OUG Trenuleț: Scutirea de impozit și contribuții la 300 lei dați în plus de angajator la salariul minim, de 4.050 lei, valabilă și anul viitor... în limita a ”4.300 lei”

OUG Trenuleț: Scutirea de impozit și contribuții la 300 lei dați în plus de angajator la salariul minim, de 4.050 lei, valabilă și anul viitor... în limita a ”4.300 lei”

sursa foto Profit.ro

scris duminică, 14:30

După ce Guvernul a stabilit la finele lunii noiembrie ca nivelul salariului minim să fie anul viitor 4.050 de lei, ordonanța de urgență ”trenuleț” prevede acum că se va aplica și în 2025 scutirea de impozit și contribuții sociale pentru suma suplimentară de 300 lei acordată de angajator peste salariul minim.

Proiectul, analizat de Profit.ro, prevede însă că măsura se aplică doar venitului brut realizat din salarii care nu depășește lunar nivelul de 4.300 lei, fără a fi luate în calcul tichetele de masă.

Urmărește-ne și pe Google News
DOCUMENT OUG Trenuleț: Alocațiile de stat pentru copii nu vor mai fi indexate și rămân înghețate deși mesajul politic inițial era altul CITEȘTE ȘI DOCUMENT OUG Trenuleț: Alocațiile de stat pentru copii nu vor mai fi indexate și rămân înghețate deși mesajul politic inițial era altul

Prevederile ordonanței

ART.LXVIII (1) Prin derogare de la prevederile art. 78, art. 139 alin. (1), art. 140, art. 157 alin. (1) și ale art. 220^4 alin. (1) din Legea nr. 227/2015, cu modificările și completările ulterioare, începând cu data de 1 ianuarie 2025, în cazul salariaților care desfășoară activitate în baza contractului individual de muncă, încadrați cu normă întreagă, la locul unde se află funcția de bază, nu se datorează impozit pe venit și nu se cuprinde în baza lunară de calcul al contribuțiilor sociale obligatorii suma de 300 lei/lună, reprezentând venituri din salarii și asimilate salariilor, dacă sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiții:

a) nivelul salariului de bază brut lunar stabilit potrivit contractului individual de muncă, fără a include sporuri și alte adaosuri, este egal cu nivelul salariului minim brut pe țară garantat în plată stabilit prin hotărâre a Guvernului, în vigoare în luna căreia îi sunt aferente veniturile;

b) venitul brut realizat din salarii și asimilate salariilor, astfel cum este definit la art. 76 alin. (1) - (3) din Legea nr. 227/2015, cu modificările și completările ulterioare, fără a include contravaloarea tichetelor de masă, respectiv indemnizația de hrană, după caz, acordate potrivit legii, în baza aceluiași contract individual de muncă, pentru aceeași lună, nu depășește nivelul de 4.300 lei inclusiv.

(2) Condiția prevăzută la alin. (1) lit. a) nu se consideră a fi îndeplinită dacă, în perioada cuprinsă între data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență și 31 decembrie 2025, este diminuat nivelul salariului de bază brut lunar stabilit potrivit contractului individual de muncă, fără a include sporuri și alte adaosuri.

(3) Prevederile alin. (1) și (2) se aplică în aceleași condiții și în cazul veniturilor din salarii și asimilate salariilor, astfel cum sunt definite la art. 76 alin. (1) - (3) din Legea nr. 227/2015, cu modificările și completările ulterioare, obținute în baza unui raport de serviciu, potrivit legii.

(4) Suma de 300 de lei prevăzută la alin. (1) se diminuează în funcție de:

a) perioada din lună în care salariul de bază/solda lunară din contractul individual de muncă sau raportul de serviciu, după caz, sunt menținute la nivelul salariului minim brut pe țară garantat în plată stabilit prin hotărâre a Guvernului;

b) data de la care angajații noi sunt încadrați în muncă la un nivel al salariului/soldei lunare, după caz, egal cu nivelul salariului minim brut pe țară garantat în plată;

c) fracția din lună pentru care se determină veniturile din salarii și asimilate salariilor.

d) data de la care încetează contractul individual de muncă/raportul de serviciu, după caz.

(5) Prin derogare de la prevederile art. 146 alin. (5^6) și ale art. 168 alin. (6^1) din Legea nr. 227/2015, cu modificările și completările ulterioare, pentru veniturile aferente anului 2025, nivelul salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată în vigoare în luna pentru care se aplică prevederile art. 146 alin. (5^6) - (5^9) și ale art. 168 alin. (6^1) din Legea nr. 227/2015, cu modificările și completările ulterioare, se diminuează cu suma de 300 lei lunar.

(6) Prevederile prezentului articol se aplică veniturilor aferente lunilor ianuarie - decembrie 2025 inclusiv.

ANUNȚ OFICIAL Ce va fi cu facturile la energie după ridicarea plafonării CITEȘTE ȘI ANUNȚ OFICIAL Ce va fi cu facturile la energie după ridicarea plafonării

Guvernul a aprobat luna trecută noul nivel al salariului minim, de 4.050 lei, de la 1 ianuarie 2025.

”Nu o să țin cont de avizul tău!”, i-a spus premierul Ciolacu ministrului Boloș, înainte de a intra în sala de de ședințe a Guvernului.

”Majorăm astăzi salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată de la 3.700 de lei la 4.050 de lei lunar. Validăm o decizie luată de Guvern, prin consultare cu sindicatele și patronatele care fac parte din Consiliul Național Tripartit pentru Dialog Social. Majorarea salariului minim cu 9,46% se va aplica începând cu 1 ianuarie 2025 și vor beneficia peste 1,8 milioane de salariați din România”, a arătat apoi Ciolacu.

Astfel, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată va fi majorat la 4.050 lei lunar începând cu data de 1 ianuarie 2025, ceea ce reprezintă o creștere de 9,46 %, față de luna decembrie 2024.

viewscnt
Afla mai multe despre
salariu
minim
angajator
300 lei
impozit
scutire
contribuții