Ordonanța privind TVA split, modificată în comisia de buget a Senatului: Obligate să aplice măsura sunt companiile în insolvență și cu întârzieri la plata TVA

Ordonanța privind TVA split, modificată în comisia de buget a Senatului: Obligate să aplice măsura sunt companiile în insolvență și cu întârzieri la plata TVA
scris 30 oct 2017

Comisia de buget-finanțe a Senatului a adoptat luni seară un raport de admitere a legii de aprobare a ordonanței privind split TVA, acceptând noile amendamente venite de la Guvern, prin care măsura de plată defalcată a TVA va fi obligatorie exclusiv pentru companiile aflate în insolvență sau care înregistrează întârzieri la plata acestei taxe. De asemenea, companiile care vor opta benevol pentru această măsură vor primi o scutire de 5% din impozitul pe profit, scrie News.ro.

Potrivit noilor reglementări adoptate de comisia de buget-finanțe a Senatului, ”au obligația să deschidă și să utilizeze cel puțin un cont de TVA persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA (...) pentru încasarea și plata TVA și instituțiile publice înregistrate în scopuri de TVA (...) pentru încasarea TVA, care se află în cel puțin una din următoarele situații:

Urmărește-ne și pe Google News
Sănătatea e un lucru privat ce nu se simte prea bine la stat CITEȘTE ȘI Sănătatea e un lucru privat ce nu se simte prea bine la stat

a) la 31 decembrie 2017 înregistrează obligații fiscale restante reprezentând TVA, cu excepția celor pentru care s-a obținut eșalonarea la plată, în cuantum mai mare de: 1500 lei în cazul contribuabililor mari, 1000 de lei în cazul contribuabililor mijlocii, 500 de lei în cazul contribuabililor mici și 100 de lei în cazul contribuabililor persoane fizice;

Kasparov vine în premieră în România. Detalii AICI

b) începând cu 1 ianuarie 2018 înregistrează obligații fiscale restante reprezentând TVA  mai vechi de 30 de zile de la scadență, cu excepția celor pentru care s-a obținut eșalonarea la plată, în cuantum mai mare de: 1500 lei în cazul contribuabililor mari, 1000 de lei în cazul contribuabililor mijlocii, 500 de lei în cazul contribuabililor mici și 100 de lei în cazul contribuabililor persoane fizice;

c) se află sub incidența legislației naționale privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență”.

PwC: Companiile cu rată de profit mai mică de 6,25% raportată la cifra de afaceri, vor fi nevoite să plătească un impozit mai mare decât în prezent. CITEȘTE ȘI PwC: Companiile cu rată de profit mai mică de 6,25% raportată la cifra de afaceri, vor fi nevoite să plătească un impozit mai mare decât în prezent.

Raportul de admitere a fost adoptat cu 5 voturi ”pentru”, 2 voturi ”împotrivă” (PNL și USR) și o abținere (UDMR).

Legea de aprobare a ordonanței privind split TVA urmează să intre marți pe ordinea de zi a Senatului pentru dezbatere și vot final, urmând să fie transmisă apoi Camerei Deputaților, care este forul decizional.

Liberalii au criticat noua formă a ordonanței privind split TVA, propusă de Guvern și adoptată de comisia de buget finanțe, despre care a spus că este mai dură pentru economie decât în forma originară.

”Această lege se aplică companiilor care sunt in insolvență sau care au restanțe la plata TVA la stat, adică tocmai acelor comapanii care au probleme cu cash-ul - pentru că nu sunt infractori toți, nu sunt toți evazioniști – care au intrat în insolvență dintr-un motiv sau altul. Acum vor fi nevoite să cheltuiască bani să-și implementeze acest sistem de plată a TVA defalcat. Cred că multe dintre aceste companii vor decide imediat să intre în faliment”, a explicat vicepreședintele comisiei de buget finanțe a Senatului, Florin Cîțu.

El a spus că speră ca PSD să înțeleagă până la urmă că legea este una foarte proastă pentru economia României.

”Cei care au făcut această lege nu au nicio legătură cu economia privată, nu înțeleg cum funcționează economia privată, nu înțeleg problemele companiilor în insolvență, iar acest mod de a stimula prin a ada bani ca să iei bani seamănă foarte mult cu o schemă piramidală, nu o lege care are în vedere eliminarea evaziunii fiscale”, a mai spus Cîțu.

La rândul său, președintele comisiei de buget finanțe a Senatului, Eugen Teodorovici, a spus că noua formă a split TVA reprezintă o schimbare radicală față de varianta inițială.

”Eu zic că este un pas foarte important, eu sper că la nivelul Camerei deputaților să continue discuția și să sperăm că va fi o formă și mai bună. Ideea este că este un timp foarte scurt până al final de an și cei de la finanțe trebuie să-și gândească normele de aplicare și pașii următori ca legea să fie aplicabilă”, a spus Teodorovici.

Critici dure la adresa noii variante a split TVA au venit și din partea UDMR, formațiune care consideră măsurile prevăzute în actul normativ drept greșite.

”Ideea de bază de la care se pleacă este una greșită. Cred că ANAF-ul și Ministerul de Finanțe ar trebui să se focalizeze pe TVA-ul nedeclarat, pe comerțul la negru, nu să se îndrepte împotriva societăților comerciale care, din cauza unor probleme de moment, dificultăți de ordin financiar sau economic, au o sincopă în activitate și după aceea să ajungă pe o listă neagră de pe care, după aceea, nu o să mai iasă niciodată. A urmări la zi încasarea sau valoarea TVA-ului încasat cash, adică numerar, este o imposibilitate”, a declarat senatorul UDMR Tanczos Barna.

El a adăugat că legea ar trebui regândită din temelii și că speră ca acest lucru să se întâmple la Camera Deputaților.

viewscnt
Afla mai multe despre
tva
split tva