Numărul posturilor de la Vamă crește cu peste 800. Și cel al mașinilor urcă

Numărul posturilor de la Vamă crește cu peste 800. Și cel al mașinilor urcă
scris 19 iun 2024

Numărul maxim de posturi prevăzut pentru Autoritatea Vamală Română (AVR) va crește de la 3.305 posturi în prezent la 4.124, suplimentarea personalului vizând în principal operaționalizarea sistemului e-Sigiliu, a sistemelor de scanare, schimbarea statutului pentru 324 de posturi (din posturi pe perioadă determinată în perioadă nedeterminată), potrivit unui proiect de hotărâre de guvern pregătit de Ministerul Finanțelor. De asemenea, numărul prevăzut de autovehicule crește cu 70, la 479 (în principal pentru e-Sigiliu), în timp ce 10 birouri vamale de frontieră devin puncte de frontieră, în subordinea unor birouri vamale de interior sau a unor birouri vamale de frontieră.

De asemenea, proiectul abordează și reorganizarea, conform legislației adoptate anul trecut și care ar trebui să conducă la diminuări de număr de posturi de conducere și economii. În czul Vămii, un număr mare de structuri sunt promovate la un nivel superior, de exemplu din birou (care ar fi trebuit să se desființeze) în servicii, din servicii în direcții sau din direcții în direcții generale. Sunt înființate și structuri noi.

Urmărește-ne și pe Google News
 România, cea mai mare creștere din UE a costului cu mâna de lucru CITEȘTE ȘI România, cea mai mare creștere din UE a costului cu mâna de lucru

Modificările vizează și reorganizarea structurilor instituției care nu îndeplinesc normativul de personal, fie prin redenumirea lor și/sau comasarea într-o nouă structură, fie prin desființare.

  • Structura juridică din cadrul AVR este organizată și funcționează la nivel de direcție. Se are în vedere reorganizarea Direcției Juridice din cadrul Autorității Vamale Române în Direcția Generală Juridică.
  • Reorganizarea Biroului Monitorizare și strategie din cadrul Autorității Vamale Române în Serviciul Monitorizare și strategie.
  • Reorganizarea Biroului comunicare, relații publice și mass – media și a Serviciului relații internaționale prin înființarea în subordinea președintelui Autorității Vamale Române a Serviciului de relații publice și internaționale.
  • Reorganizarea Biroului informații clasificate și a Compartimentului prelucrarea datelor cu caracter personal prin înființarea în subordinea președintelui Autorității Vamale Române a Serviciului informații clasificate și prelucrarea datelor cu caracter personal.
  • Reorganizarea Serviciului intern de prevenire și protecție în subordinea președintelui Autorității Vamale Române.
  • Suplimentarea dimensiunii structurii de audit prin transformarea din Serviciu de Audit Public Intern în Direcție de Audit Public Intern.
  • În vederea creșterii nivelului de integritate al personalului vamal, respectiv în scopul evitării oricărei forme de corupție, se impune reorganizarea Serviciului verificări interne în Direcția verificări interne.
  • Reorganizarea Direcției buget și contabilitate în Direcția generală buget și contabilitate.
  • Reorganizarea Direcției achiziții, investiții și administrare servicii în Direcția generală investiții, achiziții și servicii, urmare a îndeplinirii normativului de personal stabilit pentru direcție generală.
  • Reorganizarea Direcției organizare și resurse umane la nivel de Direcție generală.
  • Se impune înființarea, în subordinea președintelui, a Centrului Național de Analiză Imagistică Vamală, la nivel de direcție generală, prin preluarea activității și personalului Serviciului echipamente control nedistructiv și suplimentarea corespunzătoare
  • Înființarea, în subordinea secretarului general, a Serviciului tehnologia informației și statistică vamală
  • Înființarea, în subordinea președintelui a unui post de vicepreședinte și a cabinetului aferent acestuia
Proiect - Clarificări la TVA pentru ambalajele din Sistemului de Garanție-Returnare și restricții pentru controlul comerțului online cu tutun neaccizat CITEȘTE ȘI Proiect - Clarificări la TVA pentru ambalajele din Sistemului de Garanție-Returnare și restricții pentru controlul comerțului online cu tutun neaccizat

