Angajatorii care nu vor achita contribuțiile sociale ale angajaților, reținute la sursă, vor avea dosar penal, Fiscul urmând totodată să intensifice acțiunile de executare silită a proprietarilor de firme care nu virează la timp aceste contribuții, a declarat, în această seară, ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa.
"Cine «fură» practic astfel banii angajaților, nevirând contribuțiile reținute la sursă, va avea dosar penal", a spus ministrul, la Antena 3.
Anterior, el a afirmat că peste 157.000 de angajatori erau înregistrați la sfârșitul lunii septembrie ca neplătind contribuțiile sociale pentru angajat, aproape jumătate din numărul total de angajați fiind astfel în categoria celor pentru care nu sunt achitate contribuțiile angajatorului.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Săptămâna trecută, liderul PSD, Liviu Dragnea, a anunțat că angajatorii care nu plătesc contribuțiile angajaților după intrarea în vigoare a ordonanței de urgență privind transferul acestor contribuții în sarcina salariaților se vor face vinovați de infracțiune.
Valoarea brută a salariului va trebui majorată cu 19,9%, dacă este luat ca referință un salariu mediu brut pe economie de 3.131 lei, pentru ca suma "în mână" primită acum de un angajat să fie păstrată, dar, conform calculelor, angajații care beneficiază de scutirea de impozit pe venit în acest moment, cum sunt programatorii IT și persoanele cu grad de handicap, vor suporta o micșorare a salariului net chiar dacă angajatorii le vor majora salariile brute după transferul contribuțiilor la nivelul costului total actual, relevă calcule transmise Profit.ro de către Radu Derscariu, director Deloitte România, după ce Guvernul a schimbat Codul Fiscal, într-o ședință care poate fi văzută VIDEO la finalul articolului.
"Simulările arată că se impune o creștere de 19,9% a valorii brute a salariului - dacă luăm ca referință salariul mediu brut pe economie de 3.131 lei – pentru a păstra suma în mână primită acum de un angajat. Totuși, conform calculelor, angajații care beneficiază de scutirea de impozit pe venit în acest moment, cum sunt programatorii IT și persoanele cu grad de handicap, vor suporta o micșorare a salariului net, chiar dacă angajatorii le vor majora salariile brute după transferul contribuțiilor la nivelul costului total actual.
CITEȘTE ȘI Abonament sau asigurare medicală? Dar dacă nu trebuie să alegi? Amândouă pot fi acum deduse din impozitDe exemplu, dacă facem calculul pentru un salariu mediu brut pe economie de 3.131 lei, observăm că, după ce vor intra în vigoare modificările anunțate, scăderea va fi de 6,3%. În cazul în care angajatorul nu va agrea majorarea valorii brute pentru a absorbi efectul creșterii contribuțiilor, reducerea la salariul net pentru aceste categorii va fi de 22,1%.
Explicația este că scăderea de impozit de la 16% la 10% a fost gândită pentru a amortiza parțial transferul contribuțiilor, iar în cazul celor scutiți, evident, acest efect nu are de unde să apară", arată directorul Deloitte.
Kasparov vine în premieră în România. Detalii AICI
O altă consecință a transferului contribuțiilor va fi micșorarea cu circa 8,5% a sumei nominale virate către Pilonul II de pensii private. Reducerea are două cauze: atât ca urmare a înglobării contribuțiilor în salariul brut, cât și a diminuării procentului de la 5,1% la 3,75%.
Mai jos calculele Deloitte: (click pe imagine pentru a o mări)
Guvernul a decis astăzi, într-o ședință care poate fi văzută VIDEO la finalul articolului, transferul contribuțiilor sociale de la angajator la angajat, reducerea cu 2 puncte a cotei totale de contribuții și scăderea impozitul pe venit la 10%.
Documentele intrate în ședința de guvern pot fi văzute AICI și AICI.
Premierul Mihai Tudose a susținut că există ”o inflamare excesivă” a opiniei publice, deoarece măsurile privind externalizarea profitului ”au inflamat niște multinaționale”, iar românii "sunt extrem de inteligenți să nu meargă după fentă".
"Guvernul dorește să introducă niște măsuri foarte ferme pentru a opri externalizarea profiturilor. Luăm măsuri ca să nu mai fie deductibil tot profitul, să avem niște bani să plătim educație și sănătate. S-au inflamat niște multinaționale", a susținut premierul.
El s-a declarat totodată nemulțumit că sucursalele unor bănci ar fi "dat liber" angajaților să vină să protesteze în fața Guvernului.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Reducerea cotei la pensia privată și transferul contribuțiilor taie viitoarele pensii private pentru aproape fiecare angajat cu 21%, un minus de 58.041 lei”Tocmai am aflat acum că sunt niște sucursale ale unor bănci care au dat liber angajaților pentru a putea participa la mitingul din față, deci sunteți pe drumul cel bun. Dacă băncile sunt nervoase pe chestia asta, eu vă felicit. Poate o să plătească și ei impozite”, a afirmat premierul.
"Am apreciat, cu ghilimelele de rigoare, un protest al unor români susținut de conducere, care doreau autostrăzi, compania externalizând profitul. Superb. Nu mai merge", a adăugat Tudose.
Anterior, au fost amenințați de primar că vor fi înlocuiți cu roboți.
