valoarea activelor nete a ajuns la 8,3 miliarde de euro, în creștere anuală de 23,43%, potrivit datelor publicate în noiembrie de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Reducerea cotei la pensia privată și transferul contribuțiilor taie viitoarele pensii private pentru aproape fiecare angajat cu 21%, un minus de 58.041 leiLa 30 septembrie, valoarea medie a unui cont în sistemul pensiilor administrate privat era de 5.587 lei (1.215 euro), cu 18,41% mai mult față de decembrie 2016.
Reprezentanții APAPR au afirmat că decizia Guvernului Tudose de a reduce contribuția la Pilonul II de la 5,1% la 3,75%, în locul majorării la 6%, conform legii, va avea ca efect pensii private mai mici cu cel puțin 20% pentru viitorii pensionari.
Guvernul Tudose a aprobat, la 8 noiembrie, reducerea contribuției către Pilonul II de la 5,1% la 3,75. Executivul a susținut la acel moment că decizia nu va afecta valoarea nominală a sumelor virate în prezent, mesaj informat de APAPR, CFA Romania și alți analiști.