Persoanele care vor să apeleze la darea în plată vor fi scutiți de plata impozitului pentru transferul de proprietate doar pentru prima procedură de dare în plată, indiferent dacă creditul respectiv este garantat cu una sau mai multe proprietăți imobiliare, beneficiind de această prevedere și cei care au fost executați silit, inclusiv cei care au apucat să achite impozitul, având posibilitatea să ceară restituirea lui, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență emis, joi, de Ministerul Finanțelor.
Scutirea de plata impozitului pe transferul de proprietate, în cazul operațiunilor de dare în plată, a persoanelor care apelează la această procedură pentru o proprietate a fost anunțată săptămâna trecută.
Va beneficia de această scutire orice persoană fizică, indiferent de calitatea pe care o are în contractul de credit și care apelează pentru prima dată la darea în plată.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Pentru orice dare în plată ulterioară, va fi plătit impozitul pe transferul proprietății imobiliare, menționează Finanțele.
Persoanele care au fost deja executate silit și care apelează la Legea dării în plată pentru a li se anula datoriile rămase nu vor mai trebui să achite impozitul pe transferul bunurilor imobile din patrimoniul personal, arată news.ro.
Totodată, cei care au achitat impozitul sub orice formă pot cere restituirea banilor, după intrarea în vigoare a ordonanței.
În prezent, persoanele fizice care au fost supuse executării silite a imobilului ipotecat printr-un contract de credit au obligația plății impozitului aferent venitului din transferul proprietăților imobiliare din patrimoniul personal.
Pe lângă mențiunile referitoare la legea dării în plată, Finanțele mai modifică Codul Fiscal prin ordonanța de urgență cu câteva aspecte.
"Același proiect de ordonanță propune acordarea unui regim fiscal simplificat și un tratament fiscal specific în ce privește impozitarea veniturilor operatorilor statistici pentru realizarea de statistici oficiale. Culegerea de date prin operatorii de teren, cum ar fi cei utilizați de către Institutul Național de Statistică, este deosebit de importantă pentru respectarea cerințelor regulamentelor UE în ce privește statisticile oficiale", mai anunță Finanțele.