Numărul firmelor înscrise în mecanismul de plata defalcată a TVA a urcat puternic, odată cu intrarea în sistem a celor care, la finele anului trecut, se aflau în insolvență sau aveau datorii TVA, pe care nu le-au achitat în ianuarie. Acesta este primul val masiv de firme care intră în noul mecanism. Martie este, astfel, adevăratul moment de lansare la scară extinsă pentru acest mecanism, întrucât numărul mare de firme introduse obligatoriu relevă că devine extrem de dificil de a mai ignora plata defalcată.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Pe 1 martie au fost introduse în mecanismul split TVA un număr de 16.071 de firme, iar totalul a ajuns la 16.759, potrivit datelor obținute de Profit.ro. La finele lunii februarie, numărul de firme din split TVA se situa, astfel, la 688.
Acesta este primul val masiv de firme care intră în mecanismul de plata defalcată.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Potrivit celor mai recente date disponibile la ANAF, de la finele lunii septembrie, în România erau activi 1,03 milioane de contribuabili persoane juridice și 589.500 cu activități independente. Din totalul de 1,61 milioane, doar 385.000 erau înregistrați în scop de TVA, 355.000 persoane juridice și 30.000 cu activități independente.
Primele firme introduse obligatoriu au fost cele care au intrat în insolvență în luna ianuarie și care ar fi trebuit înregistrate în sistem la începutul lunii februarie. Cele mai multe firme care au intrat în insolvență în prima lună a anului nu au anunțat, însă, Fiscul de această situație, astfel că vor fi introduse în registrul de split TVA în funcție de momentul în care ANAF constată această stare.
Foarte important este și faptul că Guvernul a fost nevoit să solicite Comisiei Europene derogare pentru sistemul de plată defalcată a TVA. Deși sistemul a intrat deja în vigoare, de la începutul acestui an, un refuz al Comisiei Europene de a acorda excepția poate răsturna situația.
CITEȘTE ȘI Cum recomandă ANAF firmelor să evite neconcordanțele care le duc la split TVATermenele de intrare în split TVA
În ceea ce privește termenele de implementare a mecanismului obligatoriu privind plata defalcată a TVA, deși acesta intră în vigoare la 1 ianuarie 2018, aplicarea efectivă de către firmele care vor avea această obligație intervine ulterior datei de 1 ianuarie 2018, după cum urmează:
1. Persoanele care la 31 decembrie 2017 înregistrează obligații fiscale restante reprezentând TVA, dacă aceste obligații nu sunt achitate până la data de 31 ianuarie 2018, în cuantum mai mare de:
- 15.000 de lei în cazul contribuabililor mari;
- 10.000 de lei în cazul contribuabililor mijlocii;
- 5.000 de lei pentru restul contribuabililor,
vor avea obligația aplicării mecanismului plății defalcate a TVA începând cu ziua următoare celei în care sunt publicate în Registrul persoanelor care aplică plata defalcată a TVA. Având în vedere că aceste persoane ar trebui să fie înscrise în Registru de către Fisc la 1 martie 2018, ar trebui să aplice mecanismul începând cu 2 martie 2018.
2. Persoanele care începând cu data de 1 ianuarie 2018 înregistrează obligații fiscale restante reprezentând TVA, neachitate în termen de 60 de zile lucrătoare de la scadență, în cuantum mai mare de:
- 15.000 de lei în cazul contribuabililor mari;
- 10.000 de lei în cazul contribuabililor mijlocii;
- 5.000 de lei pentru restul contribuabililor,
vor avea obligația aplicării mecanismului începând cu ziua următoare celei în care sunt publicate în Registrul persoanelor care aplică plata defalcată a TVA. Întrucât aceste persoane ar trebui să fie înscrise în Registru de către organul fiscal cu data de 1 a celei de a doua luni următoare celei în care s-a împlinit termenul de 60 de zile lucrătoare de la scadență, ar trebui să aplice mecanismul începând cu ziua următoare înscrierii. Astfel, în cazul unei persoane care înregistrează TVA de plată la data de 25 ianuarie 2018 (dacă are perioada fiscală luna calendaristică), având în vedere că termenul de 60 de zile lucrătoare de la această dată expiră în cursul lunii aprilie, organul fiscal ar trebui să înscrie această persoană în registru la 1 iunie 2018, iar persoana ar trebui să aplice mecanismul începând cu 2 iunie 2018.
CITEȘTE ȘI Plafonul pentru înregistrare în scop de TVA urcă. Au fost introduse și reguli tranzitorii propuse de Finanțe3. Persoanele care se află sub incidența legislației privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență:
- cele care se află sub incidența legislației privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență la 31 decembrie 2017 sunt înscrise de organul fiscal în Registrul persoanelor care aplică plata defalcată a TVA începând cu 1 martie 2018 și au obligația să aplice mecanismul plății defalcate a TVA începând cu 2 martie 2018;
- cele care intră sub incidența legislației privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență după 31 decembrie 2017, au obligația să notifice Fiscului aplicarea plății defalcate a TVA, până la data de 1 a lunii următoare celei în care au intrat sub incidența legislației privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, iar înscrierea în Registrul persoanelor care aplică plata defalcată a TVA se face de către organul fiscal competent, în termen de maximum 3 zile lucrătoare de la data depunerii notificării. Aceste firme vor avea obligația aplicării mecanismului începând cu ziua următoare înscrierii în Registru.
Astfel, o firmă care intră în insolvență la 15 ianuarie 2018, are obligația să notifice ANAF până la 1 februarie 2018, Fiscul are obligația înscrierii firmei în Registru în termen de maximum 3 zile lucrătoare de la data notificării, iar societatea are obligația aplicării mecanismului începând cu ziua următoare celei în care a fost înscrisă în Registru.
În cazul firmelor care intră sub incidența procedurii de insolvență după 31 decembrie 2017 și nu notifică acest fapt, Fiscul va înregistra din oficiu firma în Registru începând cu data de 1 a lunii următoare celei în care constată că se află în acestă situație, iar societatea va avea obligația aplicării mecanismului începând cu ziua următoare celei în care a fost înscrisă în Registru.