Ministrul Finanțelor confirmă tentativa de naționalizare a Pilonului II, negată de premierul Ciolacu: Este soră cu nebunia

Ministrul Finanțelor confirmă tentativa de naționalizare a Pilonului II, negată de premierul Ciolacu: Este soră cu nebunia Galerie foto

Inquam Photos

scris 26 sep 2023

Ministrul PNL al Finanțelor, Marcel Boloș, afirmă că banii cotizați de cei peste 8 milioane de salariați din România la fondurile private de pensii ”acolo rămân”. El cataloghează drept ”soră cu nebunia” încercarea de introducere a unui amendament care să permită naționalizarea acestui pilon de pensii în care sunt adunate fonduri care pășesc 100 de miliarde de lei, negată de premierul PSD Marcel Ciolacu.

 "Niciodată înseamnă niciodată", transmitea cu fermitate Ciolacu, explicând astfel că nu s-a vorbit niciun moment în coaliție despre Pilonul II.

Urmărește-ne și pe Google News

Ministrul Finanțelor confirmă însă discuția.

”Nu cunosc detaliile întregii povești și nici nu vreau să le cunosc, pentru că o astfel de măsură nu cred că poate fi pusă în discuție și poate fi pusă în aplicare”, susține Boloș, mărturisind că știe că acest subiect a fost discutat în coaliția de guvernare, dar că s-a ajuns la respingerea ideii.

Marcel Boloș a explicat că a aflat marți despre introducerea amendamentului care vizează Pilonul II de pensii, amendament care a stârnit scandal.

Antifrauda și Inspecția Muncii au început controale la nivel național în transportul alternativ și curieratul cu mâncare. Zeci de mii de șoferi la negru și milioane de ore nefiscalizate, în analiza de risc CITEȘTE ȘI Antifrauda și Inspecția Muncii au început controale la nivel național în transportul alternativ și curieratul cu mâncare. Zeci de mii de șoferi la negru și milioane de ore nefiscalizate, în analiza de risc

”Gândindu-mă la atribuțiile și responsabilitățile pe care le are un secretar de stat, nu știu cum a ajuns să facă amendament. Nu cred, fiind un text care a ajuns în forma, se pare, cerută pentru amendamente, nu cred într-o asemenea acțiune, este soră cu nebunia și acele active nete care sunt ale oamenilor acolo rămân, în fondurile de pensii private, sunt 103 miliarde lei care sunt în aceste fonduri de pensii private și discutăm despre un număr de 8,3 milioane de oameni. (...) Trebuie să mărturisesc, acest amendament nu a urmat calea oficială, deci practic el nu a ajuns să fie discutat în comisii, eu nu știu să fi ajuns în comisiile parlamentare și, recunosc, nu cunosc aceste proceduri parlamentare”, a afirmat Marcel Boloș, la Antena 3.

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a catalogat-o pe secretara de stat care ar fi introdus amendamentul drept ”un profesionist foarte bun pe care îl are ministerul” și a spus că o cunoaște ca fiind ”un profesionist de bună credință și cu valori morale foarte corecte”.

”Nu cunosc detaliile întregii povești și nici nu vreau să le cunosc, pentru că o astfel de măsură nu cred că poate fi pusă în discuție și poate fi pusă în aplicare. Aici discutăm de active nete de peste 100 de miliarde de lei, nu s-a pus niciodată în discuție”, a adăugat Boloș.

EXCLUSIV Antifrauda a identificat, în controale, venituri din criptomonede de peste 1 miliard de lei CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Antifrauda a identificat, în controale, venituri din criptomonede de peste 1 miliard de lei

Întrebat dacă a discutat cu secretara de stat despre introducerea amendamentului, ministrul a răspuns: ”E jenant să întreb aceste lucruri care țin de acțiunile individuale”.

”Nu pot eu să o demit, e atributul domnului prim-ministru. Dacă era un lucru care îl discutam și care... vă mărturisesc că subiectul a fost discutat cu aproximativ o lună în urmă în coaliția de guvernare și a ajuns tot în abordarea, să zic așa, de respingere a acestei idei, și am crezut că lucrurile s-au potolit și că urmăm calea cea bună. Măsurile discutate au fost diverse, dar asta nu înseamnă că orice bazaconie discutată, sau inflație de idei, cum le-am spus adesea, la masa de lucru a coaliției, a fost și dusă la bun sfârșit”, a mai afirmat ministrul.

Boloș a mai spus că ”nu trebuie să dăm apă la moară” discuției pe acest subiect ”pentru binele României”, el făcând, în acest context, referire la relația cu instituțiile financiare internaționale.

”Această chestiune care ține de o acțiune a doamnei secretar de stat pe propria ei răspundere și care nu este poziția oficială a Ministerului de Finanțe, nu pot decât să spun că ar trebui să nu-i dăm atenția necesară din argumentul că trebuie să ne gândim prima dată la interesele financiare ale României. Instituțiile financiare internaționale se uită la discuțiile pe care le avem și nu cred... dacă era un amendament care căpăta o formă legală și intra în procedură parlamentară... Ați auzit din gura ministrului de Finanțe că vorbește despre așa ceva?”, a completat Marcel Boloș.

Ce datorii au companiile de stat la buget. Top 3 datornici CITEȘTE ȘI Ce datorii au companiile de stat la buget. Top 3 datornici

De asemenea, întrebat fiind cine a avansat, în discuțiile din coaliție, ideea introducerii unei prevederi care să dea posibilitatea naționalizării Pilonului II de pensii, Boloș a refuzat să dea nume, spunând doar: ”Să zicem că nu face parte din structurile politice, dar prefer ca acest subiect să nu îl aprofundez tocmai din respect pentru țară și interesele țării”.

Liberalii PNL au reclamat că parlamentari PSD vor să modifice proiectul de lege privind măsurile fiscale cu o prevedere care elimină obligativitatea de a cotiza la Pilonul II de pensii.

PNL a redactat rapid dun nou amendament, care asigură că până la finele anului 2028 nu vor fi modificări asuptra Pilonului II decât în ceea ce privește majorarea contribuției individuale.

Premierul Marcel Ciolacu a transmis, însă, înainte de ședința de guvern, că în cadrul coaliției de guvernare nu s-a discutat vreun amendament care să vizeze modificarea Pilonului II de pensii. "Niciodată înseamnă niciodată", transmitea Ciolacu, explicând astfel că nu s-a vorbit niciun moment în coaliție despre Pilonul II.

Deputatul PNL Florin Roman a declarat, despre articolul privind naționalizarea ”mascată” a Pilonului 2 de Pensii, care a apărut în lista amendamentelor depuse de coaliție la proiectul de asumare a răspunderii Guvernului, că propunerea a venit de la secretarul de stat al PSD în Ministerul Finanțelor Daniela Pescaru și doar vigilența parlamentarilor PNL a făcut să observe acest lucru.

viewscnt
Afla mai multe despre
masuri fiscale
cod fiscal
schimbari fiscale
guvern