Peste 400 de companii americane plus unele românești susțin cota unică. ANAF nu are capacitatea de a gestiona impozitul pe venitul global

Peste 400 de companii americane plus unele românești susțin cota unică. ANAF nu are capacitatea de a gestiona impozitul pe venitul global
scris 25 apr 2017

Cota unică de impozitare s-a dovedit a fi cea mai eficientă politică fiscală pentru economia României, iar ANAF nu dispune de capacitatea necesară pentru a gestiona un sistem de impozitare de complexitatea și volumul de informație pe care l-ar presupune impozitul pe venitul global, a avertizat, marți, Camera de Comerț Americană în România (AmCham România).

„În contextul informațiilor apărute în presă despre intenția de introducere a impozitului pe venitul global, AmCham Romania reiterează susținerea fermă pentru menținerea actualei cotei unice de impozitare care s-a dovedit a fi cea mai eficientă politică fiscală pentru economia României”, potrivit unui comunicat al AmCham.

Urmărește-ne și pe Google News

Proiectul Guvernului de modificare a Codului Fiscal a fost prezentat în premieră la mijlocul săptămânii trecute de Profit.ro și confirmat la finalul zilei de Ministerul Finanțelor.

Camera de Comerț Americană în România (AmCham România) este o asociație reprezentativă de afaceri, înființată în anul 1993 de un grup de companii americane, dar care reunește în prezent peste 400 de companii americane, internaționale și locale. Acestea au cumulat investiții totale de peste 20 miliarde dolari, generând în jur de 250.000 de locuri de muncă.

ANAF nu are capacitatea de a gestiona „fluxul și volumul de informații generat de sistemul propus”, mecanism cu un grad de complexitate și noutate care ar crea dificultăți populației, notează organizația.

EXCLUSIV Impozitul pe venit nu va mai fi reținut la sursă pentru angajați, profesii independente, deponenți și jocuri de noroc. Obligația rămâne valabilă la vânzarea imobilelor CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Impozitul pe venit nu va mai fi reținut la sursă pentru angajați, profesii independente, deponenți și jocuri de noroc. Obligația rămâne valabilă la vânzarea imobilelor

"În absența capacității actualei infrastructurii de administrare fiscală de a acomoda fluxul și volumul de informații generat de sistemul propus, considerăm că trebuie evitată introducerea unui mecanism cu un grad de complexitate și noutate care va  crea dificultăți populației. Sunt reale și îngrijorările exprimate vis a vis de creșterea birocracției, si față de atingerea țintei de colectare de venituri la bugetul de stat. În același timp, considerăm  că transferul obligațiilor de plată a  contribuțiilor sociale de la angajator la angajat, anunțat recent în media, necesită o abordare integrată și consultări ample având în vedere că implică o schimbare semnificativă de paradigmă fiscală precum și  modificări ale nivelului de fiscalizare a veniturilor salariale", potrivit AmCham.

De asemenea, AmCham România își exprimă profunda îngrijorare cu privire la introducerea unor schimbări majore de politică fiscală într-un orizont de timp care nu permite suficient spațiu pentru consultări aprofundate cu toate părțile implicate, ceea ce nu este compatibil cu angajamentul de respectare a stabilității, predictibilității  și transparenței procesului decizional.

Coaliția pentru Dezvoltarea României (CDR), care reunește 45 de organizații sau membri asociați din mediul de afaceri, a avertizat, luni, că introducerea impozitului pe venitul global, prin eliminarea sistemului de reținere la sursă și plata lunară a impozitului pe venituri, precum și a celui de plăți anticipate de impozit, va determina o scădere drastică a încasării veniturilor bugetare în anul 2018 care, raportat la datele anului 2016, va însemna cel puțin 4% pierdere a veniturilor din Produsul Intern Brut (PIB).

EXCLUSIV Lista deducerilor. Cum vom calcula venitul net anual global pe gospodărie CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Lista deducerilor. Cum vom calcula venitul net anual global pe gospodărie

Guvernul intenționează să introducă, de la 1 ianuarie 2018, doar două rate de impozitare a veniturilor globale, de 0% pentru venituri lunare de sub 2.000 lei și de 10% peste acest nivel, iar declarațiile fiscale vor fi făcute pentru veniturile globale de către consultanți plătiți din bani publici.

Guvernul speră ca prin acest nou sistem să lărgească baza de impozitare, deși legislația actuală obligă contribuabilii să declare toate veniturile. Potrivit ministrul de Finanțe, Viorel Ștefan, ar fi nevoie de aproximativ 35.000 de consultanți fiscali care să-i ajute pe români să întocmească declarațiilor fiscale, care ar putea fi plătiți chiar și cu 10.000 de lei. Statul va introduce un plafon de cheltuieli deductibile, pentru care nu se calculează impozit pe venit.

viewscnt
Afla mai multe despre
amcham
impozit
venitul global
gospodarie
cota unica