Organizațiile neguvernamentale ar putea fi finanțate și prin redirecționarea către acestea, de către contribuabili, a unui procent din impozitul datorat pe veniturile realizate din investiții, respectiv din dividende, dobânzi, transferuri de titluri de valoare și alte operațiuni cu instrumente financiare, precum și din tranzacții cu aur și din lichidarea de firme, iar procentul din impozitul pe venit care poate fi redirecționat către ONG-uri ar putea fi majorat cu 75%, de la 2% în prezent la 3,5%.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
În momentul de față, doar persoanele care realizează venituri din salarii, activități independente și agricole, chirii, transferuri de drepturi de proprietate asupra titlurilor de valoare și operațiuni valutare pot redirecționa 2% din impozitul pe venit datorat pentru susținerea entităților non-profit și a cultelor religioase, precum și pentru acordarea de burse private.
Potrivit unui proiect legislativ, și contribuabilii care realizează venituri impozabile din investiții vor putea redirecționa un procent din impozitul datorat, în prezent în cotă de 2%, pentru finanțarea ONG-urilor. Este vorba de veniturile din dividende, dobânzi, câștiguri din transferul de titluri de valoare și orice alte operațiuni cu instrumente financiare, inclusiv derivate, din transferului aurului financiar și din lichidări de persoane juridice.
CITEȘTE ȘI MAI propune dublarea termenului de valabilitate a pașapoartelor pentru persoanele de peste 25 de ani și limitarea situațiilor în care se poate solicita pașaport simplu temporarInițiatorii estimează că impactul financiar-bugetar al eventualei adoptări a proiectului ar fi între 2 milioane euro și 6 milioane euro pe an, impactul maxim urmând a se înregistra doar dacă toți plătitorii de impozit pe venituri din investiții ar redirecționa câte 2% din sumele datorate către organizații non-profit.
Un alt proiect vrea să majoreze procentul din impozitul pe venit care poate fi redirecționat către ONG-uri cu 75%, de la 2% în prezent la 3,5%. Motivația autorilor inițiativei legislative este aceea că este nevoie de compensarea reducerii de la 1 ianuarie 2018 a impozitului pe venit de la 16% la 10%, măsură care va tăia semnificativ banii obținuți de ONG-uri din donații efectuate prin redirecționarea a 2% din sumele datorate ca impozit, prin reducerea bazei de aplicare a procentului redirecționat. Proiectul nu include și o analiză de impact financiar-bugetar.
"Creșterea procentului de la 2% la 3,5% nu ar afecta bugetul național și e important ca valoarea sumei care poate ajunge la ONG-uri să se mențină constantă, pentru a nu afecta proiectele aflate deja în derulare ale celor mai multe dintre ele", se arată în expunerea de motive a proiectului.
CITEȘTE ȘI Conglomeratul chinez CEFC, care deține fostul Rompetrol, s-a aliat cu grupul Penta, intrat în România cu jocuri de noroc și farmacii, pentru a cumpăra proprietarul Pro TVLuni, inițiativa legislativă a social-democraților Liviu Pleșoianu și Șerban Nicolae care înăsprește condițiile de funcționare a ONG-urilor a fost adoptată tacit de plenul Senatului, în pofida avizului negativ al Guvernului și a criticilor dure din partea partidelor de opoziție, care au susținut că inițiativa va reduce la tăcere vocile critice din societatea civilă.
Printre prevederile sale proiectului se numără condiționarea acordării unui ONG a statutului de ”organizație de utilitate publică” de faptul că ”nu a desfășurat în ultimii 2 ani și nu desfășoară nici în prezent activități politice de orice fel: activități de strângere de fonduri sau campanii de sprijinire ori opoziție față de un partid politic sau un candidat pentru o funcție publică în care acesta poate fi numit ori ales.”
De asemenea, proiectul introduce un algoritm al finanțării cu fonduri publice în funcție de obiectul de activitate al organizațiilor nonguvernamentale. În plus, ONG-urile de utilitate publică trebuie să ceară reînnoirea acestui statut la fiecare 5 ani. Proiectul stabilește și condițiile în care acest statut poate fi pierdut de către un ONG. Astfel, draftul de act normativ prevede suspendarea și încetarea de drept a activității ONG-urilor care nu publică semestrial în Monitorul Oficial declarația de venituri și cheltuieli, cu evidențierea distinctă a persoanelor și activităților care generează veniturile asociației sau fundației, precum și a valorii fiecărui venit în parte.