Începând cu 1 ianuarie 2020, absolvenții din învățământul de stat, particular sau confesional care se angajează pentru prima dată în baza unui contract individual de muncă vor fi scutiți de impozit timp de 2 ani, în timp ce angajatorii nu vor mai plăti cheltuielile cu salariile acestora pe aceeași perioadă, prevede un proiect avansat în dezbatere parlamentară de liberali, după ce liderul PNL a declarat recent că nu este de acord ca specialiștii IT să fie scutiți de impozit pe venit.
Recent, liderul liberal Ludovic Orban a generat o polemică în spațiul public, declarând că nu i se pare normal ca angajații din domeniul IT să fie scutiți de plata impozitului pe venit, întrucât "câștigă cel mai bine din România", iar sectorul tehnologiei informației nu mai are nevoie de stimulente.
Acum, parlamentarii liberali vin cu mai multe proiecte de relaxare a regimului fiscal, unul dintre acestea vizând tinerii absolvenți.
CITEȘTE ȘI Peste un sfert dintre angajatorii români anticipează creșterea numărului de angajați în trimestrul al treilea”Principalele provocări la care trebuie să răspundă atât economia României, cât și economia europeană sunt reprezentate de șomajul extrem de ridicat în rândul tinerilor, concomitent cu agravarea deficitului de forță de muncă în sectorul privat. Din păcate, autoritățile guvernamentale consideră că este mai la îndemână și mai puțin costisitoare soluția ”importului” de forță de muncă din spațiul extra-comunitar, deși sute de mii de tineri absolvenți nu au un loc de muncă și nici nu se pot integra pe piața muncii din cauza lipsei totale de experiență în câmpul muncii”, consideră inițiatorul proiectului deputatul PNL Florin Roman.
Pentru rezolvarea acestei probleme, alesul propune instituirea, începând cu 1 ianuarie 2020, a programului național ”Primul loc de muncă pentru tinerii absolvenți”, adresat absolvenților din învățământul de stat, particular sau confesional acreditat sau autorizat din România care nu au mai avut niciodată un loc de muncă, în baza unui contract individual de muncă.
În scopul stimulării angajării tinerilor de către angajatorii, proiectul prevede acoperirea integrală a cheltuielilor salariale prilejuite de angajarea tinerilor absolvenți prin deductibilitatea integrală a acestora sau prin acoperirea cheltuielilor din creanțele pe care angajatorii le au în relația cu statul român, pe o perioadă de 24 de luni.
Inițiatorul menționează în susținerea proiectului deductibilitatea contribuțiilor de asigurări sociale și asigurări sociale de sănătate, deși acestea au fost trecute în sarcina angajatului. Astfel singura cheltuială de care poate fi scutit angajatorul este contribuția asiguratorie de muncă, stabilită la 2,25% din salariul brut.
CITEȘTE ȘI VIDEO Haga - România nu există pe harta ecosistemelor de startup-uri. Ministrul de resort spune, însă, că StartUp Nation a readus printre tineri dorința de porni un businessTotodată, proiectul propune scutirea de impozit pe salarii, pentru o perioadă de 24 de luni de la data încheierii contractului de muncă, pentru tinerii angajați.
După cele 24 de luni, angajatorii au obligația de menține relația contractuală cu tânărul angajat timp de cel puțin 12 luni, în caz contrar fiind obligați să restituie statului român toate facilitățile acordate.
În trecut, au mai existat în Parlament astfel de inițiative, precum cea prin care tinerii de până în 25 de ani ar fi fost scutiți, timp de 3 ani, de impozitul pe venit, dar nu au avut succes.