ANAF este autoritatea statului care ar urma să decidă, într-un termen de 60 de zile, dacă o persoană sau un grup de persoane pot forma o gospodărie, în urma cererii depuse de aceștia, structură care va sta la baza noului tip de impozit pe venit. Astfel, ar putea forma o gospodărie pentru a beneficia de o impozitare comună a veniturilor și de eventuale deduceri, persoane care nu sunt înrudite și care nu locuiesc la aceeași adresă. Acestea trebuie să dețină, însă, un „patrimoniu comun”, potrivit unui draft de modificare a Codului Fiscal aflat în discuție și obținut de Profit.ro din surse guvernamentale.
Înainte de a fi prezentate aici, informațiile au fost anunțate cu mult înainte pe Profit Insider
Definiții termeni în draftul Ministerului Finanțelor
Goposdărie – grup alcătuit din una sau mai multe persoane fizice înrudite sau neînrudite, care au un patrimoniu comun, pe care îl administrează împreună din punct de vedere economic și financiar și locuiesc/nu locuiesc efectiv la același număr cadastral.
Patrimoniu – totalitatea drepturilor și a obligațiilor cu valoare economică, precum și a bunurilor mobile și imobile la care se referă aceste drepturi, care aparțin uneia sau mai multor persoane fizice.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Modul în care va fi implementată și administrată gospodăria
- Gospodăria se constituie prin decizie emisă de organul fiscal competent în baza cererii depuse de către membrii săi. Decizia de aprobare/respingere privind implementarea gospodăriei se emite în termen de 60 de zile de la data primirii cererii. Cererea va cuprinde cel puțin numele și prenumele, CNP-ul fiecăruia dintre membrii, semnătura acestora, precum și membrul desemnat ca reprezentant al gospodăriei.
- Organul fiscal competent va fi notificat de de către reprezentantul gospodăriei pentru orice modificare survenită în componența gospodăriei în termen de 30 de zile de la producerea acesteia. Organul fiscal competent va emite în termen de 60 de zile de la primirea notificării decizia de modificare a componenței gospodăriei.
- Evidența gospodăriilor implementate se organizează prin ordin al președintelui ANAF.
Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a furnizat săptămâna trecută câteva exemple privind constituirea unei gospodării. O definiție generală a termenului se referă la cei care "locuiesc și se gospodăresc împreună", a afirmat aceasta.
Potrivit ministrului Muncii, o gospodărie poate fi formată dintr-un singur adult, din părinți + copii, părinți + copii + bunici, doi parteneri necăsătoriți, dar chiar și dintr-o mănăstire (cei care locuiesc în mănăstire și împart același patrimoniu).
În plus, Lia Olguța Vasilescu a afirmat că "nu e obligatoriu ca toți membrii gospodăriei să locuiască permanent în locuința comună (ex. studenții care o parte din an vor locui în căminele studențești)".