Calcule efectuate anterior, la solicitarea Profit.ro, de Monica Țariuc, Senior Manager Deloitte Romania, relevă că, pentru a păstra salariul net al unui angajat la 3.000 de lei, costul complet al angajatorului va scădea de anul viitor cu 0,3% (17 lei). Dacă, însă, angajatorul decide să nu majoreze salariile brute, salariul net al angajatului va scădea la 2.502 lei, cu peste 16%. Cele mai mari reduceri de costuri cu plata contribuțiilor și impozitului pe venit vor fi posibile, însă, pentru cei care obțin venituri pe PFA, o formă de remunerare care rămâne astfel mult mai avantajoasă fiscal decât contractul de muncă.
Astfel, costul complet pentru un salariu net de 3.000 lei va scădea cu 0,3% (17 lei) în 2018.
După transferul contribuțiilor sociale și de sănătate în sarcina angajatului, pentru a nu afecta suma netă pe care acesta o primește în prezent, angajatorii ar trebui să crească valoarea brută a salariului cu 20%. Contribuțiile aferente unui salariu net de 3.000 lei virate bugetului de asigurări sociale vor fi în creștere cu 13% (220 lei), în timp ce impozitul pe venit aferent bugetului de stat va scădea cu 42% (238 lei).
În cazul în care angajatorul nu ar majora valoarea salariului brut cu 20%, salariul net primit de angajat ar fi 2.502 lei față de 3.000 lei în prezent.
În calculele comparative, managerul Deloitte a luat în considerare pentru 2018 prevederile proiectului de modificare a Codului Fiscal pentru a vedea costul total în cazul unui salariu net de 3.000 de lei:
· Contribuția socială de 25% la angajat
· Contribuția de sănătate de 10% pentru angajat
· Contribuția asiguratorie de muncă de 2,25% la angajator
· Impozitul pe venit de 10% la angajat
· În cazul activităților independente (am luat ca exemplu PFA în sistem real), contribuțiile datorate la salariului minim, valoare stabilită prin proiect ca minim obligatorie
“Astfel, calculele arată că, în prezent, pentru un salariu net de 3.000 lei, angajatul și angajatorul datorează în total 2.260 lei, reprezentând contribuții sociale de 1.690 lei și impozit pe venit de 571 lei. În 2018 vor datora în total 2.243 lei, respectiv contribuții de 1.910 lei și impozit pe venit de 333 lei”, arată Monica Țariuc.
Situația PFA – cele mai mari reduceri de costuri cu contribuțiile și impozitul pe venit
Persoanele Fizice Autorizate (PFA) în sistem real cu venit net de 3.000 lei datorează în prezent bugetului 1.251 lei, însemnând contribuții de 680 lei și impozit pe venit de 571 lei. În 2018 va datora, conform proiectului, 998 lei, însemnând contribuții de 665 lei și impozit pe venit de 333 lei, a calculat managerul Deloitte.
Pentru activitățile independente care contribuie la sisteme proprii de asigurări (avocații, spre exemplu), sunt menținute regulile de până acum ale sistemelor proprii, pentru veniturile obținute din aceste activități.
CITEȘTE ȘI Lovitură pentru bănci, IFN și firme de leasing: nu vor mai putea deduce toate dobânzile plătite la împrumuturile din grup. Reguli fiscale mai dure și pentru restul firmelorCalcule detaliate realizate de Deloitte Romania:
În prezent (noiembrie 2017):
· Costul salarial total = 5.260 lei
· Contribuțiile angajatorului (23%) = 983 lei
· Contribuția de asigurări sociale a angajatului (10,5%) = 449 lei
· Contribuția de sănătate a angajatului (5,5%) = 235 lei
· Șomaj (0,5%) = 21,3 lei
· Venit impozabil = 3.571 lei
· Impozit pe venit (16%) = 571 lei
· Venit net = 3.000 lei
În ianuarie 2018 (după aplicarea prevederilor din proiect)
· Costul salarial total = 5.243 lei
· Contribuția asigurătorie de muncă a angajatorului (2%) = 115 lei
· Salariu brut = 5.128 lei
· Contribuția socială a angajatului (25%) =1.282 lei
· Contribuția de sănătate a angajatului (10%) = 512 lei
· Venit impozabil = 3.333 lei
· Impozit pe venit (10%) = 333 lei
· Venit net = 3.000 lei
Calcule detaliate pentru PFA în sistem real. Contribuții și impozit datorate la un venit net de 3.000 lei
Din 2018, sunt prevăzute:
· Contribuția socială 25% la venit asigurat – cel puțin la salariu minim pe țară (care ar urma să fie 1.900 lei)
· Contribuția de sănăate 10% la venit asigurat – cel puțin la salariu minim pe țară (1.900 lei)
· Impozitul pe venit 10%
În prezent (noiembrie 2017):
· Venitul (sistem real)=4.251 lei
· Contribuția de asigurări sociale (10,5%)=446 lei
· Contribuția de sănătate (5,5%)=233 lei
· Venitul impozabil=3.571 lei
· Impozit pe venit (16%)=571 lei
· Venit net=3.000 lei
În ianuarie 2018 (după aplicarea prevederilor din proiect):
· Venitul (sistem real)=3.998 lei
· Contribuția socială (25%)=475 lei
· Contribuția de sănătate (10%)=190 lei
· Venitul impozabil=3.333 lei
· Impozit pe venit (10%)=333 lei
· Venit net=3.000 lei