România - cea mai mare inflație din UE pentru a cincea lună la rând

România - cea mai mare inflație din UE pentru a cincea lună la rând
scris 18 iun 2019

România a avut, și în mai, cea mai mare creștere a prețurilor de consum din Uniunea Europeană, deși rata anuală a inflației a coborât la 4% luna trecută, potrivit datelor biroului european de statistică, Eurostat.

Inflația din România este urmată de cea din Ungaria, cu aproape 4%, și Letonia, cu 3,5%. Cele mai mici creșteri de preț au fost în Cipru (0,2%) și Portugalia (0,3%).

Urmărește-ne și pe Google News

Mai este a cincea lună consecutivă în care România ocupă prima poziție în topul scumpirilor din UE. Până în aprilie, inflația anuală din România a urcat lună de lună.  Astfel, rata anuală a inflației în România a fost de 4,4% în aprilie, iar în primele trei luni ale anului creșterea prețurilor de consum s-a situat la 3,2%, 4% și 4,2%.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Magazinele de retail din România vor avea în acest an cea mai mare creștere din Europa CITEȘTE ȘI Magazinele de retail din România vor avea în acest an cea mai mare creștere din Europa

Și anul trecut România a dominat topul european al scumpirilor. În septembrie anul trecut a cedat pentru prima dată în 9 luni locul 1 în clasamentul creșterilor de preț, însă începutul anului 2019 a readus țara pe prima poziție în funcție de rata anaulă a inflației.

La nivelul zonei euro, inflația a fost de 1,2% luna trecută, în scădere semnificativă de la 1,7% în martie, coborând și mai mult sub ținta Băncii Centrale Europene, de aproape 2%. Inflația CORE, care exclude prețurile la energie, alimente, alcool și tutun, considerate puternic volatile, a fost de 1%, în scădere de la 1,4% în aprilie.

Banca Centrală Europeană (BCE) a anunțat luna aceasta că va menține ratele de dobândă nemodificate, la minime record, pentru mai mult timp decât estima inițial, pentru a stimula inflația și economia din zona euro. Totodată,  BCE a oferit detalii legate de noua serie de operațiuni țintite de refinanțare pe termen lung (OTRTL), care a fost anunțată în martie și va fi introdusă în luna septembrie 2019. Prin aceste noi operațiuni operațiuni de stimulare a lichidității, anunțate la scurt timp după retragerea programului de relaxare cantitativă, BCE încearcă să susțină economia zonei euro și accelararea inflației.

Eurostat calculează rata anuală a inflației ca variație a indicelui armonizat al prețurilor de consum (HICP) într-o lună, comparativ cu aceeași lună a anului precedent.

viewscnt
Afla mai multe despre
inflatie
romania
eurostat
inflatie ue
preturi
scumpiri romania
bce
top inflatie
rata inflatiei