Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a criticat dur, într-un interviu pentru Erdely TV, așa numita taxă pe lăcomie, propunând respingerea OUG-ului în Parlament. Poziția UDMR este extrem de importantă în contextul în care PSD-ALDE au nevoie de votul Uniunii pentru a-și trece proiectul de buget prin Parlament.
Acesta a mai adăugat că ar trebui să existe dezbateri până la 30 iunie și chiar să se amâne intrarea în vigoare a acestei măsuri până la 1 ianuarie 2020, scrie G4media, prezentând interviul. Potrivit liderului UDMR, reforma fiscală face mai mult rău decât bine și ar fi trebuit să fie precedată de o largă consultare.
“Să existe o dezbatere despre acest subiect. Putem să adoptăm o decizie până în 30 iunie și să spunem că această decizie intră în vigoare la data de 1 ianuarie 2020, iar atunci toată lumea poate să-și facă treaba cinstit. Există o jumătate de an la dispoziția tuturor, începând de la sectorul bancar, până la cea mai mică firmă sau cel mai mic întreprinzător, să se pregătească pentru modificări. Altfel, va fi un haos din această decizie, tot anul va fi un haos, deci prima noastră propunere este să uităm de ea (de OUG – taxa pe lăcomie), să fie respinsă de Parlament sau să respingă intrarea în vigoare și să o dezbatem profund până la data de 30 iunie”, spune Hunor.
Kelemen a mai precizat că grupul parlamentar UDMR va elabora în această săptămână un pachet de măsuri de modificare a ordonanței de urgență privind măsurile fiscale, care asigură stabilitatea economică, atât pentru sectorul bancar, cât și pentru sfera întreprinzătorilor.
CITEȘTE ȘI Black Sea Oil&Gas dă undă verde investiției în gazele din Marea Neagră, la câteva zile după ce se plângea de taxele din România. UPDATE Compania speră că toate legile dezavantajoase vor fi modificate, pentru a i se "restabili toate drepturile"Anul trecut Guvernul a anunțat că va introduce "Taxa pe lăcomie", aplicată băncilor, la valoarea activelor, și calculată în funcție de nivelul ROBOR. Taxa va fi stabilită pe baza mediei trimestriale a ratelor ROBOR la 3 și la 6 luni, când indicatorul depășește valoarea de 2%. Până la acest prag de referință, taxa este zero.
Declarațiile liderului UDMR au deja impact de bursă, acțiunile bancare având o nouă apreciere de 3%
Tot mai mulți investitori iau în calcul că taxa pe activele băncilor nu va fi percepută. Acțiunile Băncii Transilvania, ricoșeu de 23% din minimele lunii ianuarie
Cele 2 acțiuni bancare lichide au la acest moment un avans de peste 3% la bursă pe volume foarte bune, în continuarea unui rally furibund de la începutul acestei luni.
Tendința de revenire de la Bursa de Valori București se menține robustă și astăzi, elanul fiind susținut de acțiunile bancare, aceleași care au fost apăsate pentru o retestare luna trecută a minimelor ultimilor 3 ani. Cu 2 ore și jumătate înainte de închiderea ședinței de tranzacționare, titlurile Băncii Transilvania (TLV) se apreciau cu 3,10%, până la prețul de 1,9280 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi însumând 30,41 milioane lei. Deja față de minimul de 1,5700 lei/acțiune consemnat la sfârșitul lunii trecute, cotația este cu aproape 23% mai sus. Un prag de rezistență important la care s-ar putea regrupa vânzătorii este la nivelul de 2,0000 lei/acțiune.
Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD) înregistrează o apreciere de o amplitudine încă și mai mare, +3,65%, de 11,92 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 10,84 milioane lei.
În piață, tot mai mulți investitori încep să creadă în varianta inclusă în bugetul României pe anul 2019 conform căreia statul nu va avea niciun venit din taxa pe activele financiare ale băncilor. Întâlnirea dintrre ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, și guvernatorul BNR Mugur Isărescu și declarații privind înțelegeri între guvernanți și autoritatea de politică monetară cu privire la calculul indicelui de dobândă ROBOR ale consilierului guvernamental Darius Vâlcov au stimulat reintrările de capital pe acțiunile bancare.