Parlamentul cere noi măsuri în starea de urgență: Înghețarea prețurilor la utilități, suspendarea ratelor bancare până la 6 luni, scutirea de plata contribuțiilor la buget, credite pentru firme

Parlamentul cere noi măsuri în starea de urgență: Înghețarea prețurilor la utilități, suspendarea ratelor bancare până la 6 luni, scutirea de plata contribuțiilor la buget, credite pentru firme
scris 17 mar 2020

Înghețarea prețurilor la utilități, suspendarea ratelor bancare până la 6 luni, scutirea de plata contribuțiilor la buget, credite pentru firme sau o dată certă pentru rectficarea bugetară reprezintă doar o parte din măsurile cerute în avizul acordat de deputații și senatorii din comisiile de buget la examinarea Decretului Președintelui României privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României. 

Decretul instituie starea de urgență pe întreg teritoriul României pe o durata de 30 zile, pentru prevenirea răspândirii COVID-19, și ar urma să fie votat joi într-un sistem online utilizat în premieră de către Parlament.

Membrii comisiilor au formulat la decret o serie de observații, care conțin propuneri de măsuri care ar trebui luate în contextul crizei epidemice.

Cîțu - posibilă amânare a plății impozitului pe venit pentru persoane fizice, dar nu pentru toată lumea CITEȘTE ȘI Cîțu - posibilă amânare a plății impozitului pe venit pentru persoane fizice, dar nu pentru toată lumea

Astfel, grupul parlamentar al Partidului Social Democrat propune:

- Acordarea unui șomaj tehnic, achitat de stat în proporție de 75%, pe o perioadă determinată;

- Rambursarea TVA și a concediilor medicale restante;

- Amânarea plății CAS și CASS pentru firmele din domeniile de activitate afectate și stabilirea prin criterii clare a acestor domenii;

- Pentru asigurarea fluxului financiar și a cash flow-ului, este necesară implementarea de către BNR a unei scheme de credite, cu dobândă fixă și subvenționată, de 1 miliard de euro.

- Astfel, BNR va acorda credite băncilor comerciale cu 0% dobândă. Din aceste sume, băncile comerciale vor fi obligate să acorde IMM-urilor credite, cu o dobândă de maximum 3% pe an, în lei, pe o perioadă între 3 ani si 10 ani, pentru noi investiții și capital de lucru;

- Demararea de urgență a acțiunilor pentru atragerea fondurilor europene disponibile pentru combaterea efectelor economice cauzate de pandemie. Comisia Europeană a anunțat deja că va pune la dispoziție 37 de miliarde de euro.

Tot PSD cere: Înghețarea preturilor la utilități - gaze, energie, telefon, TV si Internet - pe o perioadă de 3 până la 6 luni.

”Cerem așadar PNL să renunțe la măsura privind liberalizarea preturilor la utilități de la 1 iulie, liberalizare care ar conduce la o explozie a prețurilor!”, arată parlamentarii PSD.

ULTIMA ORĂ Măsurile Guvernului pentru firme CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Măsurile Guvernului pentru firme

Parlamentarii Uniunii Salvați România recomandă imediat o reducere a impozitării muncii prin scutirea de la plata impozitului pe venit și a contribuțiilor obligatorii, pentru primii 2.000 de lei. 

Aleșii USR nu sunt însă favorbili plafonării prețurilor.

”Anunțul plafonării prețurilor la o medie a ultimelor 3 luni induce stimulentul de a crește cât mai mult prețurile acum, lucru pe care nu-l vrea nimeni. În prezent alimentele și bunurile încă se găsesc în magazine. În momentul în care ar interveni o plafonare a prețurilor ele ar risca să dispară complet și să mai poată fi găsite doar pe piața neagră”, arată aleșii USR.

Aceștia recomandă ca CNAS să plătească concediile medicale ale tuturor angajaților care intră în concediu medical, având în vedere că ”CNAS este faimoasă pentru întârzierile exagerate cu care decontează aceste sume către societăți”. Având în vedere gravitatea crizei, CNAS ar trebui să plătească direct indemnizațiile de concedii medicale către asigurați (salariați), reducând astfel presiunea asupra societăților.

USR cere stoparea cheltuielilor populiste pentru ”festivaluri și chermeze”, stoparea angajărilor la stat, cu excepția sănătății și serviciilor de urgență.

O altă măsură porpusă este transformarea programului de vouchere de vacanță într-unul de vouchere de sănătate, în care să fie posibil și turismul pentru sănătate.

USR cere și adoptarea unui Program național de parteneriat cu industria HORECA pentru susținerea izolării persoanelor cu risc ridicat de îmbolnăvire și/sau a celor care prezintă comorbidități pre-existente.

Totodată, este propusă scutirea de la plata impozitului pe venit, CAS și CASS în privința indemnizației plătite în situația întreruperii sau reducerii temporare a activității, fără încetarea raportului de muncă (șomaj tehnic). Perioada va reprezenta vechime în muncă și stagiu de cotizare la sistemul de pensii.

Cîțu face apel la anumite firme - plătiți-vă taxele! Bonus pentru achitare CITEȘTE ȘI Cîțu face apel la anumite firme - plătiți-vă taxele! Bonus pentru achitare

Deputatul ALDE Varujan Vosganian a transmis ca observația că în decret ar fi trebuit să se stabilească termenul până la care va avea loc rectificarea bugetară, care să conțină o anexă cu acele măsuri impuse de stăvilirea pandemiei care sunt finanțate de la buget, inclusiv cele în plan economic, cum ar fi reeșalonări de taxe și impozite, crearea surselor financiare pentru sprijinirea firmelor din domenii afectate, care sunt bun platnice și își păstrează salariații.

Vosganian arată, totodată, că punctele 3 – 5 din decret ar trebui eliminate: ”Ele dau ANCOM atribuții în cenzurarea informațiilor ce s-ar putea să creeze abuzuri. Nu suntem, totuși, în stare de război și, dacă citim presa vremii, vedem că nici atunci nu se luau astfel de măsuri”.

ING - avertisment pentru România: Coronavirus poate urca deficitul bugetar la peste 5%.\ CITEȘTE ȘI ING - avertisment pentru România: Coronavirus poate urca deficitul bugetar la peste 5%."Distanțarea socială" recomandată de autorități va avea un impact dramatic asupra serviciilor

Alți deputați PSD au făcut în nume propriu propuneri de măsuri privind suspendarea temporară a plății ratelor, datoriilor și a utilităților, între 3 luni și 6 luni, acordarea șomajului tehnic în aeastă perioadă, scutirea de taxe și impozite sau realocarea fondurilor europene pentru sprijinirea firnelor și angajaților.

Membrii celor două comisii au hotărât cu majoritate de voturi (34 pentru şi 2 abțineri) să avizeze favorabil Decretul Președintelui, cu mențiunea că votul ”pentru” exprimat de senatorul și ministrul Finanțelor Florin Cîţu este contestat de predecesorul acestuia, senatorul Eugen Teodorovici, din punctul de vedere al orei la care a fost exprimat.

Urmărește-ne și pe Google News

 

viewscnt
Afla mai multe despre
parlament
stare urgenta
propuneri
firme
sctuire
taxe
impozite
rate
banca
utilitati
pret