Coaliția pentru Dezvoltarea României: Introducerea impozitului pe gospodării va determina o scădere drastică a încasării veniturilor bugetare

Coaliția pentru Dezvoltarea României: Introducerea impozitului pe gospodării va determina o scădere drastică a încasării veniturilor bugetare
scris 24 apr 2017

Introducerea impozitului pe venitul global, prin eliminarea sistemului de reținere la sursă și plata lunară a impozitului pe venituri, precum și a celui de plăți anticipate de impozit, va determina o scădere drastică a încasării veniturilor bugetare în anul 2018 care, raportat la datele anului 2016, va însemna cel puțin 4% pierdere a veniturilor din Produsul Intern Brut (PIB), susțin reprezentanții Coaliției pentru Dezvoltarea României (CDR), care reunește 45 de organizații sau membri asociați din mediul de afaceri.

În anul 2016, PIB-ul României a fost de 761,5 miliarde lei (169,6 miliarde euro), iar 4% ar fi echivalentul unei sume de 30,5 miliarde lei, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

„Suplimentar, schimbarea regulilor jocului într-un interval atât de scurt de timp (mai puțin de un an) va constitui o povară administrativă insurmontabilă pentru ANAF, prin creșterea numărului de persoane supuse impunerii și lipsa unui mecanism clar de colectare. Totodată, trebuie menționat nivelul ridicat al cheltuielilor pe care Guvernul trebuie să-l suporte cu adaptarea sistemului informatic al ANAF care, în prezent, se confruntă cu un deficit al arhitecturii hardware, iar creșterea <<artificială>> a numărului persoanelor supuse impunerii îl poate colapsa”, au precizat reprezentanții CDR.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

În același timp, oamenii de afaceri susțin că adaptarea aplicațiilor software către un nou sistem va conduce la cheltuieli suplimentare, având în vedere modificarea sistemelor actuale, definite pe baza cotei unice, în linie cu proiectele finanțate de Banca Mondială în acest sens.

Acestor cheltuieli li se adaugă cele cu creșterea gradului de pregătire profesională a organelor fiscale și a nivelului de educare a contribuabililor, în vederea conformării cu noile reguli de impunere, au completat oficialii CDR.

Draftul de modificare a Codului Fiscal lovește grav pe românii care pleacă la muncă în străinătate – Gabriel Sincu, EY CITEȘTE ȘI Draftul de modificare a Codului Fiscal lovește grav pe românii care pleacă la muncă în străinătate – Gabriel Sincu, EY

Oamenii de afaceri din coaliție critică sistemul de deduceri ce se dorește a fi introdus, deoarece acesta nu va putea conduce la fiscalizarea pe scară largă a economiei gri, pentru că aceasta ar presupune o multitudine de măsuri conjugate între ele pentru a spori conformarea voluntară a contribuabililor.

“De asemenea, trebuie avută în vedere propunerea referitoare la consultanții fiscali. În prezent, în Registrul Camerei Consultanților Fiscali sunt înregistrați 5.502 consultanți, dintre care 4.135 activi, o mare parte dintre aceștia fiind deja angajați și deci indisponibili pentru a desfășura sarcinile menționate în document. Deși documentul nu conține mențiuni în acest sens, nu trebuie omisă problematica remunerației consultanților, care se adaugă cheltuielilor generate de implementarea acestui nou sistem fiscal”, au subliniat reprezentanții coaliției.

Guvernul intenționează să introducă, de la 1 ianuarie 2018, doar două rate de impozitare a veniturilor globale, de 0% pentru venituri lunare de sub 2.000 lei și de 10% peste acest nivel, iar declarațiile fiscale vor fi făcute pentru veniturile globale de către consultanți plătiți din bani publici.

Guvernul speră ca prin acest nou sistem să lărgească baza de impozitare, deși legislația actuală obligă contribuabilii să declare toate veniturile.

Potrivit ministrul de Finanțe, Viorel Ștefan, ar fi nevoie de aproximativ 35.000 de consultanți fiscali care să-i ajute pe români să întocmească declarațiilor fiscale, care ar putea fi plătiți chiar și cu 10.000 de lei.

Statul va introduce un plafon de cheltuieli deductibile, pentru care nu se calculează impozit pe venit.

Potrivit declarațiilor ministrului Finanțelor, statul ar putea impune mai multe praguri de deductibilitate, de 20% în cazul veniturilor din chirii - 20% fiind rata cheltuielilor considerate obligatorii pentru realizarea veniturilor din chirii.

viewscnt
Afla mai multe despre
coalitia pentru dezvoltarea romaniei
impozit pe gospodarie