Contribuabilii persoane fizice vor avea posibilitatea să direcționeze cota de 3,5% din impozitul de venit către întreprinderile sociale de inserție, conform unui proiect legislativ.
De ce este important: Contribuabilii persoane fizice pot dispune asupra unui procent de până la 3,5% din impozitul anumitor venituri (salarii, pensii, chirii, dividende, drepturi de proprietate intelectuala, alte tipuri de venituri impozabile din activități sportive, PFA-uri etc.) pentru susținerea entităților nonprofit și a unităților de cult pentru care se acordă deduceri fiscale, conform Titlului IV din Codul fiscal.
CITEȘTE ȘI Ministrul Muncii anunță cu cât vor fi indexate pensiile și alocațiileMai este important: De asemenea, întreprinderile sociale de inserție au ca scop diminuarea excluziunii, discriminărilor și șomajului prin inserția socio-profesională a persoanelor defavorizate. Aceste întreprinderi funcționează în baza unor principii precum: prioritate acordată individului și obiectivelor sociale față de creșterea profitului, principiul echității sociale față de angajați, asigurând niveluri de salarizare echitabile, între care nu pot exista diferențe care să depășească raportul de 1 la 8 sau solidaritate și responsabilitate colectivă. Întreprinderile sociale sunt supuse unor controale anuale și sunt obligate sa îți reinvestească profitul în proporție de 90%.
Parlamentarii USR arată că beneficiarii facilităților prevăzute de Codul fiscal desfășoară activități cu scop social care serversc interesul general al societății, dar aceste facilități fiscale nu se aplică și întreprinderilor sociale de inserție.
CITEȘTE ȘI Noi reguli pregătite pentru înregistrarea în Registrul Comerțului. Facilități la înființarea și înregistrarea online a unei societățiPrin urmare, proiectul legislativ inițiat de aleșii USR prevede dreptul contribuabilor persoane fizice de a direcționa 3,5% din impozitul de venit către întreprinderile sociale de inserție.
Conform datelor oficiale, în România funcționează doar un număr de 45 de întreprinderi sociale de inserție, dintr-un total de 1.645 de întreprinderi sociale.
CITEȘTE ȘI DOCUMENT ANAF pune restricții de acces contribuabililor. O circulară internă menționează variante de urgență, cum ar fi ghișee în exteriorul clădirilor”Această măsură care încurajează înființarea și funcționarea întreprinderilor sociale de inserție va avea ca rezultat scăderea ratei șomajului și va contribui la reducerea numărului de persoane aflate în risc de sărăcie și marginalizare socială. Îmbunătățirea accesului pe piața muncii și creșterea ocupării forței de muncă a persoanelor marginalizate vor avea efecte și de natură socio-economică prin reducerea sărăciei, creșterea nivelului de trai și îmbunătățirea stării de sănătate a acestor persoane”, arată inițiatorii proiectului.