Mirela Călugăreanu, președintele ANAF cu cea mai lungă perioadă la conducerea instituției, a fost votată astăzi de Parlament pentru un post de consilier de conturi în cadrul Curții de Conturi. În locul lui Călugăreanu urmează să fie numit un nou șef la conducerea ANAF. Potrivit informațiilor Profit.ro, anunțate încă din februarie, postul va fi preluat de către Lucian Heiuș, în prezent secretar de stat în Ministerul Finanțelor din partea liberalilor.
În calcul au mai fost luați pentru acest post, din partea PSD, și Ionuț Mișa, fost ministru al Finanțelor și președinte al ANAF, în prezent director al Direcției pentru mari contribuabili din cadrul Fiscului, precum și Nicoleta Cârciumaru, în prezent la conducerea regionalei București, din postura de tehnocrat.
Votul din Parlament, cele două camere reunite, a fost de 270 de voturi pentru și 91 împotrivă, din cei 361 de deputați și senatori prezenți, la un total de 465 de deputați și senatori.
Heiuș a fost considerat favorit pentru preluarea conducerii ANAF și în trecut, iar în februarie, la momentul avizării lui Călugăreanu de către comisiile parlamentare, conducerea de atunci a PNL dorea să îl numească în funcție cât de rapid.
Conform termene.ro, dar cu data ultimei actualizări 01.04.2022, și declarației de interese a demnitarului, Lucian Heiuș (cu 48,78% din acțiuni) și Victor Heiuș (51,22%) dețin în Deva (Hunedoara) o firmă de contabilitate, audit și consultanță, Heiuș & Asociații Consulting SRL.
Potrivit platformei, firma Heiuș & Asociații nu a avut afaceri până în 2020, când a înregistrat o cifră de afaceri netă de 57.800 lei, cu un profit net de 43.522 lei. Pentru 2021, afacerile se siuează la 114.800 lei, cu un profit net de 73.126 lei. Firma apare cu un singur angajat în 2021 și nu are datorii la ANAF.
Vezi mai jos cine este Lucian Heiuș
Călugăreanu este șeful ANAF cu cea mai lungă perioadă la conducerea instituției (iulie 2017 - martie 2018, 253 zile, și iunie 2019 - prezent, peste 1.000 de zile), depășindu-i cu cele două mandate cumulate pe Sorin Blejnar (ianuarie 2009 - aprilie 2012, 1.197 zile) și Gelu Diaconu (aprilie 2013 - februarie 2016, 1.022 zile). De asemenea, este prima femeie care a ocupat postul de președinte al ANAF (la primul mandat). Cea mai scurtă carieră de șef al ANAF a fost cea a Mihaelei Triculescu (152 de zile), numită în 2019 cu susținerea lui Darius Vâlcov, consilier guvernamental la acel moment.
Actuala șefă a ANAF a mai ocupat diferite posturi de conducere în cadrul Direcției Generale a Finanțelor Publice București și în cadrul ANAF.
Prima dată, Călugăreanu a preluat conducerea ANAF în iulie 2017, post pe care l-a ocupat doar până în martie 2018, când a venit fostul ministru de Finanțe Ionuț Mișa.
În iunie 2019, Călugăreanu a preluat din nou conducerea ANAF.
CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB România: Prețul energiei este marea problemă. Celelalte pot fi oarecum gestionabile până la un punctÎn mandatul lui Călugăreanu a început un proces amplu de modernizare a Fiscului, derulat însă cu greu, din cauza rezistenței interne, dar și a lipsei alocării de fonduri de către guvernanți, fiind nevoie ca pentru multe proiecte de modernizare să fie accesate fonduri europene.
În februarie, comisiile reunite de buget-finanțe ale celor două camere ale Legislativului au decis, prin vot, să o propună pe Călugăreanu plenului Parlamentului pentru ocuparea funcției de consilier de conturi în cadrul Curții de Conturi. Parlamentul, unde PNL și PSD au majoritate, votează, de obicei, așa cum propun comisiile.
La Curtea de Conturi mai sunt și alți foști demnitari din ANAF, cum ar fi fostul președinte Bogdan Stan sau fostul vicepreședinte Florin Tunaru.
Decizia Comisiilor reunite
Votul din comisii
Cine este Lucian Heiuș
Heiuș a absolvit Institutul Politehnic Cluj - Napoca și o facultate de Management Turistic și Comercial. Anterior a ocupat mai multe posturi la AJFP Hunedoara, DGRFP Timișoara, ca și funcții de director în Ministerul Finanțelor, astfel că are o experiență semnificativă în sistemul finanțelor publice.
În perioada 2017 - 2020 a fost președinte al PNL filiala Hunedoara.
Din 15 ianuarie 2021 este secretar de stat în Ministerul Finanțelor.