Multinaționalele și marile companii cu o cifră de afaceri mai mare de 750 milioane de euro vor plăti un impozit pe profit de 15%, indiferent unde își desfășoară activitatea.
Guvernul a aprobat joi un proiect de lege care vizează impozitarea profitului marilor companii cu o cotă minimă de 15%, potrivit unei informări trimisă de Executiv presei.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Proiectul de lege privind asigurarea unui nivel minim global de impozitare a grupurilor de întreprinderi multinaționale și a grupurilor naționale de mari dimensiuni introduce reglementări pentru impozitarea profitului marilor grupuri sau întreprinderi multinaționale și naționale a căror cifră de afaceri anuală consolidată este de cel puțin 750 de milioane de euro cu o cotă minimă de 15%. Această măsură va genera un impact bugetar pozitiv, arată Adevărul.
Proiectul de lege transpune în legislația națională directiva UE 2022/2523 privind asigurarea unui nivel minim global de impozitare a grupurilor de întreprinderi multinaționale și a grupurilor naționale de mari dimensiuni în Uniune.
Directiva urmărește conținutul și structura regulilor model ale OCDE.
Această reformă urmărește să stabilească o limită privind concurența în ceea ce privește cotele impozitului pe profit, prin stabilirea unui nivel minim global de impozitare. Prin eliminarea unei părți a avantajelor generate de transferul profiturilor către jurisdicții cu impozitare zero sau foarte scăzută, se vor crea condiții de concurență echitabilă. Practic, sistemul de impozitare va determina plata unui impozit echitabil indiferent de locul unde își desfășoară activitatea.
La finalul anului trecut, liderii celor 27 de țări membre ale UE au anunțat că au aprobat transpunerea în dreptul european a impozitului minim de 15% pe profiturile multinaționalelor, după ridicarea blocajelor maghiar și polonez, relatează AFP.
Intrarea în vigoare a măsurii în Europa este prevăzută pentru 31 decembrie 2023. Unanimitatea celor 27 a fost necesară pentru a valida proiectul de directivă întocmit de Comisie care pune în aplicare acordul istoric pentru mai multă justiție fiscală, aprobat anul trecut de circa 140 de țări sub egida OCDE.
Varșovia și Budapesta au blocat acest dosar rând pe rând încă de la începutul anului pentru a obține validarea de către UE a planurilor lor de redresare dotate cu miliarde de euro subvenții