Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a anunțat că nu vor fi alte creșteri de taxe pentru următorii doi ani, în afara celor anunțate deja. El a precizat că România va ieși pe creștere economică și în 2023.
Adrian Câciu a fost întrebat, la Antena 3, dacă urmează alte schimbări în materie fiscală, dacă românii trebuie să se aștepte la creșteri de taxe în afara celor anunțate în vară.
“Nu pentru 2023 și 2024. Avem și analiza făcută de Comisia Europeană. Sunt cele care s-au stabilit în ajustarea fiscală care a avut la jumătatea acestui an. Reforma fiscală a fost validată de Comisia Europeană. Cum trecem peste această perioadă? Nu renunțăm la reforme dacă vreți ca la sfârșitul acestei perioade să fim într-adevăr un stat rezilient, cu o economie rezilientă și să nu mai fim vulnerabili la fiecare bătaie de vânt inflaționistă sau de altă natură. Nu vor fi creșteri de taxe...nici nu au fost creșteri, au fost eliminarea unor excepții, dacă vrem să fim sinceri până la capăt”, a explicat Adrian Câciu, citat de News.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Ministrul Finanțelor susține că România va ieși pe creștere economică și în 2023 și că nu trebuie să vedem recesiunea tehnică ca pe un element apocaliptic.
“Trebuie să ne pregătim să nu vedem recesiunea tehnică ca un element apocalipitic. Vom ieși pe creștere economică și în 2023. Trebuie să ai doar dozajul necesar astfel încât să compensezi efectele acestor presiuni recesioniste care îți vin din spate. Compensarea se face prin elemente de compensare a erodării puterii de erodare la cetățeni, erodarea puterii de cumpărare la companii prin tot felul de instrumente de politică fiscal-bugetară, sprijinul companiilor foarte bine țintit, pe de o parte pe costurile de energie, iar pe de altă parte pe costurile pe care le implică investițiile în economie. Mai sunt elemente de prudență bugetară pe care trebuie să le ai în vedere. Ne comparăm inflația de acum cu cea de acum 19 ani când eram undeva la același nivel. Acum 19 ani inflația era în scădere de vreo patru ani. În mod corect ar trebui să ne comparăm cu 1996 când a început creșterea de inflație. Suntem în politica pe care trebuie să o facem în moment expansionist al inflației nu în moment în care inflația oricum scade și atunci ai un spațiu fiscal mai mare”, a mai explicat ministrul Finanțelor.