Parlamentarii au început discuțiile pentru modificarea Codului Fiscal: impozit opțional de 1% pe cifra de afaceri, aplicat între 500.000-1 milion euro

Parlamentarii au început discuțiile pentru modificarea Codului Fiscal: impozit opțional de 1% pe cifra de afaceri, aplicat între 500.000-1 milion euro
scris 22 nov 2017

Atât senatorii de la opoziție, cât și cei de la putere au propus amendarea recentei ordonanțe a Codului Fiscal, prin care este introdus obligatoriu și un impozit de 1% pe cifra de afaceri, cerând ca acesta să fie opțional. Atât puterea, cât și opoziția au propus și revenirea la sistemul actual al contribuțiilor sociale datorate la contractele part-time. În rândul partidului majoritar de guvernământ există însă incertitudine cu privire la adoptarea acestor măsuri.

Toate cele aproape 70 de amendamente pregătite să fie introduse în Codul Fiscal și să modifice astfel sistemul fiscal recent avizat de Guvern pot fi furnizate abonaților Profit Insider, la cerere trimisă pe adresa de email profit@profit.ro.

Comisia de buget din Senat a început, astăzi, discuțiile cu privire la recentele modificări aduse Codului Fiscal de către Guvern, la care senatorii au propus în jur de 70 de amendamente.

Urmărește-ne și pe Google News

Profit.ro a anunțat anterior că senatorii din comisiile de specialitate vor lua în discuție propunerea ca impozitarea cu 1% pe cifra de afaceri până în pragul de 1 milion de euro să fie opțională și nu obligatorie, informația confirmată ulterior de premierul Mihai Tudose.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Kasparov vine în premieră în România. Detalii AICI

Atât PNL, prin Florin Cîțu și Daniel Zamfir, cât și PSD, prin Victorel Lupu sau Eugen Teodorovici, au susținut ca impozitul de 1% pe cifra de afaceri între plafoanele de 500.000 euro și 1 milion euro să fie opțional.

Opoziția a susținut, totodată, prin amendamentele depuse intrarea în vigoare a noilor măsuri fiscale de la 1 iulie 2018, și nu de la 1 ianuarie, cât și amânarea dispozițiilor din directiva europeană privind multinaționalele până în 2019, când este și data limită de implementare. 

Senatorii dau verde unui proiect de lege care limitează dobânda percepută de comercianți și IFN-uri la 50% pe an peste dobânda legală CITEȘTE ȘI Senatorii dau verde unui proiect de lege care limitează dobânda percepută de comercianți și IFN-uri la 50% pe an peste dobânda legală

Președintele comisiei, social-democratul Eugen Teodorovici, și vicepreședintele acesteia, liberalul Florin Cîțu, au solicitat Ministerului Finanțelor ca între timp să regândească limitele de deductibilitate prevăzute acum în ordonanță.

Și în ce privește contractele part-time, senatorii din opoziție au susținut și cei din PSD revenirea la sistemul actual de impozitare prin amendamentele formulate.

La finalul discuțiilor, liberalul Florin Cîțu a fost de părere că, având în vedere amendementele comune privind impozitul pe cifra de afaceri, ordonanța ar avea șansă să fie modificată de Parlament în acest sens.

Cîțu a apreciat însă că efectul ordonanței va fi în 2018 scăderea investițiilor, pentru că orice investitor va aștepta să vadă ce efecte produc aceste schimbări.

Puterea a amânat adoptarea Legii prevenirii, prin care firmele pot fi scutite de amenzi, pentru a da Guvernului posibilitatea să intervină oricând asupra listei de sancțiuni scutite CITEȘTE ȘI Puterea a amânat adoptarea Legii prevenirii, prin care firmele pot fi scutite de amenzi, pentru a da Guvernului posibilitatea să intervină oricând asupra listei de sancțiuni scutite

La rândul său, Eugen Teodorovici a arătat că  toți membrii comisiei au fost de acord ca impozitul pe cifra de afaceri să fie opțional în pragurile 500.000 - 1 milion euro, dar a făcut apel la Guvern să adopte mai repede decât Parlamentul această modificare. 

”Speranța ar fi doar la bunul simț al Guvernului să înțeleagă că această orfonanță de urgență poate fi modifcată prin altă orodonanță de urgență, să o facă chiar săptămâna viitoare, să o modifice, să nu aștepte Parlamentul să o legifereze”, a declarat Teodorovici, argumentând că în Parlament va mai dura cel puțin două săptămâni, timp în care parlamentarilor le va fi transmis spre aprobare bugetul de stat pentru anul viitor.

EXCLUSIV În pofida pozițiilor Curții de Conturi și Guvernului, deputații au decis că beneficiarii primelor de stat pentru locuințe nu trebuie să justifice utilizarea după stagiul de cotizare minim de 5 ani CITEȘTE ȘI EXCLUSIV În pofida pozițiilor Curții de Conturi și Guvernului, deputații au decis că beneficiarii primelor de stat pentru locuințe nu trebuie să justifice utilizarea după stagiul de cotizare minim de 5 ani

Declarațiile președintelui comisiei de buget din Senat sunt de fapt reflecția temerilor mai multor membri ai comisiei că ordonanța de modificare a Codului Fiscal nu va fi schimbată în cele din urmă la votul din comisie și la cel din plen.

”Nu vom ști dacă va ieși și cum va ieși din Parlament această ordonanță, modificată sau nu”, a conchis Teodorovici, care atacă în mod permanent politicile actualului Guvern.

Amendamentele depuse au fost transmise Ministerului Finanțelor, care va trebui să exprime un punct de vedere asupra acestora săptămâna viitoare.

Conform unui studiu înaintat de mediul de afaceri senatorilor, toate firmele cu o cotă de profit între 4-6% vor ajunge să plătească un impozit mai mare decât în prezent.

De altfel, mediul de afaceri a avertizat că măsura va afecta inclusiv investițiile cu finanțări bancare ale marilor companii de stat, astfel încât au solicitat ca directiva europeană în domeniu să fie implementată de la 1 ianurie 2019 și cu praguri mai mari de deductibilitate.

Reprezentanții sectorului IT au reclamat și faptul că transferul contribuțiilor sociale de la angajator și la angajat va conduce la o reducere de 7% a veniturilor nete ale programatorilor și au solicitat reducerea cotei de contribuții pentru a nu scădea aceste venituri.

viewscnt
Afla mai multe despre
cod fiscal
cifra
afaceri
impozit
optional
ordonanta
guvern
parlament
senat
contributii