Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, susține că doar 640 de salariați români, care erau înregistrați în REVISAL la începutul anului, apar în prezent ca nemaifiind angajați și că multe dintre contractele care nu mai apar a fi active erau ale unor persoane care aveau două sau chiar trei locuri de muncă. Ea a explicat că informațiile conform cărora aproape 1 milion de români ar fi rămas fără un loc de muncă - prezentate de o publicație financiară - sunt greșite, dar a susținut în același timp că acest număr este foarte mic, de doar 640.
Date care relevă că numărul angajaților fără loc de muncă nu este de 1 milion, cum a apărut în acea publicație, dar nici de 640 au fost prezentate recent de Profit.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Contactați de Profit.ro săptămâna trecută, ministrul Muncii și reprezentanții instituției au refuzat până la acest moment să prezinte cifrele complete.
”Un om are unul, două, chiar trei contracte. Sunt oameni în România, deloc puțini, care au mai multe contracte, unii cărora li s-a închis contractul și li s-au deschis altele. (...) Eu vă vorbesc despre salariați activi, astăzi cinci milioane cinci sute optzeci de mii și încă puțin, cu doar, rețineți, 640 mai puțin decât ianuarie anul acesta”, a afirmat Violeta Alexandru marți seară, la TVR, citată de News.ro.
Întrebată însă care este rata șomajului, Alexandru a răspuns că datele oficiale arată un procent de 2,5, arătându-se convinsă că ”acesta nu este chiar procentul real” și menționând că procentul este foarte mic ”pentru că oamenii nu au încredere în AJOFM-uri să vină, să se înregistreze”.
Datele relevă că umărul contractelor de muncă desființate de la mijlocul lunii martie, moment la care a fost instaurată starea de urgență, și până la finele lunii iulie se situează la circa 900.000, potrivit datelor oficiale, semnificativ mai mult de jumătate dintre acestea fiind contracte cu normă întreagă, adică oameni care și-au pierdut singurul loc de muncă sau job-ul principal. La acestea se adaugă în jur de 100.000 de contracte de muncă suspendate, potrivit celor mai recente date disponibile.
Practic, numărul contractelor de muncă încetate a depășit recent 890.000, reprezentând circa 450.000 de angajați mai puțin ca în luna martie.
Ministerul Muncii nu a mai transmis de la finele lunii mai informații din proprie inițiativă despre numărul contractelor de muncă încetate.