Crește numărul de posturi de la 3.305 la 4.124

În vederea punerii în aplicare a Memorandumului cu tema “Realizarea și implementarea Sistemului național RO e-Sigiliu” prin care a fost aprobată suplimentarea personalului Autorității Vamale Române cu un număr de 215 inspectori vamali ce vor desfășura activități specifice e-Sigiliu și un număr de 50 de autoturisme și 20 de autospeciale, precum și a celui cu tema “Dotarea cu sisteme de securitate (sisteme scanare, sisteme de supraveghere și monitorizare) și măsuri pentru întărirea capacității de control a Autorității Vamale Române”, prin care, pentru operarea echipamentelor de scanat, funcționarea Centrului Național de Analiză Imagistică și realizarea activităților de monitorizare și supraveghere a frontierei numărul de posturi al Autorității s-a suplimentat cu un număr de 435 de posturi, iar pentru întărirea structurilor de control ulterior, cu 58 de posturi, este necesar:

a) completarea atribuțiilor specifice ale AVR, prin introducerea atribuțiilor specifice activității de eSigiliu.
b) modificarea numărului maxim de posturi pentru aparatul central al Autorității și structurile teritoriale,
c) numărul maxim de posturi va fi de 4.124, inclusiv președintele, vicepreședinții și posturile aferente cabinetelor demnitarilor, respectiv 3.305 (număr maxim de posturi existent), 435+58 (potrivit Memorandum aprobat de Guvernul României), 324 (posturi pentru care s-a aprobat modificarea regimului juridic) și 2 posturi (vicepreședinte și cabinetul acestuia).
d) modificarea anexei 4 pct I - Mijloace de transport.

EXCLUSIV ANAF și Vama au colectat în luna mai cu aproape 700 milioane lei mai puțin decât aveau programat. Per ansamblul primelor cinci luni, colectarea rămâne pe plus CITEȘTE ȘI EXCLUSIV ANAF și Vama au colectat în luna mai cu aproape 700 milioane lei mai puțin decât aveau programat. Per ansamblul primelor cinci luni, colectarea rămâne pe plus

Reorganizarea birourilor vamale de frontieră

Din analiza efectuată, ținând cont de numărul redus de operațiuni vamale efectuate în unele birouri vamale comparativ cu altele, de specificul operațiunilor vamale derulate și de posibilitatea utilizării procedurilor vamale simplificate, se poate concluziona că activitatea compartimentului financiar contabilitate și a compartimentului IT nu este necesar a fi asigurată în regim permanent, putând fi, astfel asigurată de biroul vamal care funcționează în municipiile reședință de județ.

Ținând cont de aspectele prezentate, în vederea utilizării eficiente a resurselor umane disponibile și, totodată, a asigurării resurselor umane necesare desfășurării verificărilor la frontieră în funcție de valorile parametrilor de trafic transfrontalier, urmează ca birourile vamale de frontieră menționate mai jos să fie transformate în puncte vamale de frontieră și trecute în subordinea birourilor vamale din municipiile reședință de județ care vor asigura pentru acestea coordonarea întregii activității, inclusiv a celei financiar contabile și IT, în aceste puncte vamale urmând a fi asigurat personalul necesar efectuării supravegherii și controlului vamal la trecerea frontierei și a formalităților vamale aferente. Astfel,

  • Biroul vamal de frontieră Zona Liberă Brăila se reorganizează în punct vamal în subordinea Biroului vamal de frontieră Brăila
  • Biroul vamal de frontieră Zona Liberă Curtici – Arad se reorganizează în punct vamal în subordinea Biroului vamal de interior Arad
  • Biroul vamal de frontieră Bechet se reorganizează în punct vamal în subordinea Biroului vamal de interior Dolj
  • Biroul vamal de frontieră Calafat se reorganizează în punct vamal în subordinea Biroului vamal de interior Dolj
  • Biroul vamal de frontieră Turnu Măgurele se reorganizează în punct vamal în subordinea Biroului vamal de interior Teleorman
  • Biroul vamal de frontieră Zimnicea se reorganizează în punct vamal în subordinea Biroului vamal de interior Teleorman
  • Biroul vamal de frontieră Aeroport Arad se reorganizează în punct vamal în subordinea Biroului vamal de interior Arad
  • Biroul vamal de frontieră Aeroport Baia Mare se reorganizează în punct vamal în subordinea Biroului vamal de interior Maramureș
  • Biroul vamal de frontieră Aeroport „Delta Dunării” Tulcea se reorganizează în punct vamal în subordinea Biroului vamal de frontieră Tulcea
  • Biroul vamal de frontieră Aeroport Satu Mare se reorganizează în punct vamal în subordinea Biroului vamal de interior Satu Mare.

Prin reorganizarea acestor birouri vamale:

  • posturile de șef birou vamal se desființează
  • personalul și posturile aferente compartimentelor supraveghere și control vamal, financiar-contabilitate și tehnologia informațiilor, comunicații și statistică vamală, din cadrul birourilor vamale de frontieră supuse reorganizării, vor fi preluate în cadrul birourilor vamale din municipiile reședință de județ, potrivit activității desfășurate.
viewscnt
Afla mai multe despre
vama
reorganizare
avr
autoritatea vamala romana
posturi
e-sigiliu