OCDE lucrează la stabilirea unui impozit minim la nivel global pe profitul companiilor

OCDE lucrează la stabilirea unui impozit minim la nivel global pe profitul companiilor
Profit.ro
Profit.ro
scris 30 ian 2019

Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) lucrează la un plan de stabilire a unui impozit minim pe profitul companiilor, în cadrul unei reforme globale a reglementărilor fiscale în era digitală, transmite Reuters.

Apariția unor giganți ai sectorului tehnologic, precum Google și Facebook, a demonstrat limitele regulilor fiscale internaționale, întrucât aceste companii pot înregistra profiturile în țările cu regimurile fiscale cele mai permisive, indiferent unde se află clienții lor, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

În jur de 127 de țări și teritorii au convenit săptămâna trecută că revizuirea reglementărilor fiscale globale pâmă în 2020 va rezolva o parte din probleme, cum ar fi cum să fie împărțit între state dreptul de a taxa veniturile transfrontaliere ale firmelor digitale, potrivit OCDE.

Dispută între Finanțe și primari pe tema alocărilor bugetare CITEȘTE ȘI Dispută între Finanțe și primari pe tema alocărilor bugetare

Conform unei propuneri a Franței și Germaniei, statele au convenit să caute modalități de a conferi statelor mai multă putere de a taxa veniturile înregistrate în alte țări, unde impozitele sunt mici sau sunt zero.

”Lucrăm la un concept de impozit minim, analizăm aspectele și vom ținte cont în mod sigur de experiența Statelor Unite”, a declarat  directorul pentru cooperare internațională al OCDE, Achim Pross.

OCDE, care reunește 36 de state cu economii avansate, efectuează cercetări și ajută țările membre să își stabilească politicile economice. Taxarea trasfrontalieră este unul dintre domeniile de interes.

Reforma fisală adoptată în 2017 de administrația Trump include o prevedere care descurajează companiile multinaționale să evite impozitarea în SUA prin păstrarea activelor intangibile, cum ar fi brevetele software, în țări cu impozite mici.

Prevederea referitoare la veniturile din active intangibile impune un impozit de 10,5% pentru veniturile obținute în paradisuri fiscale.

În același timp, Franța se folosește de președinția de un an a grupului G7, pe care a preluat-o în această lună, pentru a promova un acord referitor la impozitul minim pe profit.

În absența unor reglementări internaționale care să împiedice companiile să își transfere profiturile în țări cu impozite scăzute, un număr tot mai mare de țări creează legislații naționale pentru impozitarea companiilor sigitale mari.

Marea Britanie, Franța și Spania pregătesc astfel de planuri, în timp ce Uniunea Europeană are dificultăți să stabilească un impozit la nivelul UE, până în luna martie.

viewscnt
Afla mai multe despre
ocde
profit
companii