Facilitățile pentru PFA și alte activități independente, așa cum Ministerul Finanțelor le-a propus în proiectul inițial de ordonanță de urgență pentru modificarea Codului Fiscal, ar fi lăsat Guvernul fără venituri substanțiale anul următor, când bugetul se va afla oricum sub presiune din cauza creșterii cheltuielilor, în special cu salarii. Cum Profit.ro a anunțat în premieră, ordonanța publicată în Monitorul Oficial nu mai include însă regula care stabilea că, de la începutul anului următor, un salariat care ar fi obținut și venituri din activități independente nu ar mai fi plătit contribuții la asigurări de sănătate (CASS) și pensie (CAS) pentru acestea din urmă.
Semnalul de alarmă pentru Ministerul Finanțelor, inițiatorul proiectului, a fost lansat de Consiliul Fiscal, care a a avertizat asupra impactului la buget și a și emis un aviz negativ proiectului din acest motiv, care a pus pe gânduri guvernanții.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Potrivit Consiliului Fiscal, numărul de firme de la care să fie obținute venituri la CAS din activități independente ar fi scăzut de aproximativ 9 ori, la 27.600, iar la CASS ar fi căzut de 3 ori, la 154.000. Gaura la buget s-ar fi ridicat la 640 de milioane de lei.
Kasparov vine în premieră în România. Detalii AICI
"La nivelul contribuțiilor sociale aferente veniturilor din activități independente, prin eliminarea obligativității plății CAS și CASS pentru cei ce obțin venituri inferioare salariului minim și pentru cei ce obțin venituri salariale ori asimilate salariilor pentru care sunt asigurați în sistemul public, numărul de contribuabili este presupus a se reduce drastic, cu circa 213.600 în cazul CAS (până la un număr de doar 27.600 de contribuabili) respectiv cu circa 305.000 în cazul CASS (până la un număr de doar 154.000 de contribuabili). Împreună cu această reducere a numărului de contribuabili, modificarea cotelor aplicabile de CAS și CASS (de la 10,5% la 25%, respectiv de la 5,5% la 10%), concomitent cu redefinirea bazelor de calcul ale contribuțiilor (de la un nivel minim de 35% din salariul mediu folosit la fundamentarea BASS la salariul minim pe economie în cazul CAS, respectiv de la nivelul venitului realizat la salariul minim în cazul CASS), conduc la o pierdere de venituri din contribuții sociale de circa 640 milioane de lei (din care 170 de milioane de lei la nivelul CAS și 470 milioane de lei la nivelul CASS)”, se arată în documentul Consiliului Fiscal.
Opinia Consiliului Fiscal poate fi văzută aici
CITEȘTE ȘI Lazea (BNR): Un salariu minim net de 300 euro/lună este sustenabil pentru economie. Creșterea acestuia ar trebui să ia o pauzăConsiliul Fiscal a mai avertizat că modificările propuse de Guvern asupra Codului fiscal ar genera anul viitor o pierdere de venituri la nivelul bugetului consolidat de 5,2 miliarde lei (0,6% din PIB), iar o limitare a transferurilor către Pilonul II de pensii din contribuția de asigurări sociale ar avea un cost asociat pe termen lung prin diminuarea substanțială a sumelor acumulate în conturile de pensii administrate privat.
Modificările la care a renunțat Guvernul
Proiectul Ministerului Finanțelor prevedea modificarea bazei de calcul a contribuțiilor sociale pentru persoanele fizice care obțin venituri din activități independente și extinderea excepțiilor de la obligativitatea plății acestora, însă aceste modificări au fost eliminate din forma finală a Ordonanței, publicată în Monitorul Oficial, cum a transmis pentru Profit.ro consultantul fiscal Cornel Grama.
CITEȘTE ȘI Legea cu scutiri de taxe și TVA pentru cazinouri, hoteluri, restaurante, cluburi sau magazine a trecut de Senat. Suspiciuni de legături cu BelinaÎn cazul CAS, proiectul prevedea:
- Dispare obligativitatea plății CAS pentru persoanele care realizează venituri lunare din activități independente inferioare nivelului salariului minim și, de asemenea, pentru cele care realizează deja venituri din salarii ori asimilate salariului pentru care sunt asigurate în sistemul public;
- Noua cotă a CAS de 25% se stabilește la un venit ales de contribuabil, cel puțin egal cu salariul minim brut pe țară, independent de nivelul venitului realizat, comparativ cu situația curentă în care nivelul minim era reprezentat de 35% din salariul mediul brut utilizat la fundamentarea bugetului de asigurări sociale (BASS).
În cazul CASS:
- Dispare obligativitatea plății CASS pentru persoanele care realizează venituri lunare din activități independente inferioare nivelului salariului minim și, de asemenea, pentru cele care realizează deja venituri din salarii ori asimilate salariului pentru care sunt asigurate în sistemul public;
- Baza de calcul a noii CASS de 10% este limitată la salariul minim pe economie.