Câștigul salarial mediu net a crescut la 5.645 lei în luna decembrie 2024, fiind mai mare cu 257 lei (+4,8%) față de luna noiembrie a anului trecut, conform datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS).
Câștigul salarial mediu brut a fost 9.251 lei în noiembrie, cu 426 lei (+4,8%) mai mare decât în luna noiembrie 2024, arată Agerpres.
![Ministrul Finanțelor: Mai sunt de rezolvat unele probleme, după care se va trece la recuperarea banilor de la soții Iohannis pentru imobilul din Sibiu. ANAF are termen pe 5 martie într-un nou dosar legat de această proprietate](http://i0.1616.ro/media/2/2621/33243/21932046/1/falim.jpg?width=151)
Valorile cele mai mari ale câștigului salarial mediu net s-au înregistrat în activitățile de servicii în tehnologia informației (inclusiv activități de servicii informatice) (12.141 lei) și în extracția petrolului brut și a gazelor naturale (11.860 lei), iar cele mai mici în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (3.129 lei) și în hoteluri și restaurante (3.325 lei).
Comparativ cu luna decembrie a anului 2023, câștigul salarial mediu net a crescut cu 11,1%.
![EXCLUSIV INTERVIU Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș: Greu de luat în considerare 87,7 miliarde lei din fonduri UE pentru bugetul pe 2025. Un nou mecanism de finanțare poate continua proiectele din PNRR](http://i0.1616.ro/media/2/2621/33243/21925437/1/0f6f1099994cb39ea1b0f1558218c2a6.jpg?width=151)
Indicele câștigului salarial real a fost 105,7% în luna decembrie 2024 față de luna decembrie 2023. Indicele câștigului salarial real a fost 104,5% în decembrie 2024 față de luna noiembrie 2024.
Față de luna octombrie 1990, indicele câștigului salarial real a fost 267,7%, cu 11,4 puncte procentuale mai mare decât cel înregistrat în luna noiembrie 2024.
''În cursul anului se înregistrează fluctuații ale câștigului salarial determinate, în principal, de acordarea premiilor anuale și a primelor de sărbători, în special în lunile luate ca bază de comparație (decembrie, martie/aprilie). Acestea influențează creșterile sau scăderile în funcție de perioada în care sunt acordate, conducând, în cele din urmă, la estomparea fluctuațiilor câștigului salarial lunar la nivelul întregului an. Evoluția câștigului salarial real depinde, atât de fluctuațiile câștigului salarial mediu net, cât și de rata inflației'', menționează INS.
În luna decembrie 2024, în majoritatea activităților din sectorul economic, nivelul câștigului salarial mediu net a crescut comparativ cu luna noiembrie 2024, ca urmare a acordării de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale pentru sărbătorile de iarnă, pentru performanțe deosebite sau al 13-lea salariu), drepturi în natură și ajutoare bănești, sume din profitul net și din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare).
![Dilemă ridicată tacit de către unul dintre coloșii energetici listați la Bursă ai României: Taxă de stâlp doar pentru statul român sau dividende speciale pentru toți acționarii?](http://i0.1616.ro/media/2/2621/33213/21922664/1/calculator-taxe.jpg?width=151)
De asemenea, creșterile câștigului salarial mediu net s-au datorat realizărilor de producție ori încasărilor mai mari (în funcție de contracte/proiecte), cât și reducerilor de personal cu câștiguri salariale mai mici față de medie, din unele activități economice.
Cele mai semnificative creșteri ale câștigului salarial mediu net la nivel de secțiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au înregistrat astfel: cu 25,4% în extracția petrolului brut și a gazelor naturale; între 17% și 23,5% în fabricarea produselor de cocserie și a produselor obținute din prelucrarea țițeiului, producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat, intermedieri financiare (cu excepția activităților de asigurări și ale fondurilor de pensii), industria metalurgică; între 10,5% și 14,5% în fabricarea produselor farmaceutice de bază și a preparatelor farmaceutice, tranzacții imobiliare, activități de asigurări, reasigurări și ale fondurilor de pensii (cu excepția celor din sistemul public de asigurări sociale), fabricarea altor mijloace de transport, silvicultură și exploatare forestieră (inclusiv pescuit și acvacultură), colectarea și epurarea apelor uzate, captarea, tratarea și distribuția apei, tipărirea și reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, comerț cu ridicata și cu amănuntul (inclusiv repararea autovehiculelor și motocicletelor), activități de producție cinematografică, video și de programe de televiziune, înregistrări audio și activități de editare muzicală (inclusiv activități de difuzare și transmitere de programe); între 6% și 9% în activități profesionale, științifice și tehnice, fabricarea băuturilor, fabricarea produselor textile, alte activități de servicii, activități de editare, industria construcțiilor metalice și a produselor din metal (exclusiv mașini, utilaje și instalații), cercetare-dezvoltare, fabricarea calculatoarelor și a produselor electronice și optice.
Scăderile câștigului salarial mediu net față de luna noiembrie 2024 au fost determinate de acordarea în lunile precedente de prime ocazionale, drepturi în natură și ajutoare bănești, sume din profitul net și din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, scăderile câștigului salarial mediu net au fost determinate de nerealizările de producție ori încasările mai mici (în funcție de contracte/proiecte).
![BCR: Cheltuielile cu salariile, pensiile și dobânzile au ajuns la 88% din venituri. Guvernul testează răbdarea agențiilor de rating. Mai sunt necesare măsuri pentru reducerea deficitului](http://i0.1616.ro/media/2/2621/33237/21922604/8/portofel-3.jpg?width=151)
Cele mai semnificative scăderi ale câștigului salarial mediu net la nivel de secțiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au înregistrat astfel: cu 9,3% în fabricarea de mașini, utilaje și echipamente n.c.a.; între 1,5% și 2,5% în alte activități industriale n.c.a., activități de servicii în tehnologia informației (inclusiv activități de servicii informatice), fabricarea echipamentelor electrice, fabricarea de mobilă, activități auxiliare pentru intermedieri financiare, activități de asigurare și fonduri de pensii, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor și semiremorcilor.
În sectorul bugetar în luna decembrie 2024, câștigul salarial mediu net a înregistrat ușoare creșteri comparativ cu luna precedentă în administrația publică (+1,3%), respectiv în sănătate și asistență socială (+1,1%). În învățământ, câștigului salarial mediu net a scăzut comparativ cu luna precedentă (-2,5%) ca urmare a reducerii sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice pe perioada vacanței școlare.
''Câștigul salarial mediu brut lunar se determină prin raportarea sumelor brute plătite din fondul de salarii, din profitul net și alte fonduri (exclusiv sumele compensatorii, sumele plătite retroactiv ca urmare a câștigării în instanță a drepturilor bănești aferente anilor anteriori) la numărul mediu al salariaților'', precizează INS.