Premierul desemnat Dăncilă vine cu propria variantă privind Declarația 600: Chiar de săptămâna aceasta renunțăm la formular!

Premierul desemnat Dăncilă vine cu propria variantă privind Declarația 600: Chiar de săptămâna aceasta renunțăm la formular!

Audierea lui Eugen Teodorovici pentru postul de ministru

Profit.ro
Profit.ro
scris 29 ian 2018

Premierul desemnat Viorica Dăncilă afirmă că Guvernul va renunța la Declarația 600 din această săptămână, la scurt timp după ce ministrul desemnat al Finanțelor, Eugen Teodorovici, a reiterat că termenul de depunere a formularului, în prezent 31 ianuarie, va fi prelungit. Teodorovici a vorbit și de comasarea acestui formular cu Declarația 200. Acum, însă, premierul desemnat Dăncilă anunță că autoritățile vor renunța la acest document, fără alte detalii.

"Am în vedere maximum 50 de taxe cu aplicare generală și asta cât mai curând posibil (...) Cât timp voi fi prim-ministru, nu voi introduce nicio taxă nouă în România. Scopul meu este acela de a ușura și de a simplifica viața economică, nu de a o complica. Chiar de săptămâna aceasta vom renunța la formularul 600 și, ulterior, la aproape toate celelalte. Un singur formular pentru cei cu activități independente, pe an, este propunerea noastră începând cu anul 2019", a declarat Dăncilă, în plenul Parlamentului.

Urmărește-ne și pe Google News

Tot astăzi, Teodorovici afirma că o soluție pentru rezolvarea situației generate de depunerea declarației 600 poate fi chiar comasarea cu declarația 200.

”În legătură cu declarația 600, primul pas va fi în prima ședință de guvern, se va amâna depunerea acestui formular, urmând ca la MFP să încercăm o soluție normală, logică, fie chiar prin comasarea declarației 200 cu 600”, a spus Eugen Teodorovici, la audierea sa în comisiile parlamentare.

Teodorovici, viitorul ministru de Finanțe: Categoric NU închisoare pentru angajatorii care nu achită într-un anumit termen obligațiile CITEȘTE ȘI Teodorovici, viitorul ministru de Finanțe: Categoric NU închisoare pentru angajatorii care nu achită într-un anumit termen obligațiile

În urmă cu o săptămână, Ministerul Finanțelor a lansat în dezbatere, proiectul ordonanței de urgență care introduce un nou termen de depunere a Declarației 600, modificare anunțată anterior de Profit.ro și confirmată ulterior de liderul PSD, Liviu Dragnea. Documentul stabilește că formularul va fi depus până la 1 martie 2018, nu până la 31 ianuarie 2018, termenul în vigoare în acest moment.

Extinderea termenului, pentru a permite eventuale modificări, a survenit după ce liderul PSD, Liviu Dragnea, a preluat un subiect dezbătut amplu de presă și a cerut amânarea termenului, modificări substanțiale și chiar să se ia în calcul eliminarea formularului.

Actualul ministru de Finanțe, Ionuț Mișa, a propus, săptămâna trecută, într-o audiere în fața unei comisii parlamentare, modificări ample la Declarația 600. Astfel, Mișa a informat că Ministerul Finanțelor analizează o serie de modificări privind Declarația 600 și obligațiile persoanelor care obțin veniturile vizate de acest formular, printre care plata la veniturile estimate de contribuabil pe anul acesta și nu în funcție de cele de anul trecut, introducerea regularizării și a stopajului la sursă în cazurile în care se poate face acest lucru, dar și exceptarea unor venituri de la asigurarea de sănătate pentru cei care au și calitatea de angajați.

Teodorovici, adversar al schimbărilor fiscale și al Declarației 600, anunțat la Finanțe. El a insistat ca firmele să poată opta la impozit pe cifra de afaceri și a promis limite mai mari de deductibilitate a dobânzilor și costurilor. LISTA noului Guvern CITEȘTE ȘI Teodorovici, adversar al schimbărilor fiscale și al Declarației 600, anunțat la Finanțe. El a insistat ca firmele să poată opta la impozit pe cifra de afaceri și a promis limite mai mari de deductibilitate a dobânzilor și costurilor. LISTA noului Guvern

Postul de ministru al Finanțelor, ocupat în prezent de Mișa, va fi preluat în scurt timp de Eugen Teodorovici.

Declarația 600 trebuie depusă pînă la 31 ianuarie, potrivit actualului termen, de către persoanele care, în anul fiscal precedent, au obținut venituri din activități independente, din cedarea folosinței bunurilor, din activități agricole, silvicultură și piscicultură, din asocieri cu persoane juridice, din investiții sau din alte surse. Declarația poate fi depusă online, cu certificat digital, sau prin Spațiul Privat Virtual. Declarația trebuie depusă până la 31 ianuarie 2018 de către cei care, în 2017, au obținut venituri din activități independente echivalente cu cel puțin 12 salarii minime pe an.

Formularul 600 a stârnit controverse în ultimele săptămâni, întrucât impune unor persoane în 2018 contribuții la CAS și CASS, indiferent de veniturile din aceste surse obținute în acest an, condiția fiind să fi avut anul trecut venituri de acest tip peste plafonul de 22.800 de lei pe an. Astfel, dacă o persoană care anul trecut a obținut, spre exemplu, astfel de venituri în valoare de 30.000 de lei pe an, trebuie să depună Declarația 600 și să plătească contribuții la CAS și CASS, chiar dacă în 2018 are venituri sub plafonul de 22.800 de lei, urmând, însă, să nu mai aibă obligația de a plăti contribuții în 2019.

Declarația 200, indicată de Teodorovici, se depune de către persoanele fizice care realizează, în mod individual sau într-o formă de asociere, venituri în bani și/sau în natură din România, provenind din: activități independente, cedarea folosinței bunurilor cu excepția veniturilor din arendă, activități agricole pentru care venitul net se stabilește în sistem real, piscicultură, silvicultură, transferul titlurilor de valoare și orice alte operațiuni cu instrumente financiare, inclusiv instrumente financiare derivate, precum și din transferul aurului financiar, jocuri de noroc, alte surse, pentru care contribuabilii au obligația depunerii declarației.

Mesaj neoficial de la Finanțe și ANAF pentru Declarația 600 – Mai așteptați cu depunerea! CITEȘTE ȘI Mesaj neoficial de la Finanțe și ANAF pentru Declarația 600 – Mai așteptați cu depunerea!

Formularul 200 de poate depune direct la registratura Fiscului sau la oficiul poștal, prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire, precum și prin mijloace electronice de transmitere la distanță: prin intermediul serviciului Spațiu Privat Virtual sau utilizând serviciul de depunere declarații on-line, existent pe portalul e-guvernare.ro.

viewscnt
Afla mai multe despre
declaratie
600
200
teodorovici
comasare
finante
ministru