Președintele Agenției Naționale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate: Vom avea evidența tuturor sechestrelor

Președintele Agenției Naționale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate: Vom avea evidența tuturor sechestrelor
scris 4 nov 2016

Cornel Călinescu, președintele Agenției Naționale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI), a declarat, vineri, că, prin implementarea unui sistem informatic integral, Agenția va avea la dispoziție o evidență clară a tuturor bunurilor indisponibilizate, pe durata întregului proces penal.

Președintele ANABI, Cornel Călinescu, a declaratat, vineri, că implementarea sistemului informatic în vederea gestiionării bunurilor indisponibilizate este unul crucial pentru Agenție, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

El a mai precizat că speră ca, în septembrie 2018, proiectul sistemului informatic integrat să fie implementat pe deplin.

"Acest sistem va include date despre toate bunurile aflate în proceduri judiciare penale sub efectul unui ordin de indisponibilizare", a spus președintele ANABI.

Călinescu a mai arătat că acest proiect va implica toți responsabilii, de la poliție, judecători, executori, ANAF, procurori.

"Ne dorim identificarea unei soluții IT care să ne ajute în evidențierea întregului traseu pe care un bun indisponibilizat îl parcurge de la luarea măsurii până la finalizarea procedurii judiciar-penale, care, în viziunea noastră, nu este finalizată decât atunci când bunul este fie valorificat, fie bunul respectiv intră pe procedurile de reutilizare socială”, a spus Cornel Călinescu.

El a mai precizat că nu este vorba de o simplă aplicație, ținta proiectului fiind crearea "unui veritabil registru național care este deja reglementat în legea ANABI. Vom avea evidența tuturor sechestrelor, tuturor ordinelor de confiscare, a ordineleor internaționale dispuse în acest domeniu, acordurile de partajare cu diferite jurisdicții, inclusiv executarea amenzilor sau deciziile instanțelor privind prejudiciile aduse instituțiilor publice”, a arătat Călinescu.

La rândul sau, ambasadorul Elveției în România, Urs Herren, a spus că Elveția este partener în implementarea proiectului în perioada 2016 -2019.

Comisia Europeană propune din nou stabilirea unei baze comune de taxare pentru companii la nivelul UE CITEȘTE ȘI Comisia Europeană propune din nou stabilirea unei baze comune de taxare pentru companii la nivelul UE

"În ceea ce privește gestionarea creanțelor provenite din infracțiuni, colaborarea noastră cu Ministerul Justiției a început încă din 2012. Având în vedere bună colaborare cu ministerul, suntem dispuși să sprijinim solicitarea venită din partea Guvernului României în ceea ce privește acest demers în creșterea recuperării produselor infracțiunilor. Proiectul este lansat într-un moment crucial, când ANABI urmează să devină o instituție pe deplin funcțională. Este extrem de important ca toate instituțiile să lucreze îndeaproape cu ANABI. Ne bucurăm mult că Institutul Basel este partenerul nostru și că ne va oferi sprijin de ultimă generație și de-abia așteptăm să vedem o implementare de succes a acestui proiect”, a arătat ambasadorul Urs Herren.

Secretarul de stat în Ministerul Justiției Adrian Baboi Stroe a declarat, vineri, că Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI) a obținut o finanțare din partea Elveției, în valoare de 860.000 de franci elvețieni, pentru crearea unui sistem informatic integrat, necesar administrării unei baze de date privind bunurile indisponibilizate în timpul unei proceduri judiciare.

"Acesta este un sistem informatic integrat pentru gestionarea bunurilor indisponibilizate, un element-cheie în dezvoltarea ANABI și va cuprinde inclusiv o componentă importantă de training, de formare profesională, pentru cei care vor utiliza acest sistem. Realizarea acestui sistem informatic este esențială pentru îndeplinirea rolului agenției. Acest sistem informatic va aduce beneficii atât sistemului judiciar, cât și pentru Ministerul Justiției, în calitate de instituție responsabilă de dezvoltarea Agenției. Bugetul este de 860.000 de franci elvețieni”, a declarat Baboi, în cadrul conferinței organizate la Ministerul Justiției cu ocazia lansării programului "Sprijin pentru îndeplinirea obiectivelor Strategiei Naționale Anticorupție prin creșterea gradului de recuperare a produselor infracțiuni”.

viewscnt
Afla mai multe despre
cornel calinescu
anabi
sechestru