Perspectivă: firmele private, obligate din nou să țină evidența datoriilor

Perspectivă: firmele private, obligate din nou să țină evidența datoriilor
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 9 mar 2018

Guvernul vrea din nou să oblige firmele private să țină evidența datoriilor mai vechi de 30 de zile, după ce, anul trecut, Parlamentul a modificat prin lege o ordonanță a Executivului astfel încât această obligație să rămână doar firmelor de stat. Acum, însă, a fost redactat un proiect de lege care prevede din nou introducerea acestei reguli pentru sectorul privat.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Statul susține că vrea astfel să încurajeze compensarea, ca formă de plată nonmonetară derulată de operatorii economici cu sediul în România, indiferent de forma de organizare sau tipul de proprietate, a datoriilor neplătite la termenele scadente.

Urmărește-ne și pe Google News

Firmele private au scăpat începând cu 6 iulie, de obligația de a raporta datoriile și creanțele mai vechi de 30 de zile, însă pentru firmele cu capital integral, majoritar sau minoritar de stat a rămas în continuare obligația de a întocmi situația privind sumele restante mai vechi de 30 de zile de la emiterea facturii fiscale sau de la scadență, dacă scadența este clar specificată, către orice creditor, respectiv de la orice debitor cu sediul în România.

CONFIRMARE Dan Șucu și frații Pavăl au intrat în afaceri cu CITR Group. Principalul jucător pe piața de insolvențe a lansat astăzi un fond de restructurare și dezvoltare pentru firme CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Dan Șucu și frații Pavăl au intrat în afaceri cu CITR Group. Principalul jucător pe piața de insolvențe a lansat astăzi un fond de restructurare și dezvoltare pentru firme

În luna ianuarie, a fost redactat un proiect de ordonanță pentru extinderea și la firmele private a obligației întocmirii evidenței datoriilor, dar proiectul a fost abandonat, iar acum măsura este promovată printr-un proiect de lege.

Guvernul argumentează reluarea inițiativei de a forța și firmele private să țină această evidență prin faptul că anul trecut Parlamentul a modificat o ordonanță și a exceptat agenții economici privați, stricând astfel planurile Executivului în ce privește dezvoltarea compensării.

"Având în vedere utilitatea incontestabilă a acestui sistem național de compensare a datoriilor și creanțelor, de interes public, unic in România dovedit în cei 20 de ani de funcționare nonstop prin valoarea arieratelor diminuate de cca 53,8 miliarde euro și având în vedere necesitatea ca toți operatorii economici să aibă acces la sistemul național, se impune revenirea la reglementarea în sensul în care acesta să se adreseze tuturor operatorilor economici cu sediul în Romania, indiferent de forma de organizare sau tipul proprietate”, potrivit expunerii de motive care însoțește proiectul de lege.

Registrul Comerțului: Românii au înființat peste 9.800 de firme în prima lună, cu 80,4% mai multe față de ianuarie 2017 CITEȘTE ȘI Registrul Comerțului: Românii au înființat peste 9.800 de firme în prima lună, cu 80,4% mai multe față de ianuarie 2017

Proiectul de lege prevede că „persoanele juridice cu sediul în România, indiferent de forma de organizare si de tipul de proprietate au obligația de a întocmi situația privind facturile restante mai mari de 10.000 lei individual sau cumulând 10.000 lei pe același creditor/debitor și mai vechi de 30 de zile de la emiterea facturii fiscale sau de la scadență, daca scadența este clar specificata, către orice creditor, respectiv de la orice debitor, persoana juridica, după caz, cu sediul in România”.

Situația va cuprinde:

a) elemente de identificare a calității de debitor:

1. denumirea, sediul social și codul fiscal;
2. denumirea, sediul social și codul fiscal ale creditorului;
3. numărul, data emiterii, scadență, dacă este clar specificată, valoarea și soldul facturii ce urmează să fie plătită creditorului; 

b) elemente de identificare a calității de creditor:

1. denumirea, sediul social și codul fiscal;
2. denumirea, sediul social și codul fiscal ale debitorului;
3. numărul, data emiterii, scadență, dacă este clar specificată, valoarea și soldul facturii ce urmează să fie încasată de la debitor”.

ANAF: S-a creat impresia că Agenția Fiscală nu are capacitatea de a retrage din conturi banii indisponibilizați, însă există mai multe aspecte care duc la activități suplimentare și necesită mai mult timp și mai multe resurse CITEȘTE ȘI ANAF: S-a creat impresia că Agenția Fiscală nu are capacitatea de a retrage din conturi banii indisponibilizați, însă există mai multe aspecte care duc la activități suplimentare și necesită mai mult timp și mai multe resurse

Ce amenzi riscă firmele care nu-și respectă obligația de raportare

Legislația în vigoare prevede amenzi pentru nerespectarea obligației de a întocmi situația datoriilor.

Potrivit actului normativ actualizat, constituie contravenții următoarele fapte:

  • neținerea și neactualizarea de către contribuabilul, persoană juridică, a evidenței obligațiilor de plată și a evidenței creanțelor;
    • cu amendă de la 500 lei la 1.000 lei;
  • netransmiterea de către contribuabilul, persoană juridică, prin internet la adresa dedicată în acest scop a situației în termenele prevăzute;
    • cu amendă de la 1.000 lei la 5.000 lei;
  • nerespectarea de către orice utilizator a îndatoririlor referitoare la confidențialitatea informațiilor, datelor și situațiilor.
    • cu amendă de la 1.000 lei la 5.000 lei
viewscnt
Afla mai multe despre
firme
datorii
evidenta datoriilor
guvern