Rasirom, companie care funcționează în coordonarea Serviciului Român de Informații (SRI) și este responsabilă cu implementarea de infrastructuri critice și sisteme esențiale, ar putea finaliza până la sfârșitul acestui an e-Trezor pentru Ministerul Finanțelor, un sistem de plăți care să permită plăți cu cardul și aplicație de internet banking pentru clienții Trezoreriei, potrivit informațiilor Profit.ro. Mai multe dintre sistemele informatice critice ale Finanțelor, sunt dezvoltate de Rasirom.
Sistemul eTrezor este un sistem informatic al Trezoreriei statului și ar urma să înlocuiască actualul model. eTrezor ar urma să ofere operațiuni moderne de încasări și plăți prin Trezorerie, să ofere facilități de internet banking clienților și aplicații de mobil.
Rasirom a fost desemnată prin decizie a Guvernului să dezvolte infrastructuri IT considerate critice din cadrul sistemului informativ al MF.
CITEȘTE ȘI Tanczos: Sunt probleme pe legislația privind falimentul și incapacitatea de plată și acolo, în cel mai scurt timp, trebuie să venim cu modificări. Aproximativ 30% din GAP-ul de TVA este indus de insolvențeHub-ul financiar al Finanțelor
Guvernul a stabilit rolul și modul de dezvoltare al centrului de servicii și date financiare, fiscale și vamale al administrației publice la nivelul Ministerului Finanțelor (HUB-ul Financiar) precum și l-a declarat de uz și interes public general pentru interesele financiare ale Statului Român și ale Uniunii Europene, în contextul nevoii de asigurare a serviciilor publice esențiale funcționării statului.â
Ministerul Finanțelor implementează elementele Hub-ului Financiar cu componentă de securitate națională, prin Regia Autonomă Rasirom, care are rolul de contractor-integrator, cu respectarea prevederilor privind atribuirea anumitor contracte de achiziții publice în domeniile apărării și securității.
Rasirom are atribuții privind realizarea și implementarea elementelor cu componentă de securitate națională ale Hub-ului Financiar, astfel:
- proiectează elementele Hub-ului Financiar, cu accent pe zona de securitate, disponibilitate și reziliență a acestuia;
- validează soluțiile tehnice de securitate care vor face parte din Hub-ul Financiar;
- realizează si implementează la cheie elementele, cu asigurarea componentelor de IaaS, PaaS si SaaS ale Hub-ului Financiar;
- furnizează mecanismele de interconectare securizata Hub-ului Financiar cu restul elementelor de infrastructura, inclusiv mecanismele de securizare a comunicațiilor.
Elemente care fac parte din hub
- Sfera - servicii fiscale eficiente pentru administrație și cetățeni
- Apic - analiză de risc (data warehouse)
- migrare de baze de date Oracle la cele mai recente versiuni disponibile
- portal ANAF (SPV, site, etc)
Securitatea cibernetică a Hub-ului Financiar este asigurată de Centrul Național Cyberint din cadrul SRI, în linie cu legislația privind securitatea și apărarea cibernetică a României.