Nicoleta Cîrciumaru este noul șef, interimar, al ANAF, anunță ministrul Finanțelor. Surse din Vamă afirmă că șefia AVR ar urma să fie preluată de Ion Cupă, din zona PNL

Nicoleta Cîrciumaru este noul șef, interimar, al ANAF, anunță ministrul Finanțelor. Surse din Vamă afirmă că șefia AVR ar urma să fie preluată de Ion Cupă, din zona PNL
scris 30 mai 2023

Nicoleta Cârciumaru, în prezent vicepreședinte al ANAF responsabilă de colectare, va prelua, interimar, funcția de președinte al agenției, în urma demisiei lui Lucian Heiuș de la conducerea instituției. Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a anunțat că a propus premierului numirea lui Cîrciumaru. Potrivit unor surse din Autoritatea Vamală Română (AVR), postul de președinte al instituției, rămas vacant după demiterea lui Bogdan Mihei, ar urma să fie ocupat de Ion Cupă, din sfera PNL. Ministrul Finanțelor nu a precizat cine a fost nominalizat pentru preluarea Vămii.

Profit.ro a anunțat anterior că Nicoleta Cârciumaru, vicepreședinte ANAF, apare în discuție pentru preluarea postului de președinte pe o perioadă de "tranziție"

Urmărește-ne și pe Google News

Premierul Nicolae Ciucă l-a demis pe șeful Autorității Naționale a Vămilor și anunță că a luat act de demisia șefului ANAF, depusă ieri, la scurt timp după anunțarea execuției bugetare, dar și că a primit demmisia șefului Agenției Naționale pentru Resurse Minerale.

​Unde se va duce Lucian Heiuș, după demisia de la șefia ANAF CITEȘTE ȘI ​Unde se va duce Lucian Heiuș, după demisia de la șefia ANAF

"Astăzi s-au luat deciziile necesare pentru ca lucrurile sã intre în normalitate. Am propus prim-ministrului numirea în funcția de președinte interimar al ANAF a doamnei Nicoleta Cîrciumaru și încetarea mandatului președintelui ANV, alături de numirea unui nou președinte. Ce trebuie știut? Pentru primele 5 luni ale anului 2023, contribuabilii au declarat impozite și taxe în valoare de 159,3 miliarde lei, în contextul în care programarea bugetară estima încasări de doar 156,9 miliarde lei. Așadar, contribuabilii români au declarat cã au de platã cu 2,4 miliarde lei mai mult decât am estimat în programare. Sumele încasate efectiv de ANAF au fost însã cu 8,9 miliarde lei mai mici față de program și cu 11,3 miliarde lei mai mici față de ce s-a declarat", a declarat ministrul Finanțelor într-un comunicat transmis presei.

Cupă ocupă în prezent postul de secretar general adjunct în ANAF.

Heiuș și-a anunțat ieri demisia, odată cu estimări foarte slabe pentru colectarea la buget în primele cinci luni ale anului. Ulterior, premierul a anunțat că pe lângă demisia lui Heiuș, l-a demis și pe Mihei, șeful AVR. În timp ce Heiuș a fost susșinut de PNL; Mihei a avut sprijin din partea PSD la preluarea funcției.

Acum, demiterea acestuia pare să fi fost necesară pentru preluarea Vămii de către PNL în contextul trecerii ANAF în sfera PSD, ca parte a rotativei guvernamentale.

Heiuș a răspuns, într-o postare pe Facebook, la afirmația ministrului Finanțelor că sumele declarate de către contribuabili au fost mari, dar ANAF nu a colectat.

"Îi atrag respectuos atenția domnului ministru Adrian Câciu, că în declarația dumnealui s-a strecurat o eroare. Programul de încasări este net 156,9 miliarde lei, iar declaratul de care spune dânsul este declaratul brut 159,3 miliarde lei (din acesta se scad rambursările de TVA, pilonul 2 de pensii, fondul de tranziție energetică, contribuții de sănătate, etc, în total 16,7 miliarde lei) și mai rămân net declarate 142,6 miliarde lei. ANAF a încasat 148 miliarde lei cu 5.5 miliarde mai mult față de totalul declarat net", a afirmat Heiuș.

viewscnt
Afla mai multe despre
anaf
avr
ministerul finantelor
adrian caciu
nicoleta circiumaru
ion cupa