Prim-ministrul japonez Shinzo Abe vine astăzi la București, aceasta fiind prima deplasare efectuată în România de un premier japonez. El va fi primit de președintele Klaus Iohannis, având programată în agendă și o discuție cu Mihai Tudose, care a demisionat însă ieri seară de la conducerea Guvernului și și-a eliberat deja biroul.
Premierul japonez se află într-un turneu în mai multe țări, printre care Bulgaria, Serbia și țările baltice Estonia, Letonia și Lituania.
"Voi extinde granițele diplomației japoneze, confirmând în același timp coordonarea noastră strânsă asupra problemei Coreii de Nord și altor chestiuni presante cu care se confruntă comunitatea internațională", spune Abe.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Tinerii din programul Start Up Nation, ironizați în documente oficiale de ministerul creat să îi sprijine: "Un fleac, v-am ciuruit pe toți!"Volumul relațiilor comerciale dintre România și Japonia este unul redus, deși statul nipon este printre marile economii mondiale.
Valoarea exporturilor japoneze în România este în jurul a 230 milioane de euro, în timp ce importurile din România sunt la circa 400 milioane de euro.
În România există 26 de companii manufacturiere japoneze care dețin 45 de fabrici cu un total de aproximativ 31.000 de angajați. Majoritatea sunt producători de piese auto, care exportă cea mai mare parte din producție, dar care sunt și furnizori pentru fabricile de autovehicule Dacia și Ford din România.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Tinerii din programul Start Up Nation, ironizați în documente oficiale de ministerul creat să îi sprijine: "Un fleac, v-am ciuruit pe toți!"Premierul japonez găsește însă România în plină criză politică, omologul său, Mihai Tudose, demisionând ieri seara.
Plecarea lui Tudose surprinde firmele așteptându-l să stabilească exact care sunt contravențiile pentru care firmele nu mai sunt amendate de inspectorii Fiscului la prima neregulă.
Aceasta deoarece Legea prevenirii a fost aprobată și publicată în Monitorul Oficial, dar și-a "pierdut pe drum" lista de contravenții pentru care este, practic, aplicată, cu obligația că această listă va fi avizată, în timp, util, printr-o hotărâre de guvern separată.
Legea intră în vigoare mâine, 17 ianuarie.
Principiul acestei Legi este că firmele vor avea la dispoziție până la 90 de zile calendaristice, de la data procesului-verbal de constatare, pentru a remedia anumite nereguli găsite de inspectorii Fiscului, fără a fi sancționate.
Lista inițială de contravenții luate în calcul poate fi văzută AICI.